Annons

Fler ofredanden på festivaler – ”drog ner hennes byxor”

Anmälningarna om sexuella ofredanden på festivaler har ökat stort denna sommar, däremot anmäls inte fler våldtäkter. Samtidigt är skillnaden mellan festivalerna stor: 24 anmälda brott på Bråvalla i år, jämfört med 3 på Storsjöyran.

Det visar statistik som SvD har tagit fram om sexualbrott på några av Sveriges största festivaler under de senaste tio åren.

Under strecket
Publicerad

Publik under Bråvallafestivalen utanför Norrköping.

Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 12
Bild 2 av 12
Bild 3 av 12
Bild 4 av 12

Bråvallafestivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 5 av 12
Bild 6 av 12
Bild 7 av 12
Bild 8 av 12
Bild 9 av 12
Bild 10 av 12
Bild 11 av 12
Bild 12 av 12

Publik under Bråvallafestivalen utanför Norrköping.

Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 2
Bild 2 av 2
Publik under Bråvallafestivalen utanför Norrköping.
Publik under Bråvallafestivalen utanför Norrköping. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

”Målsäganden har stått längst fram vid den blå scenen. Hon kände att det tryckte på med folk bakifrån och reagerade inte förrän det blev ett väldigt tryck. Då kände hon hur någon drog ner hennes byxor och försökte dra ner hennes trosor.”

Händelsen ägde rum på Bråvalla-festivalen sommaren 2015 och beskrivs i en anmälan till polisen. Den är, enligt en polisrapport från i maj, typisk för hur sexuella ofredanden på festivaler går till: En ensam gärningsman ger sig på en flicka eller kvinna bakifrån, på en plats där det är trångt och många människor. Rubriceringen i detta fall blev dock grövre än sexuellt ofredande: försök till våldtäkt.

Annons
Annons

Under de tio år som SvD kartlagt har festivaler krympt och växt, kommit och gått. En av dem är idag nedlagd: Hultsfred. En annan lades ner men återuppstod: Peace and Love. Way out west, Summerburst och Bråvalla har tillkommit efter 2006.

Omgivningen har börjat reagera, det hör jag i kontakter med våra patienter. Lärare, föräldrar och kompisar säger till dem: ”Kom, så hjälper jag dig. Vi går till polisen.”

Sammanställningen visar att antalet anmälningar om sexuella ofredanden har ökat, även ställt i relation till publiksiffran på festivalerna, som har ökat betydligt.

Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseenhet, påpekar att mörkertalet för sexuella ofredanden är stort, varför det är svårt att veta vad som ligger bakom ökningen.

– Jag hoppas naturligtvis att det beror på att fler anmäler brotten till polisen, säger hon.

Åsa Witkowski, enhetschef på centrum för Kvinnofrid i Uppsala, tror att det är så. Hon har märkt av en attitydförändring: Tafsande och liknande ses allt oftare som ett brott värt att anmäla.

– Omgivningen har börjat reagera, det hör jag i kontakter med våra patienter. Lärare, föräldrar och kompisar säger till dem: ”Kom, så hjälper jag dig. Vi går till polisen.”

Anmälningarna om våldtäkter har, sett över en tioårsperiod, minskat ställt i relation till antalet besökare. Linda H Staaf menar att våldtäkt sedan länge setts som ett allvarligt brott, varför mörkertalet är mindre än för sexuella ofredanden. En eventuell attitydförändring har därför kanske inte påverkat benägenheten att anmäla våldtäkter på samma vis.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
1/2
2/2

Skillnaden mellan festivalerna är stor. Under Way out Wests nio år har endast två anmälningar gjorts, båda om sexuellt ofredande. (Siffran kan komma att uppdateras, då Way out West inte har hunnit äga rum när denna artikel skrivs.) Under Bråvallas fyra år har 46 sexualbrott anmälts. Av dessa är dock 17 våldtäkter som i många fall har skett på campingen, vilket delvis kan förklara skillnaden, då Way out West saknar camping.

Åldern på festivalbesökarna kan också spela in. I polisens rapport om sexuella ofredanden konstateras att de flesta som drabbas är flickor under 18 år.

På Bråvalla är publiken generellt yngre än på Way out west. Kan det vara så att fler brott sker på en festival med många ungdomar?

– Slutsatserna som du drar låter inte orimliga, men jag kan inte bekräfta dem, säger Linda H Staaf.

Vad gäller gärningsmännens ålder har dock polisen inte kunnat se något mönster, inte heller gällande deras etnicitet.

– Det enda vi kan se är just att det rör sig om män.

SvD har även tagit fram siffror på anmälningar under två av Sveriges största gratisfestivaler: Putte i parken i Karlstad och Trästocksfestivalen. Förra sommaren gjordes två anmälningar om sexuellt ofredande på vardera festival. I år anmäldes 32 sexuella ofredanden på Putte i parken och 14 på Trästocksfestivalen.

Gratisfestivalerna är öppna för precis alla och det är klart att det drar till sig olika typer av människor.

Joppe Pihlgren, ordförande för festivalernas branschorganisation Livemusik Sverige, tror att det har att göra med gratisfestivalernas storlek och bredd.

Annons
Annons

Bråvallafestivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 8
Bild 2 av 8
Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Bild 6 av 8
Bild 7 av 8
Bild 8 av 8

– Gratisfestivalerna är öppna för precis alla och det är klart att det drar till sig olika typer av människor. En del är intresserade av musik, andra av att dricka öl eller av maten… och några få är sådana som förstör och som inte borde vara där, säger han.

I vintras avslöjade DN stora problem med sexuella ofredanden på gratisfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården under 2014 och 2015. Enligt polisen förekom det att grupper av killar, som ska ha varit ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, omringade tjejer och tafsade på dem.

Dylika gruppövergrepp utgör enligt polisen en mindre del av sexuella ofredanden. Det rör sig om ”minst” tio anmälningar under 2014 och 2015.

– Det är inte särskilt vanligt, men väldigt otäckt och obehagligt för den som blir utsatt, säger Linda H Staaf.

Oftast är alltså gärningsmannen ensam, som i exemplet ovan.

Bråvallafestivalen.
Bråvallafestivalen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Så hur gick det för kvinnan på Bråvalla? Hon fick panik och lyckades vinka till sig två vakter som hjälpte henne att ta sig ur publikhavet. ”Detta observerade troligtvis gärningsmannen och han sprang därifrån.” står det i polisanmälan, och vidare: ”Dessvärre hann inte målsäganden observera mycket av hur gärningsmannen såg ut. ”En grå t-shirt, en ljus arm.” Bristen på signalement och vittnesmål är typisk för sexualbrott som begås mitt i publikhavet, vilket är en anledning till att många utredningar läggs ned. Men i det här fallet fanns viss bevisning och utredningen pågår fortfarande.

Drygt två procent av alla sexuella ofredanden sker på festivaler och liknande evenemang, sett till antalet anmälningar. Joppe Pihlgren tycker att festivalerna fått klä väl mycket skott för något som är ett problem i hela samhället.

Branschen arbetar hårt för att stävja brotten, säger han. I år har Livemusik Sverige till exempel tagit fram några filmer som ska lära festivalbesökarna hur man beter sig i publikhavet. Råkar man till exempel ta någon på brösten i trängseln ber man om ursäkt. Filmerna har vistats på på storbildsskärmar inför konserterna.

– En fördel för oss är att vi når väldigt många unga, men också äldre, säger Joppe Pihlgren.

Festival för festival: Så många sexualbrott anmäldes

1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons