Annons

Janerik Larsson:Grannländer på mediekartan

Vilket lands flagga?
Vilket lands flagga? Foto: Wiktor Nummelin

Jag har under hela min karriär varit mycket intresserad av nordisk politik - ja jag måste erkänna att jag då inte inkluderar Island utan endast Danmark, Norge och Finland. För att kunna följa det som händer i dessa länder har jag prenumerationer på Berlingske, Aftenposten och Hufvudstadsbladet.

Under strecket
Publicerad

Torsten Fagerholm, ledarskribent på Hufvudstadsbladet, konstaterar att det svenska medieointresset för dessa tre länders politik och ekonomi får konsekvenser t ex för investeringar över gränserna.

Jag tror att samma mediala underskott får effekter på grund av det trots allt ganska begränsade intresset för tysk politik och ekonomi.

Men låt oss nu ta del av Fagerholms redovisning av den svenska mediebevakningen av Finland och den finländska mediebevakningen av Sverige:

”Varje lands image, landsbild och rykte spelar en avgörande roll inom affärer. För att svensken igen ska få upp ögonen för oss så räcker det inte så långt ifall finska staten ensam storsatsar på att höja profilen hos varumärket Finland.

I dag är det enbart Sveriges Radio som håller sig med en utskickad korrespondent i Helsingfors, en enda person som också bevakar Baltikum och Polen. Inom svenska dagspressen – förutom vid Dagens Nyheter – är läget ännu sorgligare. För drygt tio år sedan kunde vi ännu via svenska medier kontinuerligt följa med större skeenden inom finsk politik och ekonomi. Dagens industri hade en fast korrespondent i Finland. Också stora drakar som Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet hade fasta medarbetare i Helsingfors. Rentav Göteborgsposten ansåg sig ha råd att satsa på Finlandsbevakningen.

Annons
Annons

Numera serveras svenskarna främst sporadiska, ofta på andrahandskällor baserade reportage om finska brottsfall med Sverigekoppling. Då Finland sällan nämns i rubrikerna så upphör vi småningom att existera i svenskarnas ögon. Av högt uppsatta personer inom svenska medier har jag personligen fått höra att Finland betraktas som "en tredje gradens fråga av läsarna". Visst kan man ännu räkna med att äldre generationer i Sverige känner till Finland och ländernas gemensamma historia, men många under 40 dras med okunnighet, blandad med stereotypa uppfattningar.

Kontrasten är skarp: samtidigt som svenska medier har lagt sin Finlandsbevakning på sparlåga (för att inte säga på is) så förblir det finländska korrespondentnätverket i Stockholm i praktiken oförändrat, alltså flerfaldigt. Till finländska medier verksamma i Sverige räknas bland annat nyhetsbyrån STT, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Yle (på finska och svenska) och MTV3, för att inte nämna en handfull tidskrifter. Totalt rapporterar tolv journalister om Sverige för tio separata finska medier, visar en förteckning hos svenska utrikesdepartementet.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons