Annons

Gränspolis: Spökpersoner utnyttjar svenska systemet

Robert Lindström, gränspolis.
Robert Lindström, gränspolis. Foto: Tomas Oneborg

Utländska medborgare missbrukar Skatteverkets tillfälliga personnummer för att begå brott eller illegalt få tillgång till svensk välfärd. Polisen kallar dem för spökpersoner, och de blir allt fler.

– Vi är chanslösa, säger Robert Lindström, gränspolis.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Tomas Oneborg

2017 stoppade gränspolisen en man i en förort i västra Stockholm som varken hade rätt att vistas eller jobba i Sverige. Genom Transportstyrelsen hade han fått ett tillfälligt personnummer, ett så kallat samordningsnummer. Men han saknade giltig id-handling.

– Vem mannen var eller vad han gjorde här är det ingen som vet. Men han hade levt i Sverige i minst två år. Under den tiden har hans bil dragit på sig trängselskatter och parkeringsböter för närmare 400 000 kronor, säger Robert Lindström, gränspolis vid Frihamnen i Stockholm.

Mannen har i dag ett beslut om utvisning men polisen vet inte längre var han befinner sig.

Fallet är inte unikt. Skatteverket har under flera år larmat om systematiskt missbruk av samordningsnummer. Det är ett tillfälligt personnummer för de som inte är folkbokförda i Sverige.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

För personer som reser till Sverige med syfte att stanna här illegalt kan samordningsnumret fungera som ett brottsverktyg eller en genväg till det svenska samhället. Numret kan man få om till exempel ska köpa en bil i Sverige eller om man har tillfälligt arbetstillstånd, och ses som kontrolluppgift hos myndigheter.

– Problemet är att samordningsnummer har blivit ett sätt att legalisera sin vistelse i Sverige, säger Robert Lindström.

Gränspolisen kallar personer som missbrukar samordningsnummer för ”spökpersoner”. När ett brott uppdagas vet de inte vem personen bakom brottet är, eller så finns inte ens en verklig person bakom brottet, utan endast ett nummer.

– Lågt räknat handlar det om 1 700–2 000 personer som årligen reser in bara via Värtahamnen, som vi misstänkt inte har rätt skäl att visats i Sverige. Förra året omhändertog vi mellan 50 och 100 personer. Men det säger sig självt att det krävs en hel organisation för att kunna stoppa alla dessa resenärer, säger Robert Lindström, gränspolis vid Värtahamnen, Stockholm.

Siffran motsvarar personer som gränspolisen har kontrollerat, och där de misstänkt brottsligt uppsåt bakom inresan. De ser ett mönster i resorna till Sverige och genom bland annat passagerarlistor befarar gränspolisen att mörkertalet är stort.

– Vi ser att mellan 100 och 500 personer per dag reser in via Värtahamnen. Jag vågar påstå att väldigt få av dem är här som turister, säger Robert Lindström.

Han uppger att antalet inresande ökat sedan 2017, särskilt från länder som Uzbekistan, Kirgizistan, Kazakstan, Ukraina och Georgien. Att antalet inresande från dessa länder ökat bekräftas av dokument från Migrationsverket som SvD tagit del av.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

– En del av dem kommer hit som turister, andra söker uppehållstillstånd i hopp om ett bättre liv. Men det finns även de som gör det för att utnyttja det svenska systemet, säger Robert Lindström.

Foto: Tomas Oneborg

Enligt polisen och Skatteverket begås flera allvarliga brott som penningtvätt och välfärdsbedrägerier.

Genom numret kan kriminella öppna bankkonton och tvätta pengar. I SvD:s kartläggning återfinns flera samordningsnummer som varit föremål för penningtvättsmål i Sverige.

Ett exempel är en medborgare i Azerbaijan som 2007 utvisades ur Sverige med livslångt återreseförbud efter att ha dömts för bland annat dråp. Trots det dömdes mannen återigen 2017 för grovt penningtvättsbrott efter att ha transporterat pengar till Sverige och gjort insättningar från brottslig verksamhet på över en miljon kronor på sitt svenska bankkonto.

Med ett samordningsnummer kan personer som inte har rätt att vistas eller jobba i Sverige och få tillgång till exempelvis sjukvård och försäkringar, utan att ha rätt till det. I september dömdes två restauranger i Stockholm till vite för att ha anlitat illegal arbetskraft. Den anställde, en georgisk kvinna, hade fått ett samordningsnummer genom en arbetsgivare som tidigare har ett utvisningsbeslut på sig, men som ändå driver ett svenskt företag som 2017 omsatte fem miljoner.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I juni slog Säkerhetspolisen tillsammans med Polisen, Skatteverket och en rad andra myndigheter larm om att fusket med identiteter – där samordningsnummer är en av metoderna – används i syfte att finansiera terrorism.

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket, uppger att det inte är otänkbart att terroristen på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, kom in i Sverige med vetskap om samordningsnumrets funktion. Akilov skaffade sig ett samordningsnummer av beskattningsskäl 2015. Året efter fattade Migrationsverket beslut om utvisning.

– Akilov är ett exempel på en person som jobbade under ett samordningsnummer. Han lånade ut sin identitet till en annan person som jobbade på hotell, vars identitet är okänd, säger Pia Bergman.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Att ingen myndighet har koll på vilka människor som kommer in i Sverige oroar Robert Lindström:

– Ofta är det människor som jobbar svart, men det reser även in potentiella terrorister på de här sättet. Hur många Akilov ska få resa in i Sverige innan det är nog?

Totalt har över 700 000 samordningsnummer utfärdats sedan systemet infördes för cirka 20 år sedan. Ungefär 150 000 av dem har övergått i personnummer. Därmed återstår 550 000 nummer. Hur många av dem som det finns en verklig person bakom, vet man inte.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Enligt Polisen och Skatteverket är problemet så omfattande att det skapat ett skuggsamhälle där utländska medborgare kan jobba, betala skatt och få tillgång till alla förmåner i samhället, illegalt.

De menar att det handlar om organiserad brottslighet som årligen kostar samhället miljarder kronor.

Av alla icke EU-medlemmar som ansökte om samordningsnummer av just beskattningsskäl, uppskattar Skatteverket i en rapport från 2017 att 75 procent inte hade rätt att arbeta i Sverige. Det motsvarar fler än 8 000 personer på ett år i hela landet. Någon nyare rapport finns inte, enligt Skatteverket.

Fusket med samordningsnummer möjliggörs genom att kriminella har identifierat brister i svenska myndigheters kontroll vid utfärdande av numret.

– Samordningsnummer ges ut utan krav på styrkt id. Myndigheter godtar att man mejlar in en kopia på en id-handling. Man vet alltså inte ens vem det är som mejlar, säger Robert Lindström.

– Man kan få ett samordningsnummer genom att man låtsas köpa en bil eller påstår att man ska arbeta i Sverige fast det aldrig är tanken. Många gånger är den identitet som söker samordningsnumret lånad av någon som antingen varit medveten om det eller är en kapad identitet, säger Pia Bergman.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Flera myndigheter har tidigare skärpt reglerna för utfärdande av samordningsnummer, men ändå kvarstår en stor del av problematiken. Lagen om sekretess hindrar myndigheter från att dela information vid misstanke om brott.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Skatteverket kan sitta på uppgifter om personer som tyder på brottsmisstanke, men som inte får användas av andra myndigheter, säger Pia Bergman.

Regeringen har nyligen gett Skatteverket i uppdrag att ta fram ett säkrare system för samordningsnummer. Förslaget ska presenteras 2021. Men enligt Pia Bergman går inte uppgiften att lösa med dagens lagstiftning.

Som exempel nämner hon att att kontrollen av folkbokföring av personer måste bli bättre och att gamla samordningsnummer som inte längre används måste plockas bort.

Finansdepartementet har inte velat svara på SvD:s frågor om varför man inte gjort något åt de problem som gränspolisen och Skatteverket larmat om.

I ett mejl till SvD skriver finansminister Magdalena Andersson (s):

”De samordningsnummer vi har idag fungerar inte optimalt och därför har vi nu också tillsatt en utredning som har i uppdrag att se över systemet i syfte att göra det säkrare och mer tillförlitligt.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons