Annons

Maria Ludvigsson:Gräslig gormande karl

Så oförarglig kan en drönare se ut.
Så oförarglig kan en drönare se ut. Foto: Henrik Holmberg / TT
Under strecket
Publicerad

Ledare | Gatwickdrönarna

Flyget skulle avgå Stansted Airport utanför London klockan 20.00. Gravt försenade slussades vi förbi boardingdisken. Men mellan den och utgången till planet blev vi fast. I nära en timme var samtliga passagerare instängda mellan boardingdisken och utgången till det väntande flygplanet. Inget att sitta på mer än golvet.

Det talades om drönarna över Gatwick flygplats ett par dagar tidigare. Men ingen visste varför vi på Stansted, vid utgången till flyget mot Stockholm, hölls kvar mellan boardingdesken och utgången. Än mindre hur lång tid vi skulle stå där.

En (1) personal fanns på plats. Han hade inte lov att lämna boardingdisken, ingen av hans överordnade eller kolleger svarade när han ringde för att ta reda på vad som hände. Det fanns heller ingen kontaktlina mellan honom och besättningen på planet utanför.

Det är något särskilt med flygplatser och flygplan, som kraftigt ökar vårt behov av information. Man vill veta. Antingen att någon annan har läget under kontroll eller att information inom en viss tid blir tillgänglig för alla.
Den som inte handskas varsamt med en grupp människor i akut behov av information, leker med starka krafter.

Väl inne i planet, där vi fick information om att information saknades, gick snart en uppriven karl igång. Han gormade åt kabinpersonalen allt medan han filmade dem och deras respons med sin mobil.

Det stod inte på förrän ytterligare en manlig passagerare gapade och beordrade den förra att genast lägga undan sin mobiltelefon.

Det var en djupt obehaglig stämning. Som om luften var antändlig och bara en gnista kunde leda till något ohanterligt.

När kaptenen till slut lät meddela sig och gav regelbunden, om än knapphändig, information blev det lugnare.

I skrivande stund finns inget nytt om drönarna över Gatwick. Oavsett vilka och varför har de lekt med oberäkneliga och starka krafter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons