Annons

Avgiftsfri kollektivtrafik för alla införs i Luxemburg

Luxemburg blir först i världen med avgiftsfri kollektivtrafik. Bakom förslaget står landets nya miljöinriktade koalitionsregering, som nu hoppas att minska antalet bilar på gatorna.

Under strecket
Publicerad

Stadsbuss i Luxemburg City.

Foto: Ashok Saxena/Alamy/IBLBild 1 av 2

En valaffisch på den omvalda premiärministern Xavier Bettel.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 2 av 2

Stadsbuss i Luxemburg City.

Foto: Ashok Saxena/Alamy/IBLBild 1 av 1
Stadsbuss i Luxemburg City.
Stadsbuss i Luxemburg City. Foto: Ashok Saxena/Alamy/IBL

Luxemburg kommer som första land i världen att införa avgiftsfri kollektivtrafik. Enligt landets nyligen omvalda premiärministern Xavier Bettel träder reformen i kraft sommaren 2019 där landet slopar priser för biljetter resor på buss, tåg och spårvagnar, skriver The Guardian.

Bakom förslaget finns en vilja att lösa trafikproblemen i landet. Enligt en undersökning spenderade trafikanter i huvudstaden Luxemburg i genomsnitt 33 timmar i trafikstockningar under år 2016.

Problemen i trafiken går att spåra till de uppemot 400 000 pendlare som dagligen reser till och från staden.

I landet finns också ett stort intresse för klimatfrågan, som visade sig vara en central fråga i landets parlamentsval den 14 oktober. Miljöpartiet Gréng gick då starkt framåt och fick 15 procent av landets röster.

Annons
Annons

En valaffisch på den omvalda premiärministern Xavier Bettel.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 1 av 1

Genom att få fler att resa med kollektivtrafiken hoppas landets nya koalitionsregering, som består av Xavier Bettels liberala DP, socialdemokratiska LSAP och miljöpartiet Gréng, att slå två flugor i en smäll genom att minska antalet fordon på landets vägar.

Ett beslut om hur den nya reformen kommer att finansieras har ännu inte tagits. På andra platser där avgifterna avskaffats har man funnit andra lösningar än biljettintäkter för att täcka kostnaderna för kollektivtrafiken. I Estlands huvudstad Tallinn togs avgifterna bort år 2013, men bara för de som är folkbokförda i staden.

En valaffisch på den omvalda premiärministern Xavier Bettel.
En valaffisch på den omvalda premiärministern Xavier Bettel. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Luxemburg har tidigare tagit bort avgifterna, eller sänkt priset, för olika typer av resor med kollektivtrafiken. Men under sommaren beslutade den sittande regeringen att ta bort alla avgifter för alla resenärer under 20 år.

Minskade avgifter för de som pendlar med kollektivtrafiken och har en restid på mindre än två timmar har också drastisk sänkts till 2 euro. Då Luxemburg enbart är 2 586 kvadratkilometer i yta, mindre än Blekinge (2 941 kvadratkilometer), har en stor del av de som pendlar kunnat nyttja prisreduceringen.

Även i Sverige har frågan om avgiftsfri kollektivtrafik diskuterats. Främst är det Vänsterpartiet och Feministisk initiativ som drivit frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons