Annons

Gratis tester från måndag – detta gäller

Från måndag den 15 juni går det att boka tester via 1177:s hemsida.
Från måndag den 15 juni går det att boka tester via 1177:s hemsida. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klockan 08.00 på måndag morgon går sajten 1177 ut med kostnadsfria virustester åt alla i Region Stockholm. Man måste boka – men även antikroppstester blir helt gratis.

Under strecket
Publicerad

Sedan regeringen i veckan kom överens om sex miljarder till ökad testning i regionerna, drar nu Stockholmsregionen igång ett stort testprogram riktat till allmänheten.

På fredagen meddelade finansregionrådet Irene Svenonius (M) att covid-19 i Stockholm ska räknas som sjukdom under smittskyddslagen och att testningen därmed blir kostnadsfri, men att man måste anmäla sig till test via Vårdguiden 1177, helst på hemsidan.

Testningen genomförs med hjälp av Karolinska universitetslaboratoriet som i sin tur anlitar även privata aktörer för att klara uppdraget.

Claes Ruth som är funktionschef vid Karolinska universitetslaboratoriet berättar för SvD att även allmänheten nu får tillgång till Region Stockholms provtagningsstationer för bilburna, spridda på sju platser i länet, bland annat Älvsjö och vid Karolinska i Solna och i Huddinge.

Därtill kan man förstås boka sig även på övriga provtagningsenheter och dessutom kan alla som tror att de har pågående virusinfektioner självtesta sig i hemmet genom prov från svalg, näsa och/eller saliv. Är tillståndet dåligt hämtas det så kallade PCR-testet av bud, men vid svaga symptom kan provet postas.

Annons
Annons

Störst intresse från allmänheten väntas kring antikroppstesterna. Alla som tror att de tidigare har haft infektion av covid-19 och har varit friska i minst två veckor kan få göra ett sådant.

– Karolinska universitetslaboratoriet och våra samarbetspartner kommer inte att använda snabbtester. Vi kan använda olika antikroppstester, men alla kommer att vara stabila och högkvalitativa. Det är venös provtagning, och cirka 5 milliliter blod skickas till centrallaboratorium för etablerad analys, säger Claes Ruth.

Trots att Stockholm har varit värst drabbat i landet har testningen varit mindre omfattande än i många andra delar av Sverige. Hittills har bara 100 000 tester för misstänkt pågående infektioner tagits i Region Stockholm och en stor del av antikroppstestningen har varit helt kommersiell.

Men för att möta allmänhetens och samhällets intresse av mer information kring pandemin har en helt ny maskinpark beställts till laboratorierna, och personal nyrekryteras för att öppna fler provtagningsenheter.

På fredagen vädjade Irene Svenonius om visst tålamod och påpekade att alla inte kan testas bums på måndag. I hela regionen bor 2,3 miljoner människor och många kan vara intresserade inte minst av antikroppstest. Fortfarande gäller att prioriterade grupper, till exempel patienter i behov av sjukhusvård, har företräde till laboratoriekapaciteten.

– Nästa vecka räknar vi med 10 000 tester för allmänheten, men det kan ökas dramatiskt inom några veckor, säger Claes Ruth.

Han påpekar att för serologisk antikroppstest kan allmänheten testa sig på ordinarie provtagningsenheter, både privata och Karolinskas egna.

– Men för personer som vill testa för pågående infektioner sker det alltid separerat, detta på grund av smittrisken. Men alla måste informera sig på 1177.se och boka, säger Claes Ruth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons