Annons

Linderborg: "Korruption och svinerier"

Många är kritiska efter avslöjandena om Kommunal och lägenheterna som delats ut till bland annat utrikesminister Margot Wallström. SvD har samlat några av reaktionerna här.

Under strecket
Publicerad

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

1 / 6

"Hon har uppenbart ljugit"

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Staffan Löwstedt

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som har forskat om ledarskikten inom socialdemokratin, är förvånad över den skandaltyngda kulturen inom fackrörelsen lever kvar.

– Det är två personer man pratar om här, ordföranden och kassören, men tänk hur många människor som har suttit och administrerat detta. Vänskapskorruptionen, svinerierna och hela den ljusskygga verksamheten. Det är väldigt många positioner det handlar om, säger hon.

– De beter sig ju på ett sätt som helt strider mot medlemmarnas intressen, oavsett Margot Wallströms lägenhet. Om man inte redan är lite desillusionerad när det gäller socialdemokratin så blir man det nu. De beter sig inte bättre än någon annan.

Kommunals kris är "ett stort problem för alla lågavlönade kvinnor inom offentlig sektor", enligt Linderborg – en kris som har uppkommit precis inför den stundande avtalsrörelsen med arbetsgivarna.

– Jag trodde att hon (Annelie Nordström) skulle ha avgått redan nu. Jag är förvånad att hon inte gjorde det i går. Hon har uppenbart ljugit en annan människa rätt upp i ansiktet, alltså Margot (Wallström) när det gäller den här lägenheten.

Annons
Annons

Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

2 / 6

"Nordström bör avgå"

Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten.
Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten. Foto: Bertil Ericson/TT

Att Kommunals kassör Anders Bergström fick lämna sin post tycker tunge vänsterdebattören Göran Greider var ett sätt att "samla all skuld på en person".

– Det kändes lite som att han var ett offer. Men jag tror inte att det räcker, jag har talat med många medlemmar. Jag tror att krav kommer att resas på att fler i ledningen får avgå, inklusive Annelie Nordström.

– Det är tunga saker det här, helt klart.

Vad är mest uppseendeväckande, tycker du?

– Hon är ordförande för Kommunal och det här är saker som hon rimligtvis bör ha haft kännedom om, för det första.

– För det andra har hon även använt sig av det hon tycker är hennes privilegier, att vistas på den här konferensanläggningen i skärgården. Det är på sätt och vis en småsak i förhållande till Kommunals avtalskrav, men det sticker något så oerhört i ögonen på en halv miljon lågbetalda medlemmar.

Göran Greider säger att han anser att Kommunal är det kanske viktigaste fackförbundet Sverige har:

– Jag älskar Kommunal, höll jag på att säga. Det är det fackförbund som hindrar att ojämlikheten exploderar. Men nu skadas deras anseende kraftigt och då får hon (Annelie Nordström) välja till slut om hon ska ta sitt ansvar och lämna det här för att ge Kommunal en chans att få tillbaka anseendet.

Tycker du att hon ska avgå?

– Ja, det tycker jag faktiskt.

– Det här med att ständigt ropa avgå, avgå till alla är en tröttsam genre. Jag orkar nästan inte säga det. Jag tycker att kravet framför allt ska komma från Kommunals medlemmar.

Göran Greider ser i nuläget inte att utrikesminister Margot Wallström begått något misstag, men tycker att Kommunal bör agera annorlunda när det kommer till frågan om lägenhetsförmedling.

– Det finns ett problem. Kommunal och andra fackförbund måste kunna anställa personer som inte kommer från Stockholms innerstad. Men jag tycker att man ska följa Bostadsförmedlingens riktlinjer, det vore självklart.

Greider anser också att fackförbunden på sikt för förflytta ägandet av lägenheter till ytterstaden.

– Jag tycker att man ska göra en exodus från innerstan och slå sig ner långt borta i utkanterna – där medlemmarna bor. Stockholms innerstad är en moderatstad, punkt slut.

Annons
Annons

Ulf Bjereld.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1

3 / 6

”Ordföranden har högsta ansvaret”

Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld. Foto: Adam Ihse/TT

Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater tro och Solidaritet, tycker att det är två saker som bör lyftas fram i frågan om Kommunalskandalen.

– Det första är att det alltid är ordförande som har det högsta ansvaret, det kommer man inte undan.

– Det andra är att Margot Wallström påstår att Annelie Nordström farit med osanning, eller i alla fall påstår att ledarskapet i Kommunal har farit med osanning.

Wallströms agerande, menar Bjereld, urholkar förtroendet för Nordström ytterligare.

– Sen är det upp till Nordström själv att avgöra om hon har medlemmarnas förtroende eller inte.

Annons
Annons

Tomas Tobé (M).

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

4 / 6

”Wallströms bortförklaring duger inte”

Tomas Tobé (M).
Tomas Tobé (M). Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kritiserar utrikesminister Margot Wallström för att hon har tagit emot en lägenhet av Kommunal.

– Huvudfrågan här handlar om att Margot Wallström har satt sig i en beroendeställning till Kommunal som utrikesminister, säger han till TT.

– Jag reagerar väldigt starkt på de här uppgifterna. Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund, som så klart har egna politiska intressen, säger han.

– Jag tycker inte att hennes bortförklaring duger, utan hon måste nu klargöra sitt eget agerande. Det här är inget som hon kan skylla på någon annan, säger Tobé.

Annons
Annons

Robert Hannah (L).

Foto: Anders Ylander/TT Bild 1 av 1

5 / 6

"Fel med gräddfil"

Robert Hannah (L).
Robert Hannah (L). Foto: Anders Ylander/TT

– Stockholm har världens längsta bostadskö, och jag tycker att det är anmärkningsvärt att socialdemokrater får gå före i kön eller har en egen gräddfil där de kan få bostäder, säger Robert Hannah, som är Liberalernas bostadspolitiske talesperson.

– Det säger kanske något om varför de inte är intresserade av att lösa Sveriges bostadskris, om de inte själva drabbas av den, säger han.

TT: Är det inte rimligt att statsråd ska ha någonstans att bo, om man vill rekrytera statsråd utanför Stockholm?

– Jo, absolut, men då är det upp till regeringen att skaffa fram lägenheter och inte den socialdemokratiska rörelsen. Det är ju alla möjliga socialdemokrater som har fått lägenheter före alla andra, säger Robert Hannah.

Han anser att Kommunal borde lämna alla sina lägenheter till den allmänna bostadsförmedlingen, en politik som Socialdemokraterna företräder i riksdagen, framhåller han.

Annons
Annons

Marie Linder.

Foto: Hyresgästföreningen Bild 1 av 1

6 / 6

"Helt förkastligt"

Marie Linder.
Marie Linder. Foto: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är mycket kritisk till att Kommunal inte ger ifrån sig några lägenheter till Stockholms bostadsförmedling.

– Det är helt förkastligt. Alla fastighetsägare borde göra det, säger hon.

– Och vi har påtalat det här tidigare.

Det finns en överenskommelse om att alla fastighetsägare ska lämna hälften av de lediga lägenheterna till bostadsförmedlingens kö.

Huruvida Margot Wallström borde ha förstått att man inte får en lägenhet i Stockholms innerstad på några månader utan att på något sätt gå före i någon kö, säger Marie Linder att politiker bör ha ett högre moraliskt ansvar.

– Som politiker bör man tänka efter i förväg hur man agerar på bostadsmarknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons