Annons
Kommentar

Torbjörn Isacson:Greta Gris är bara början på köpfesten

Barnprogrammet Greta Gris.
Barnprogrammet Greta Gris. Foto: Entertainment One

Det sockrade mångmiljardbudet på Greta Gris-bolaget Entertainment One sätter fingret på tre stora trender. Det handlar om omvandlingen av underhållningsindustrin, effekten av en försvagad valuta och mängder av billigt kapital.

Under strecket
Publicerad

Den amerikanska leksakstillverkaren Hasbro bjuder motsvarande 38 miljarder kronor för underhållningsbolaget Entertainment One, som bland annat står bakom barnprogramsuccéer som Greta Gris och Pyjamashjältarna. Trots att Hasbro bjuder 26 procent över torsdagens stängningskurs på Londonbörsen så rusade aktien direkt med över 30 procent, vilket tyder på att investerarna tror på att höjt erbjudande.

Intresset för att köpa underhållning har ökat kraftigt under senare år. För tre år sedan avböjde exempelvis Entertainment One ett erbjudande från det brittiska tv-bolaget ITV värt 13 miljarder kronor. Det nuvarande budet från speltillverkaren Hasbro, som bland har Monopol i sortimentet, är med andra ord tre gånger så högt.

Ett annat bevis på hur snabbt utvecklingen kan gå är att Entertainment One i sin tur slöt ett samarbetsavtal med kronjuvelen Greta Gris producent 2004, för att 2015 ta kontroll över varumärket för drygt 1,5 miljarder kronor.

Under hösten väntas ett formligt krig på strömningsfronten, där Apple och Disney investerar mångmiljardbelopp för att utmana särskilt Netflix.

Annons
Annons

Aktiviteten inom underhållningsindustrin har överhuvudtaget skruvats upp ett par varv under senare år. I Sverige har det bland annat märkts i form av Telias bud på Bonniers tv-verksamhet, och det danska telekombolaget TDC:s sedermera inställda försök att ta över MTG. Den så kallade branschglidningen kan med andra ord ta sig många olika uttryck. Under hösten väntas ett formligt krig på strömningsfronten, där Apple och Disney investerar mångmiljardbelopp för att utmana särskilt Netflix.

I Sverige finns en rad bolag som är stora inom den glödheta data- och mobilspelsbranschen, där ägandet också börjat försvinna utomlands.

I Storbritannien pekas också det försvagade pundet på grund av brexitoro ut som en stor anledning till att det nu kommer uppköpsbud på brittiska företag.

Stegrande farhågor om ett avtalslöst brexit har både skjutit pundet i sank och fått ytterligare fart på de internationella uppköpsbuden. Senaste tiden har det haglat mångmiljarderbjudanden på Londonbörsen på allt från pubföretag till matbolag till ett underhållningsföretag som Merlin, som kontrollerar Madame Tussauds och Legoland. Köparna har kommit från bland annat USA, Hongkong och kontinenten. Brittiska fotbollsklubbar har också varit populära uppköpsobjekt under senare år.

De har gott om pengar för att göra stora företagsköp.

Och sambandet mellan en svag valuta och sannolikheten för företagsköp från internationella aktörer gäller som bekant inte bara Storbritannien, utan i allra högsta grad också Sverige.

Därtill kommer att räntorna förväntas hållas låga under lång tid framöver. Det gör det än mer attraktivt att låna upp kapital. Och även om amerikanska börsbolag slår rekord i återköp av egna aktier så har de gott om pengar för att göra stora företagsköp.

Greta Gris lär bli långt ifrån det sista målet för sådana attacker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons