Annons

”Allt kommer från Greta – det hon gör är viralt”

Greta Thunberg-effekten sprids över världen. Den fäller ministrar och får näringslivet på knäna. Svenskans aktivism har väckt en hel generation av unga kvinnliga miljökämpar i allt från Belgien till Australien. Den yngsta är bara tio år.

– Allt kommer från Greta, det hon gör är viralt, säger brittiska Anna Taylor, 17.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunbergs engagemang ger ringar på vattnet världen över.

Foto: Sylvian Crasset/AP, Tomas Oneborg och Elaine Thompson/AP Bild 1 av 1

1 / 7

Greta Thunbergs engagemang ger ringar på vattnet världen över.
Greta Thunbergs engagemang ger ringar på vattnet världen över. Foto: Sylvian Crasset/AP, Tomas Oneborg och Elaine Thompson/AP

Det som började som en ensam 15-årings protest utanför Rosenbad har nu spridit sig som en löpeld och fått tusentals ungdomar i en lång rad länder att lämna skolbänken för att kräva en hållbarare politik.

"Lösningen är inga utsläpp", "Vi reser oss – precis som havsnivåerna" och "En het planet är inte cool" är bara några av plakattexterna i Bryssel. Varje torsdag överger tiotusentals unga belgare sina skolsalar för att marschera i huvudstaden.

Annons
Annons

Anuna De Wever, till vänster.

Foto: Sylvian Crasset/AP Bild 1 av 1

2 / 7

Belgien – Anuna De Wever, Kyra Gantois, 17

Anuna De Wever, till vänster.
Anuna De Wever, till vänster. Foto: Sylvian Crasset/AP

Arrangörerna Anuna De Wever, 17, och Kyra Gantois, 19, följer i spåren av Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk och miljöengagemang.

– Vi tycker att hon har rätt i sitt agerande så vi sade att vi måste göra samma sak i Belgien, berättar De Wever för tidningen Le Soir.

Proteströrelsen har tagit Belgien med storm – och till och med fällt ministrar. Miljöministern Joke Schauvliege avgick efter att hon ertappats med att sprida konspirationsteorier om demonstrationerna.

De Wever och Gantois är inga undantag. Runt om i hela världen går just nu unga flickor och kvinnor längst fram i leden i en typ av miljörörelse.

Annons
Annons

Lilly Platt.

Foto: You Tube Bild 1 av 1

3 / 7

Holland – Lilly Platt, 10

Lilly Platt.
Lilly Platt. Foto: You Tube

Den holländska tioåringen Lilly Platt är kanske en av de yngsta i skaran av mini-Gretor som har inspirerats att agera för miljön.

– Jag ska på skolstrejk med Greta, för vi är emot klimatförändringarna. Och om du inte tror på klimatförändringarnas effekter – titta ut genom fönstret och titta på nyheterna, säger hon i ett videoklipp som publicerats på Twitter.

För att vara tio år gammal har Lilly Platt hunnit med mycket i sin egen kamp för miljön:

Hon ligger bakom initiativet ”Lillys Plastic Pickup” som uppmuntrar folk att minska sin plastkonsumtion samt att plocka upp plastskräp. Utöver det har hon även hunnit med att vara ungdomsambassadör för Pollution Coalition, färskvattenorganisationen HOW Global samt World Cleanup Day.

– Klimatförändringarnas effekter sker nu och de sker fort. Jag tycker att politikerna måste vakna och att vi måste stå upp för Parisavtalet, säger Lilly Platt som flera gånger rest till Stockholm för att möta sin idol.

Annons
Annons

”Jorden är redan alltför het, här syns det som torka på vintern och döda korallrev”, säger Milou Albrecht, 14 år.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP Bild 1 av 1

4 / 7

Australien – Harriet O'Shea Carre, Milou Albrecht, 14

”Jorden är redan alltför het, här syns det som torka på vintern och döda korallrev”, säger Milou Albrecht, 14 år.
”Jorden är redan alltför het, här syns det som torka på vintern och döda korallrev”, säger Milou Albrecht, 14 år. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP

Greta Thunberg har satt avtryck ända bort i Australien där tusentals skolelever skippar fredagsundervisningen i svenskans anda.

14-åringarna Milou Albrecht och Harriet O’Shea Carre går i samma klass i staden Victoria, där de inledde sina klimatprotester.

Sedan dess har deras engagemang blivit nationellt och skolelever från hela landet har nu anslutit sig till proteströrelsen som kräver ett mer hållbart samhälle och ett mer fossilfritt Australien.

– Det är viktigt för att det är ett sånt stort hot. Jorden är redan alltför het, här syns det som torka på vintern och döda korallrev, sa Milou Albrecht i en intervju med the Guardian.

Milou Albrecht berättar att hon och andra ungdomar i Australien pratar med sin svenska inspirationskälla Greta Thunberg minst en gång i veckan.

– Våra politiker måste inse vilken nödsituation klimatförändringarna innebär, fortsatte hon.

Annons
Annons

Protester vid Whitehall och Parliament square i London.

Foto: George Cracknell Wright/AP Bild 1 av 1

5 / 7

England – Anna Taylor, 17

Protester vid Whitehall och Parliament square i London.
Protester vid Whitehall och Parliament square i London. Foto: George Cracknell Wright/AP

17-åringen Anna Taylor är en av initiativtagarna bakom den brittiska klimatrörelsen ”Youth 4 Climate” som den senaste tiden arrangerat demonstrationer i hundratals brittiska städer.

Liksom Greta Thunberg balanserar Anna Taylor sin aktivism med skolgång, något som inte alltid är lätt:

– Det är ett heltidsjobb att göra, utöver allt jag har i skolan. Jag hinner inte träffa mina vänner så mycket nu för tiden, eller för den delen sova, säger klimataktivisten till tidningen CNN.

Den 15 mars planerar hon tillsammans med tusentals andra unga tonårsflickor världen över att delta i en global skolstrejk för klimatet.

– Allt det här kommer från Greta, det hon gör är viralt. Jag är den brittiska representanten i en gruppchat med unga från en mängd länder: Italien, Tyskland, Belgien, Nya Zeeland, USA, Kanada... Vi koordinerar just nu klimatstrejker över hela världen, säger Anna Taylor till CNN.

Annons
Annons

Jamie Margolin.

Foto: Elaine Thompson/AP Bild 1 av 1

6 / 7

USA – Jamie Margolin, 17

Jamie Margolin.
Jamie Margolin. Foto: Elaine Thompson/AP

I USA arrangeras många av de gröna ungdomsprotesterna av klimatgruppen Zero Hour som grundades bland annat av 17-åriga Jamie Margolin.

Gruppen kräver bland annat att president Trump skriver under det 10-sidiga dokument med klimatåtgärder som demokraten Alexandria Ocasio-Cortez och senatorn Ed Markey presenterat som ”the Green New Deal.”

–  Det finns inte så många utrymmen där jag får bestämma och det jag ska säga kommer att bli hört, säger Jamie Margolin till Buzzfeed.

En majoritet av Zero Hours medlemmar är liksom Jamie Margolin unga kvinnor och flickor:

– Om du är drabbad av ett förtryckande politiskt system så blir du mer påverkad av klimatkrisen – det gäller också för kvinnor. Ingen kommer att lägga det här i våra händer, vi måste ställa oss upp och höja röster, säger hon fortsatt.

Jamie Margolin var en av de unga amerikaner som i slutet av förra året gick ut och stämde delstaten Washington för dess otillräckliga klimatpolitik.

Annons
Annons

Greta Thunberg startade strejken utanför riksdagshuset i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

7 / 7

Svenska ungdomar manifesterar med måtta

Greta Thunberg startade strejken utanför riksdagshuset i Stockholm.
Greta Thunberg startade strejken utanför riksdagshuset i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Greta Thunberg skapar ringar på vattnet även i Sverige, om än något mindre. Över hela landet har skolungdomar anslutit sig till fredags-strejkerna.

Till skillnad från de ministerfällande demonstrationerna i Belgien är dock aktivismen mindre omfattande på hemmaplan. I motsats till Thunbergs dagslånga sittstrejkerna utanför riksdagen varar de flesta av de svenska manifestationer bara nån timme mitt på dagen.

En av de platser där det hålls regelbundna manifestationer för klimatet är Malmö. Från den centralt belägna skolan Malmö latinskola går sedan slutet av förra året en samling på mellan tio och femtio elever till Malmö stadshus för att demonstrera varje fredag.

Demonstrationen i Malmö hålls dock vanligen runt lunch så att inga lektioner missas.

En av de största samlade skolstrejkerna i Sverige ägde rum fredagen den 30 november förra året då elever i över 100 kommuner skippade klassrummen för att demonstrera för ett mer hållbart klimat.

Efter reklamen visas:
Så blev Greta en världskänd klimatkämpe
Annons
Annons
Annons
Annons