Annons

Teresa Küchler:Greta Thunberg på offensiven i Paris

Greta Thunberg anländer till den franska nationalförsamlingen i Paris.
Greta Thunberg anländer till den franska nationalförsamlingen i Paris. Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP

Greta Thunberg anlände till ett Paris som dukar under i värmen, och ett Frankrike där bönderna inte hittar vatten till sina grödor. Hon fick värja sig mot arga tungor som kallat henne domedagsprofet och krävt en bojkott av hennes framförande i nationalförsamlingen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

PARIS. ”Jag har goda och dåliga nyheter, och jag ska börja med de goda: jorden kommer inte att gå under om elva år. ”

När Greta Thunberg inleder sitt anförande i Victor Hugo-salen i nationalförsamlingen i Paris på tisdagen, så är det till en mullrande bakgrund av kritik mot hennes besök i huvudstaden; nedlåtande tillrop och smädelser som prytt franska löpsedlar och fyllt franska Twittertrådar i dagar.

Svenskan är en profetissa i kortbyxor, en nobelpristagare i rädsla, en apokalyptisk guru, en undergångsprofet – i alla fall om man ska tro en uppretad skara högerpolitiker och andra franska tyckare, som till och med uppmanat till bojkott av den klimatdebatt i nationalförsamlingen som Thunberg inbjudits att delta i.

”Fascinationen över denna unga aktivist är symptomatisk med ett samhälle som byggs helt på känslor och har slutat att lyssna till vetenskapen”, skriver Olivier Babeau, ekonomiprofessor och tankesmed, i den anrika tidningen Le Figaro.

Han lägger till något om Greta Thunbergs obehagligt uttryckslösa blick”, och att tonåringen blott repeterar färdiga mantran som vuxna har stuckit till henne – en inte ovanligt antydan om att Thunberg skulle springa mäktiga miljögruppers ärenden.

Annons
Annons

“Kan vi våga oss på, så länge det fortfarande är möjligt, en sådan ekologisk hädelse som en kritik?” fortsätter Babeau, i vad som bara kan tolkas som ett slags fransk, intellektuell version av det gamla, trötta ”men det får man väl inte säga längre i det här landet”.

Inte så konstigt då, att Thunberg direkt går på defensiven när hon äntligen får ta ordet inför en sal full med franska parlamentariker, ungdomsgrupper, tankesmeder och till och med en minister.

Nej, hon är inte en undergångsprofet, hennes spådomar inte apokalyptiska. Jorden kommer inte att gå under om elva år. Och hon tvingar ingen att lyssna på henne eller alla andra barn och ungdomar som slutit upp i den nu globala rörelse som kräver att världens politiker lever upp till tuffa klimatmål – inte minst till det avtal som stiftades just här, och bär den franska huvudstadens namn: Parisavtalet, som har målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

– Somliga har valt att inte komma hit idag, och det är okej. Vi är ju trots allt bara barn. Ni behöver inte lyssna på oss. Men ni måste lyssna på vetenskapen, och det är allt vi ber er om: lyssna på vetenskapen, säger Thunberg – och ägnar sedan sitt framförande till att återigen berätta just vad världens främsta klimatexperter rapporterar om global uppvärmning.

Som i en ödets ironi pryds Frankrikes två största dagstidningar, Le Monde och Le Figaro, samma dag som Greta försvarar sig mot en kritikerkår som menar att hon sprider rädsla med sitt budskap, med veritabla domedagsprofetior: ”Klimat: Frankrike står inför kronisk torka”, braskar den första tidningen.

Annons
Annons

”Frankrike förbereder sig för extremtorka”, larmar den andra. Bilderna: krackelerad, snustorr sjöbotten under gassande sol där det tidigare legat ett vattendrag på den franska landsbygden. Under veckan förutspås temperaturer på upp till 42 grader runtom i landet – kanske ännu högre.

I över tre fjärdedelar av Frankrike har man redan infört bevattningsrestriktioner. Jorden är törstig och bönderna vet varken ut eller in . Det råder brist på hö i hela landet, och majsskörden hotas för andra året i rad. Temperaturen i landets floder har höjts betänkligt över sommaren, och nedkylningen av kärnkraftverk hotas – och Frankrike har ett sextiotal kärnkraftverk, som driver i stort sett hela landet.

Mitt meddelande är detsamma till alla parlament och presidenter.

När Greta Thunberg får frågan av en fransk journalist om huruvida hon tror på Frankrikes klimatarbete och om det är något hon specifikt vill uppmana franska politiker och den franske presidenten om, svarar hon uppgivet att inget endaste land i världen gör tillräckligt för att kunna uppfylla Parisavtalets mål.

– Situationen är densamma överallt, och mitt meddelande är detsamma till alla parlament och presidenter, säger svenskan.

Klimatfrågan är en stor prestigefråga i Frankrike, inte minst för att det var i just Paris och under hård, fransk press som det globala klimatavtalet slöts, efter åratal av konfliktfyllda förhandlingar.

I Europa och världen är det idag kanske bara Frankrike som är stort nog att ta upp manteln och svärdet för klimatfrågan. Britterna är upptagna med brexit, och president Donald Trump har redan dragit USA ut ur Parisavtalet. Tyskarna har ingen trovärdighet: Angela Merkel lovade efter kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima att snabbt fasa ut den tyska kärnkraften och blev då i ett nafs ännu mer beroende av både rysk gas och de egna, smutsiga gamla kolkraftverken än tidigare.

Annons
Annons

Andra EU-länder är för små, för fattiga eller för beroende av rysk gas och arabisk olja för att fronta klimatarbetet. Frankrike däremot, med sina 58 kärnkraftsreaktorer, har råd att satsa på förnyelsebar energi – något som Emmanuel Macron också lovade att göra innan han flyttade in i Elyséepalatset.

Han nominerade en berömd naturfilmare- och fotograf, Nicolas Hulot, till ”minister för ekologisk och solidarisk omställning” – en udda titel som skulle visa på att regeringen inte accepterar stiltje i klimatarbetet.

Men Nicolas Hulot avgick snart i vrede och frustration, och anklagade statschefen för att inte alls bry sig om klimat- och miljöpolitiken så mycket som han låtit påskina. Hulot kallade presidenten ”klimathycklare” i direktsänd radio.

Vad sorgligt att naturen talar och att människorna inte lyssnar.

Hulots efterträdare, François de Rugy, avgick även han under stort buller och brak nyligen: han anklagas för att ha låtit skattebetalarna stå för notan när han bjudit vänner på hummer och årgångsviner, lyxrenoverat sin ministerlägenhet och dessutom i åratal bott i en lägenhet som egentligen var tänkt att hysa mindre bemedlade hyresgäster.

Vice talmannen i den franska nationalförsamlingen Hugues Renson, citerade när han presenterade sin svenska gäst i nationalförsamlingen den författare som givit namn åt debattsalen hon fördes till: Victor Hugo.

”Vad sorgligt att naturen talar och att människorna inte lyssnar”, skrev Hugo år 1840.

Efter reklamen visas:
Politiker protesterar mot Thunbergs besök
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons