Annons

Greta Thunberg strejkar vid Vita huset

Greta Thunberg under dagens protestaktion.
Greta Thunberg under dagens protestaktion. Foto: Susan Walsh/TT

Den 16-årige klimataktivisten befinner sig på USA-turné och var med i tv-programmet Daily Show i onsdags. I dag deltog Greta Thunberg i en demonstration utanför Vita huset.

Under strecket
Publicerad

Greta Thunberg i Washington.

Foto: Susan Walsh/APLBild 1 av 1

Demonstrationen inleddes vid klockan fem svensk tid. I höstvädret utanför presidentresidensen skanderade de omkring hundra deltagarna ”vi måste kämpa”, och sjöng kampsånger.

Greta Thunberg sjöng lågmält med i sångerna. Vid ett tillfälle tog hon själv mikrofonen och höll ett kort anförande.

– Jag tänker inte hålla ett tal, det mesta har redan sagts av tidigare talare. Vill bara säga att jag är väldigt tacksam för er alla och stolt över er som har tagit er hit. Ge aldrig upp, vi kommer att fortsätta. Vi ses nästa vecka, den 20 september, sa hon, och syftade på en global klimatstrejk den dagen.

På plats var även flera journalister. En reporter från brittiska Daily Mail frågade 16-åringen om hon har ett meddelande till president Trump, som är öppet klimatkritisk.

– Nej, blev det korta svaret.

Enligt tidningen sade hon samma sak när de undrade om hon hade ett meddelande till kongressen. Tidigare har Greta Thunberg sagt att hennes budskap till den amerikanska presidenten är att han borde lyssna på vetenskapen, vilket han ”uppenbarligen inte gör”, enligt henne.

Annons
Annons

Greta Thunberg i Washington.

Foto: Susan Walsh/APLBild 1 av 1

Stockholmaren Greta Thunbergs USA-turné börjat för två veckor sedan när hon angjorde New York i segelbåten Malizia II, efter en 15 dagar lång seglats över Atlanten. Sedan dess har hon strejkat utanför FN-högkvarteret i New York samt turistat i USA:s största stad.

Greta Thunberg i Washington.
Greta Thunberg i Washington. Foto: Susan Walsh/APL

Enligt Expressen är 16-åringen inbjuden till den amerikanska kongressen av ledamöterna Bill Keating och Kathy Castor för att tala inför församlingens utrikesutskott på onsdag. Samma dag ska hon hålla en presskonferens på trappan framför landets högsta domstol, skriver tidningen.

I onsdags deltog Greta Thunberg i det amerikanska programmet The Daily Show, som når i snitt 1,5 miljoner tittare. Till programledaren Trevor Noah sa hon att i Sverige så ser man klimathotet som ett faktum, till skillnad från i USA, där folk verkar tro att det är något man väljer att tro på eller inte.

– Vi vet att någonting är fel, att klimatet värms upp av växthusgaser. Men många förstår inte hur svår krisen faktiskt är. De har inte blivit informerade. Vi står inför historiens sjätte massutrotning, sade hon i programmet.

Den 23 september håller FN en klimatkonferens i New York. Då ska Greta Thunberg delta. Planen är sedan att 16-åringen ska ta sig ner till Sydamerika och Chiles huvudstad Santiago, där den globala klimatkonferensen COP25, också arrangerad av FN, äger rum i december. Hur hon ska ta sig dit och sedan hem igen är ännu inte känt.

Efter reklamen visas:
Greta Thunberg strejkar utanför Vita huset
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons