Annons

Greta Thunberg i tal till FN-ledarna: ”Hur vågar ni?”

Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: Jason DeCrow/AP

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, talade på FN:s klimatmöte i New York. Budskapet till världsledarna var skarpt.
– Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
"Hur vågar ni?" Greta Thunberg talar på FN:s klimatmöte

FN:s klimatmöte är den främsta anledningen till att 16-åriga Greta Thunberg tidigare i augusti klev ombord på tävlingsbåten Malizia II. Målet var att resa över Atlanten och försöka påverka världens ledare på plats i FN:s högkvarter i New York.

Klimataktivisten ställde under söndagen in ett annat framträdande för att kunna förbereda sig ytterligare inför sitt tal på klimatmötet.

Strax efter att världsledarna anlände till FN-skrapan under måndagsmorgonen visades en video upp på skärmarna i byggnaden. Bilderna visade de olika klimatdemonstrationer som svenska Greta Thunberg inspirerat till runt om i världen.

”Lyssna på forskningen och agera innan det är försent”, var budskapet.

António Guterres, FN:s generalsekreterare, inledde mötet med att uppmana makthavare att komma med konkreta handlingar för klimatet. Han talade även om att olika delar av världen slagit värmerekord, drabbats av bränder och att antalet naturkatastrofer ökar.

När Greta Thunberg därefter fick ordet vid klimattoppmötet stannade FN:s generalförsamling upp. Med en skarp och upprörd ton vände hon sig direkt till världens makthavare.

– Vi håller ett öga på er. Allt det här är fel. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i skolan på andra sidan Atlanten, sa hon.

Hon kritiserade ledarna för att tänka på ekonomisk tillväxt i stället för att agera för klimatet.

– Hur vågar ni titta bort, komma hit och säga att ni gör tillräckligt när lösningarna inte finns på plats.

Greta Thunberg menade att vetenskapen varit kristallklar i 30 år, och att de stulit både hennes drömmar och barndom genom att inte agera.

– Ni sviker oss. Men unga personer har börjat inse ert svek. Ni har alla framtida generationers ögon på er. Vi kommer inte låta er komma undan.

– Förändring är på väg, oavsett om ni vill eller inte. Tack, avslutade hon.

Hennes tal resulterade i kraftiga applåder och hejarop från publiken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons