Annons

Gretas hälsa blev starten för Ernmans klimatkamp

När familjen kraschade fick familjen Ernman/Thunberg på allvar upp ögonen för klimathotet. Nu skriver de en självutlämnande bok om den globala uppvärmningen, ekonomiska klyftor och psykisk ohälsa – allting symptom på den akuta hållbarhetskris vi människor befinner oss i.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg 15 år är dotter till Malena Ernman och driver på sina föräldrar i kampen för klimatet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Greta Ernman med hundarna Moses och Roxy.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Greta Thunberg 15 år är dotter till Malena Ernman och driver på sina föräldrar i kampen för klimatet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Greta Thunberg 15 år är dotter till Malena Ernman och driver på sina föräldrar i kampen för klimatet.
Greta Thunberg 15 år är dotter till Malena Ernman och driver på sina föräldrar i kampen för klimatet. Foto: Malin Hoelstad

Unga är den grupp i samhället som oroar sig mest för klimatförändringarna, visar undersökning efter undersökning. Ett faktum som varit särskilt sant hemma hos familjen Ernman/Thunberg.

Den världskända operasångerskan har hyllats för sitt engagemang och sin kamp i en rad frågor – bland dem klimatet där hon under senare år blivit en av de mest tongivande rösterna i debatten.

Som så ofta började det med en kris – en krasch.

När äldsta dottern, Greta Ernman Thunberg, 15 år, föll ner i en depression och slutade äta ställdes allting på sin spets. Hon och maken, Svante Thunberg, blev mer mottagliga för Gretas prat om klimatet.

– Bara de som har upplevt en kris kan ta till sig klimatkrisen, säger Greta i dag, några år efter familjens krasch.

Annons
Annons

Greta Ernman med hundarna Moses och Roxy.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Första gången hon hörde talas om klimathot och global uppvärmning var i lågstadiet. Till en början hade hon svårt att tro på allvaret i situationen – för om det stämde ”borde ju alla prata om det hela tiden”.

Men ganska snart blev övriga familjen varse Gretas kamp.

Plötsligt kom elräkningen och tack vare Greta var den halverad.

Hon skällde på sin pappa som sneglade på en Range Rover. Och föräldrarna blev irriterade på henne när hon tjatade om att släcka lampor där hemma:

– Vi trodde att det var något tix eller tvångssyndrom. Tills vi insåg att vi sparade pengar. Plötsligt kom elräkningen och tack vare Greta var den halverad, säger Malena.

När även Malena och Svante började prata om klimatet trodde Greta först att de gjorde det bara för att stötta henne.

– Men sen förstod jag att de brydde sig om frågan på riktigt.

Greta Ernman med hundarna Moses och Roxy.
Greta Ernman med hundarna Moses och Roxy. Foto: Malin Hoelstad

Ett år efter Greta – slutade Malena Ernman att flyga, ett beslut som påverkat och till del kommit att definiera det senaste årets klimatdebatt.

När insåg du att de bryr sig på riktigt?

– Kanske när vi köpte elbilen. För den var så otroligt dyr.

Det här var för två år sedan. I samma veva – ett år efter Greta – slutade Malena Ernman att flyga, ett beslut som påverkat och till del kommit att definiera det senaste årets klimatdebatt.

För en operasångerska som främst jobbar utomlands får beslutet förstås stora konsekvenser. Och så får det lov vara, är familjen enig om, för klimathotet är så akut att vi inte har tid att sätta egna intressen först, resonerar de.

Annons
Annons

Samma princip råder när de tre, tillsammans med Gretas syster Beata, nu släpper ”Tänk om livet är på riktigt – scener från en utbränd planet”. I boken varvas personliga erfarenheter och utlämnande berättelser med budskapet att ”klimatkrisen, ekonomiska klyftor samt ökningen av stressrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa alla är symptom på en akut hållbarhetskris som ytterst hotar vår överlevnad”.

Genom att berätta om sina egna kriser vill de visa hur allting hänger ihop:

– En del saker borde vi nog vänta med att prata om. Men vi har inte den tiden. Vi vill att så många som möjligt ska läsa boken och då har jag inga problem med att lämna ut mig själv, säger Malena.

Ett återkommande budskap från familjen är att ”vi lever en massa utbrända människor på en utbränd planet”. När de fyra öppnat sig om sina problem, har de träffat åtskilliga andra i snarlika situationer.

– Allting går så mycket fortare hela tiden. Vi förstör inte bara jorden vi lever på, utan också oss själva, säger Greta.

Drömmen är en värld byggd på mer empati:

– Det finns många som delar med sig redan i dag. Men man slåss för olika saker, säger Svante.

Alla olika rörelser står vid var sin dörr och vill in. Klimatrörelsen har en nyckel som passar till alla dörrar.

Och här, framhåller familjen, ligger klimatkrisens styrka – att den har kraft att sammanföra alla de olika kamper som vi människor för.

Klarar vi inte klimatet, så klarar vi inte heller något annat. Men fixar vi klimatet, följer förhoppningsvis mycket av det andra vi vill uppnå med på köpet:

– Alla olika rörelser står vid var sin dörr och vill in. Klimatrörelsen har en nyckel som passar till alla dörrar, säger Greta.

Vad ska man ta med sig när man läst boken?

– Vi vill ju att man ska förstå att det är en kris. Att vi befinner oss på samma plats, på riktigt, säger Malena.

Svante framhåller att boken, de många tunga budskapen till trots, är ”enormt hoppfull”.

– Den sekund vi börjar behandla krisen som en kris finns inga som helst gränser för vad vi kan klara av, säger han.

Att människor går sönder och blir utbrända är i grunden något sunt – ett slags säkerhetsventil, enligt teamet Ernman/Thunberg.

I krisen får vi en chans att leva våra liv på ett sätt som håller:

– Om man till exempel röker jättemycket eller har ohälsosamma vanor och sen kraschar – då får man chansen att sluta i tid, säger Greta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons