Annons

Grillkolets baksida: skövlad regnskog och terrorism

Kolet i din grill kan komma från skövlad regnskog i Afrika, exempelvis från Kenya på bilden.
Kolet i din grill kan komma från skövlad regnskog i Afrika, exempelvis från Kenya på bilden. Foto: Hasse Holmberg/TT och Bernd Rohrschneider/TT

Grillsäsongen är fortfarande i full gång, men en del av det träkol som används kommer från illegalt fällda träd i tropiska regnskogar och finansierar jihadistiska terrorgrupper. Både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden ger rådet att bara välja miljömärkt träkol.

Under strecket
Publicerad

Under årets grillsäsong kommer uppskattningsvis 20 000 ton kol och briketter att gå upp i rök. Men trots att Sverige är ett land rikt på skog importeras praktiskt taget allt träkol antingen från Polen eller Sydafrika.

I flera uppmärksammade rapporter publicerade i Tyskland har Världsnaturfonden avslöjat att kolet ofta bara packats om i Polen och att det verkliga ursprunget är hotade regnskogar i Afrika och Sydamerika.

Granskningen visar att flera producenter har ingen eller liten tillverkning utan är rena handelsföretag som inte drar sig för att sälja vidare billig råvara från illegalt skövlade regnskogar. Udden i kritiken har riktats mot det polska företaget Dancoal som är en av Europas största leverantörer av grillkol.

Huvuddelen av det grillkol som säljs i Sverige kommer från Polen. Den dominerande svenska importören är Malmöbaserade Skandivaror som dessutom är delägare i den polska koncernen Gryfskand.

– Allt grillkol vi säljer i Skandinavien är tillverkat vid våra två fabriker i nordvästra Polen och råvaran kommer från FSC-certifierad polsk skog i närområdet, säger Alexander Brömer, marknadschef på Skandivaror.

Annons
Annons

Men alla företag är inte lika noga. Polen importerar mer än hälften av allt träkol från främst Nigeria och Ukraina. Sedan importerar i sin tur Ukraina en stor del av sitt träkol från tropiska länder som Nigeria, där sådan produktion förbjudits i försök att hejda skogskövlingen.

Alexander Brömer är starkt kritisk till den bristfälliga kontrollen av handeln och hävdar att risken att en svensk konsument köper påsar med träkol från illegalt skövlade regnskogar är överhängande om man inte köper miljömärkt kol.

Brömer menar att de stora svenska matkedjorna numera är noga med sina upphandlingar.

– Svanen och Bra miljöval är pålitligt. Däremot räcker det tyvärr inte med FSC-certifiering. Det finns bra delar i den kontrollen vad gäller den produktion som sker inom EU, men också stora luckor som gör att illegalt fulkol kan säljas som certifierat. Det är noll kontroll av dem som tradar grillkol, säger Alexander Brömer.

Ett mått på fuskets omfattning är enligt honom att det säljs fyra gånger mer europeiskt FSC-märkt träkol än vad som produceras.

FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende internationell certifieringsorganisation. De senaste åren har stora brister uppmärksammats.

I Tyskland har Världsnaturfonden avslöjat att kol från Polen i själva verket bara var ompackat tropiskt virke från Afrika och Sydamerika, eller kom från skyddade urskogar i Östeuropa.

Träkol som exporteras från Sydafrika visade sig till betydande del komma från illegalt fällda regnskogar i Nigeria och Namibia.

I rapporterna från 2017 och 2018 pekas tyska Bauhaus och Lidl ut som stora återförsäljare av tropiskt träkol. Laboratorieanalyser av prover tagna 2017 som SvD tagit del av tyder på att träkol med sannolikt tropiskt ursprung då även såldes i svenska lågpriskedjor och byggvaruhus.

Annons
Annons

I WWF-rapporten kritiserades FSC för släpphänt kontroll och för uteblivna reaktioner även vid uppenbart fusk.

– Träkol är internationellt en skumraskbransch. Det bästa rådet jag kan ge är att bara köpa träkol som är märkt som Bra miljöval och som är FSC-certifierat, säger Peter Hallberg som är produktansvarig för Bra miljöval vid Naturskyddsföreningen.

Men våra grillpartyn i trädgården riskerar inte bara att ske på bekostnad av skövlade regnskogar och utbredda öknar i tredje världen. Nyligen kunde tidskriften Economist berätta att den jihadistiska terrorgruppen Al-Shabab i Somalia, liksom Boko Haram i Nigeria, finansierar sin verksamhet genom att ta ut avgifter på träkol som sedan skeppas ut illegalt.

I Sydamerika är träkol en drivande kraft bakom skövlingen av regnskogar på gränsen mellan Argentina och Paraguay. Rapporter om barnarbete har dessutom förknippats med illegal produktionen av träkol i Sydamerika. I Kenya hotar illegal avverkning för träkol de regnskogar som genererar vatten till nationalparken Masai Mara, och i Kongo avverkas illegalt träd i Virunga-parken dit turister vallfärdar för att se vilda gorillor.

Skandivarors polska import är märkt med både FSC och Svanen men vid sidan av detta sker import via andra företag från Sydafrika, främst till svenska lågpriskedjor och byggvaruhus. Även den brukar vara FSC-märkt, men Sydafrika saknar egna fabriker för tillverkningen.

– Bara att skeppa träkol runt halva jorden på fartyg har sitt pris för klimatet, säger Peter Hallberg på Naturskyddsföreningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons