X
Annons
X
Recension

Grinchen Grinchen – slapstick som spårar ur i ren anarki

Den surmulne Grinchen har stulit julen på bio tidigare. Denna gång är det animationsstudion bakom ”Dumma mej” som ger sig på Dr Seuss klassiska barnbok. Resultatet är välbekant och förutsägbart.

I originalversionen görs Grinchens röst av Benedict Cumberbatch. Foto: UIP
Läs mer om Nya filmer

Grinchen

Regi
Yarrow Cheney, Scott Mosier
Genre
Animerat
Manus
Michael LeSieur, Tommy Swerdlow
Medverkande
Benedict Cumberbatch, Rashida Jones, Kenan Thompson, Pharrell Williams

Svenska röster: Andreas Nilsson, Robin Rothlin Svensson, Hanna Hedlund. 1 tim 26 min. Barntillåten.

Betyg: 3 av 6

Det är inte så konstigt att man känner igen sig. Förlagan ”How the Grinch stole Christmas!”, av barnboksförfattaren Dr Seuss, har blivit såväl animation av Chuck Jones som spelfilm med Jim Carrey i huvudrollen.

Men även de yngre lär nicka igenkännande. Animationsstudion Illumination, kända bland spralliga barn och knockade föräldrar som skaparna bakom minionerna, repriserar grunden från sin succéfilm ”Dumma mej”.

Återigen handlar det om en äldre, surmulen skurkfigur, själsligt ärrad sedan barndomen men vars frostiga hjärta värms upp av mötet med ett gulligt barn (okej, i ”Dumma mej” var det en hel flicktrio – här är det en enda som inget mer önskar i julklapp än att hennes mamma ska få avlastning).

Annons
X

Inget fel med återanvändning. Som alla genrefilmsentusiaster kan mycket gott uppstå ur konsten att anspela, förfina, vrida och vända på konventioner och klichéer.

Grinchen är inte lika förtjust i traditionerna. Han bor på toppen av ett högt berg med utsikt över Vemdalen, en snöig idyll där alla älskar julen. I ett uppror mot den goda stämningen bestämmer sig Grinchen, med hjälp av sin trofasta hund h, för att stjäla julen. Allt går bra tills han möter lilla Sissi Lizzi Vem.

Julklappar är inte allt, visar det sig. Här är en julfilm som knuffar kommersialismen åt sidan för att belysa viktigare saker. Vänlighet! Kärlek! Gemenskap!

Efter reklamen visas:
Grinchen

Vägen till budskapet kantas av fysisk humor där nio av tio skämt går ut på att Grinchen slår sig eller gör någon illa. Så en slapstickfilm, med andra ord, vars komiska snöbollseffekt vilar på det Illumination gör så bra: bus som spårar ur i våld, kaos, ren jävla anarki – men för barn.

Sin förlaga trogen knyts säcken ihop lite väl snabbt och sockersött. För en sekund saknar man de små, störiga minionerna och önskar att de ska våldgästa julbordet. Om så bara för att ge det förutsägbara en mer oväntad eftersmak.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X