Annons

Grön seger i EU – det här kan partierna förändra

Europaval är lika med klimatval, enligt demonstranter i tyska Freiburg.
Europaval är lika med klimatval, enligt demonstranter i tyska Freiburg. Foto: Patrick Seeger/AP

Gröna partier jublar efter framgångsvalet i Europa. Men vilka frågor kan de driva och vad kan de faktiskt förändra?

– Oerhört mycket, enligt Mattias Goldmann, vd vid den gröna tankesmedjan Fores.

Under strecket
Publicerad

Det viftas med gröna och blommiga flaggor på flera håll i Europa. I Tyskland blev De gröna näst största parti med 22 procent – och dubblerade därmed sina röster jämfört med förra EU-valet 2014. Även i Finland, Irland och Frankrike har framgångarna varit uppenbara. Enligt Mattias Goldmann vid tankesmedjan Fores kommer den gröna vågen betyda ”oerhört mycket” för EU:s klimatpolitik.

– De kommer att ha en självklar del i många uppgörelser från och med nu, säger han.

Han identifierar fyra huvudfrågor som de gröna partierna nu gemensamt kan driva – och få igenom:

1. Skärpta klimatmål. En av de övergripande frågorna de kan driva är en skärpning av EU:s klimatmål, där ett ökat tryck från parlamentet kan göra skillnad.

– Om det inte blir så att EU förmår skärpa sina klimatmål finns det andra klimatåtgärder som ger utsläppsminskningar bakvägen, där jag tror att parlamentet kan göra mycket.

Det gäller utsläpp från trafiken, en skärpning av EU:s utsläppshandel och inte minst EU:s relation till övriga världen, tillägger han.

2. Tydligare klimatfokus i handelsrelationer.

Annons
Annons

Med fler gröna partier i parlamentet blir det svårare att göra business med EU om man inte följer Parisavtalet, tror Goldmann.

– Under en lång period har EU stått tyst medan USA och Kina diskuterar hur de ska ha sin handel. Nu tror jag att de gröna kommer att se till att Parisavtalet avspeglas i handelrelationerna, exempelvis via klimatrelaterade tullar, säger han.

3. Få igenom rätten att ”gå före”.

– Det här är en del som är speciellt spännande för Sverige. Gröna partier lyfter vikten av föregångsländer, och här tror jag vi kan förvänta oss ändringar.

Han ger exemplet att Sverige vill förbjuda fossila bränslen, men inte får det för EU. De gröna vill att medlemsländer bestämmer mer själva.

– Det spelar länder som Sverige i händerna på klimatområdet, vi kommer få större handlingsfrihet.

4. Fler miniminivåer och skatter. Enligt Mattias Goldmann kan de grönas framgång även innebära att EU sätter fler lägstanivåer på exempelvis koldioxidskatter och flygskatter.

– Man kan även räkna med att konsumtion kommer att vara tydligare föremål för EU-politiken, säger han.

Det finns dock ganska stora skillnader mellan Europas olika gröna partier, vilket kan leda till motsättningar inom gruppen. Tysklands De gröna och finska Gröna förbundet är exempelvis bra mycket mer mitten-höger och marknadstillvända än svenska Miljöpartiet. Enligt Goldmann är de mer marknadstillvända partierna de med mest mandat, vilket kan innebära att de gröna i EU kommer att föra en mer ”center-höger” politik än den vi i Sverige kanske främst förknippar med miljöpartier.

Att svenska Miljöpartiet backar och tappar två av fyra mandat i EU-parlamentet har med flera saker att göra, enligt Goldmann. Dels handlar det om att andra svenska partier visat framfötterna i klimatfrågan, vilket gjort att MP inte äger ämnet på samma sätt som gröna partier i andra länder.

– Jag tror absolut inte att det har med att svenskarna inte bryr sig om klimatfrågan, det är den högst prioriterade frågan enligt undersökningar. Men jag tror att många röstat på exempelvis Vänster- eller Centerpartiet i stället.

Dessutom tror han att många är besvikna på att MP suttit i regeringsställning i fyra år utan att visa på några väldigt stora utsläppsminskningar.

– Till och med Greta Thunberg har sagt att hon ser Miljöpartiet ”ungefär som de andra partierna” i klimatfrågan. Det har gjort att många väljare tycker likadant.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons