Annons

Grön "tsunami" pressar Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron pressas av svaga resultat för hans parti LREM i helgens kommunalval.
Frankrikes president Emmanuel Macron pressas av svaga resultat för hans parti LREM i helgens kommunalval. Foto: Christian Hartmann/AP/TT

Första storstaden för Marine Le Pen – och framför allt en storseger för de gröna. Frankrikes kommunalval sätter ytterligare press på president Emmanuel Macron.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Publicerad

Tsunami, svallvåg eller vanlig våg – alla tre begreppen används på måndagen för att beskriva den gröna rörelse som svepte fram över många franska storstäder i den andra omgången av kommunalvalet i söndags.

Lyon, Strasbourg och Bordeaux tillhör dem som nu kommer att ledas av borgmästare från miljöpartiet EELV. I Paris och kanske också Marseille ingår man i majoritetsstyret. Och bara några hundra röster saknades för att göra sensation i vänsterfästet Lille.

Det får vissa i partiet att drömma stort.

– Det här påminner om kommunalvalen 1977, säger partisekreteraren Julien Bayou enligt tidningen Le Monde, och jämför med hur vänsterframgångarna för drygt 40 år sedan banade väg för Socialistpartiets François Mitterrand som segrare i presidentvalet 1981.

Den gröna vågen ökar trycket på president Macron.

– Miljön är det området där Macron anses göra ingenting. Fransmännen vill ha resultat i de gröna frågorna, säger Frédéric Dabi, ansedd analytiker på opinionsinstitutet Ifop, till nyhetsbyrån Reuters.

Passande nog hade presidenten redan i förväg planerat in att under måndagen ge sitt svar till en medborgarkonsultation om klimatpolitiken.

Därför kan han också utlova omedelbara åtgärder.

– Det är dags att agera, säger Macron och lovar att föra vidare 146 av de 149 förslag som har tagits fram av de 150 slumpvis utvalda deltagarna i konsultationen.

Bland annat handlar det om en folkomröstning senast år 2021 om att skriva in miljön och kampen mot klimatförändringarna i den franska konstitutionens första artikel.

Ett av de förslag som tills vidare får nej från Macron är att sänka hastigheten på motorvägarna till max 110 kilometer i timmen. Det kan ses som en eftergift till väljarna från nationalistpartiet RN (Nationell samling – tidigare Nationella fronten), som ilsket har sagt nej till en fartminskning.

Partiet gjorde totalt sett ett ganska svagt kommunalval, men tröstar sig med att för första gången ha fått makten i en stad med över 100 000 invånare: sydfranska Perpignan.

– Nu kan vi visa att vi är kapabla att styra över stora enheter, säger partiledaren Marine Le Pen till tv-kanalen TF1.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons