Annons

Grönlandsisen smälter ovanligt tidigt: ”Allvarligt”

Uppemot 2 kubikkilometer is smälter dagligen på Grönland.
Uppemot 2 kubikkilometer is smälter dagligen på Grönland. Foto: Albert Nieboer/TT

Issmältningen på Grönland har startat ovanligt tidigt och det innebär att 2019 riskerar att bli ett nytt rekordår. På en enda dag beräknas nu 2 kubikkilometer vatten forsa ut i havet.

Under strecket
Publicerad

Det varma vårvädret har gjort att den numera säsongsmässiga issmältningen på Grönland dragit igång ovanligt tidigt. På torsdagen rapporterades töväder på 40 procent av Grönlands yta och att isen då försvann med en takt motsvarande 2 miljarder ton per dag.

Vårens blidväder kommer efter några år som varit kyligare och då avsmältningen fortsatt men inte lika snabbt.

Den största avsmältningen brukar vanligtvis ske i juli månad och det är ovanligt att så mycket is smälter bort redan i mitten av juni. Hittills ligger antalet tödagar klart över perioden 1981 till 2010 men saknar, enligt forskarna vid National snow and ice data center, inte motsvarigheter under perioden därefter.

– Den här rapporten ligger i linje med vad vi kan förvänta oss vid ett varmare klimat. Det är ännu ett tecken på att något måste göras. Självklart är det en allvarlig signal, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till SvD.

– Vi hade en ovanligt varm april men vi vet förstås ännu inte hur sommaren kommer att se ut.

Annons
Annons

Mätningarna av förändringar i Grönlandsisen påbörjades på 1970-talet. Fram till 1990-talet registrerades ingen påtaglig avsmältning men sedan dess har flera toppår noterats, främst 2007, 2010 och 2012.

Det nuvarande flödet kan bara jämföras med avsmältningen i juni 2012. Det året skedde sedan avsmältning från i stort sett hela den is som täcker Grönland.

-  Avsmältningen av isen sker mest i kanterna av glaciären men på senare år så sker det mer och mer avsmältning över hela ytan, säger Gunilla Svensson

Den ökade avsmältningen har lett till att haven runt Grönland får ta emot mer färskvatten vilket i sin tur kan påverka havsströmmarna på global skala.

Gunilla Svensson påpekar att den totala mängden is på Grönland är enorm och att det också säsongsmässigt sker en tillväxt under vinterhalvåret. Men den balansen ser alltså ut att ha rubbats.

Om hela den grönländska ismassan, tillsammans med isen vid Antarktis, smälter skulle nivån på världshaven stiga radikalt.

– Men det tar många år. Än så länge är påverkan på havsnivån begränsad men har trots det stor betydelse, speciellt för kustnära områden. Och så har vi ju påverkan på salthalten i haven som kan ge följdverkningar globalt, säger Gunilla Svensson.

I år har det även en minskad mängd nysnö bidragit på västra Grönland. Den vita snön reflekterar mer solljus och motverkar avsmältning av den underliggande isen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons