Annons

Rödgrönt nej till von der Leyen

De svenska EU-ledamöterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) tar en selfie under EU-parlamentets samling i Strasbourg. Arkivfoto.
De svenska EU-ledamöterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) tar en selfie under EU-parlamentets samling i Strasbourg. Arkivfoto. Foto: Fredrik Persson / TT

Varken de gröna eller vänstern kommer att stödja tyska Ursula von der Leyen som ny ordförande i EU-kommissionen.

En omröstning är inplanerad till tisdag – men kan komma att bli uppskjuten till i höst.

Under strecket
TT
Publicerad

Såväl miljöpartistiska De Gröna/EFA som vänsterpartistiska GUE/NGL har beslutat att rösta nej till tyskan när parlamentet ska ta ställning till hennes nominering.

"Våra möten med Ursula von der Leyen har varit en besvikelse. Vi har hela tiden varit öppna för att förhandla, men hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU", säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

"Hon kommer att föreviga den nyliberala politik som lett till ekonomisk kris och aldrig tidigare skådad fattigdom och ojämlikhet bland européer", heter det i sin tur från tyske Martin Schirdewan, tillförordnad ledare för GUE/NGL.

von der Leyen har nominerats av EU:s stats- och regeringschefer, men måste godkännas av minst 376 ledamöter i EU-parlamentet. Omröstningen ska ske på tisdag, då von der Leyen först ska tala till ledamöterna från klockan 9 på morgonen.

"Debatten fortsätter till 12.30. Omröstning om valet av kommissionsordförande inplanerad till samma dag kl 18.00", meddelar parlamentets presschef Jaume Duch Guillot via Twitter.

Samtidigt finns fortsatt möjlighet att omröstningen kan komma att skjutas upp till september för att ge parlamentsledamöterna mer betänketid.

– Jag skulle inte bli förvånad om det landar där, säger den svenska S-gruppens delegationsledare Heléne Fritzon i ett frukostmöte med svenska EU-korrespondenter.

Än så länge kan von der Leyen endast räkna med stabilt stöd från den egna partigruppen, kristdemokratiskt konservativa EPP, samt sannolikt merparten av liberala RE.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons