Annons

Grönt på grillen – sommarens stora trend

HUI Research, som varje år utser Årets Julklapp, har i år utnämnt ”Grönt på Grillen” till Årets Smultron. Det är den svenska besöksnäringens motsvarighet till Årets Julklapp med samma kriterier. Det ska vara en produkt, tjänst eller ett fenomen med sommarkoppling. Grönt på grillen utnämns i år för att spegla den stora vegotrenden samt den stora efterfrågan på en modernare syn på grillat.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: SvDBild 1 av 1
Foto: SvDBild 1 av 1
Foto: SvD

Grillning har varit en svensk sommarhobby sedan industrisemesterns breda intåg på 1950-talet. Traditionellt har grillen varit något av en manlig syssla, och om männen får välja blir det gärna rött kött på gallret.

Nu märker vi också hur efterfrågan för vegetariska alternativ ökar.

Men något håller på att förändras över det glödande kolet. När kvinnor och yngre får bestämma lägger man i stället mer grönt på grillen. Nästan fyra av tio ungdomar i åldern 18-29 uppger att de helst grillar grönsaker framför något annat enligt YouGovs rapport ”Nordborna avstår kött och fisk av helt olika anledningar”.

En annan rapport, ”Grillrapporten 2017” från ICA, visar också på ett växande intresse för att grilla grönt. 57 procent säger att de vill blir bättre på att grilla mer grönt i år.

Följ länken om du vill gå en webbkurs i att grilla vegetarisktapp.coursio.com

Synen på, och kunskapen om, vad vegetarisk mat kan vara har börjat förändra synen på att grilla grönt. Det handlar inte längre bara om att grilla tillbehör till köttet. I dag kan det lika gärna handla om en vegetarisk chiligryta som får långkoka på grillen eller ett veganskt kebabspett gjort på sojakött, som ett helgrillat blomkålshuvud eller en grillad spetskålssallad med en fräsch vinägrett.

– Vi har över tid noterat en förändring hos konsumenterna där till exempel intresset för krav- och ekoprodukter växer. Nu märker vi också hur efterfrågan för vegetariska alternativ ökar vilket avspeglas både i försäljningsstatistiken och på grillen, säger Carl Johansson, Senior konsult på HUI Research.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons