”Jag vill inte analysera Egypten som om landet vore en isolerad ö. Vi sitter i samma båt som resten av världen. Hotet från kapitalismen och religionen är densamma överallt. I Egypten, USA och i Sverige,” säger Nawal El Saadawi.
”Jag vill inte analysera Egypten som om landet vore en isolerad ö. Vi sitter i samma båt som resten av världen. Hotet från kapitalismen och religionen är densamma överallt. I Egypten, USA och i Sverige,” säger Nawal El Saadawi. Foto: Staffan Löwstedt

”Gud behövs för att rättfärdiga orättvisor”

Författaren och aktivisten Nawal El Saadawi menar att det var Egyptens räddning att Muslimska brödraskapet fråntogs makten i landet, säger hon vid sitt besök under årets bokmässa.

Att en av vår tid tids mest stridbara feminister och frihetskämpar stödjer en militärregim är svårt att smälta, skriver Erika Hallhagen.

Publicerad

Nawal El Saadawi hämtar andan efter det brandtal hon precis hållit om faran med religion.

– Gud behövs för att rättfärdiga orättvisor. För att uttrycka det kort. Varje Gud säger till sitt folk att de tillhör det utvalda folket och rättfärdigar därmed rasism. Och med det följer kvinnoförtryck.

Nyss satt hon där ihopsjunken, tydligt märkt av flygresan från Egypten till Sverige, följd av en natt utan sömn i ett iskallt hotellrum. Den egyptiska författaren, aktivisten och läkaren fyller 87 år om en månad och hon säger att det är just när hon reser som hon märker av åldern.

Jag är emot samtliga religioner, inte bara islam.

Men efter några kritiska frågor om det nuvarande militärstyret i hemlandet är lågan tänd igen i hennes ögon. Hon varnar för Muslimska brödraskapet och drar samtidigt paralleller till den pånyttfödelse av religion som vi ser i stora delar av världen. Och det med en intensitet och en övertygelse som i det närmaste liknar just en predikants där hon sitter framför en handfull journalister på bokmässan i Göteborg.

”Metoo är en väldigt bra rörelse men den är för sen. Jag sa samma sak på 1950-talet. Kvinnor i den arabisktalande världen tog kampen när amerikanska kvinnor var tysta. Vi skottade vägen, men det är som att vårt arbete inte räknas.”
”Metoo är en väldigt bra rörelse men den är för sen. Jag sa samma sak på 1950-talet. Kvinnor i den arabisktalande världen tog kampen när amerikanska kvinnor var tysta. Vi skottade vägen, men det är som att vårt arbete inte räknas.” Foto: Staffan Löwstedt

– Jag är emot samtliga religioner, inte bara islam. Religion är en katastrof i alla länder.

Nawal El Saadawi har kämpat mot orättvisor ända sedan hon var liten. Hon beskriver sig själv som ett egensinnigt barn vars första brev var riktat just till Gud.

Annons

– Jag skällde ut honom. Jag skrev: ”Käre Gud – du ska stå för rättvisa, men du diskriminerar mig jämfört med min bror. Om du är så orättvis är jag inte beredd att tro på dig.”

Hon säger att det är hennes lycka att hennes föräldrar var så pass liberala att de lät henne gå i skolan och studera vidare.

– Min mamma och pappa uppmuntrade mig – ”om hon gifter sig förlorar vi hennes hjärna”. De ville att den skulle komma familjen till gagn... Alla mina systrar bär slöja, kan ni föreställa er det. 80 procent av landets kvinnor beslöjades under Muslimska brödraskapet. Men inte jag. Det är skillnaden mellan människor som använder sitt intellekt och de som inte gör det. Jag träffar mina syskon, men vi är inte vänner.

Det finns ett uns av självgodhet i hur hon säger det, samtidigt kan man ana att beskrivningen är ett sätt att kanske värja sig från sorgen? Men det är inget hon själv vill tillstå.

Saker har blivit bättre i Egypten.

Är du ledsen för att du förlorat din familj till religionen?

Hon rycker på axlarna vid min fråga, vill som under hela samtalet hellre se det större perspektivet.

Annons

– De är en del av världen och jag är ledsen över världens tillstånd.

Samtidigt säger hon att hon är mer optimistisk idag än efter den arabiska våren, även om hon erkänner att hon inte blir lyssnad på och säger att militärregimen vill att kvinnor ska arbeta, inte på grund av kvinnlig frigörelse, utan på grund av ekonomiska anledningar.

– Saker har blivit bättre i Egypten. Jag blir fortfarande censurerad, men idag klipper de bara tre rader, inte hela texter.

Hon blir märkbart irriterad över frågor om den nuvarande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi, den före detta försvarsministern efter revolutionen 2011, som sedan var inblandad i kuppen mot regerande Muslimska brödraskapet 2013.

Ett år senare utsågs han till landets president, och fick nytt förtroende mars i år i ett val som starkt kritiserats av såväl FN som en mängd människorättsgrupper.

Jag häpnar över att ni kan ha vetskap om lagar som vi inte känner till.

Det är anmärkningsvärt att en person som Nawal El Saadawi, som på 1980-talet, under president Anwar Sadat, fängslades för sina åsikter och sedan levde i exil i USA i 20 år under hans efterträdare Hosni Mubaraks tid vid makten, i dag uttrycker stöd för en regim som mött minst lika mycket kritik. Men själv menar hon att det är västvärlden som inte ser hela perspektivet. Vi har gått på det som ”global media” predikar. Vi skriver inte om landets ekonomiska kollaps utan bara om att folk sitter i fängelse. ”Och folk sitter i fängelse i Sverige också.”

Annons

Den senaste av de kritiserade lagar som Abd al-Fattah al-Sisi instiftat är lagen om cyberbrott, vilken enligt människorättsgrupper syftar till att begränsa yttrandefriheten online – ett av de få forum som fortfarande finns kvar för medborgare att debattera al-Sisis styre.

När jag undrar över vad hon har för åsikt om sättet presidenten försöker kontrollera internet på ifrågasätter hon istället sanningshalten i mitt påstående.

– Finns det en ny sådan lag i Egypten? Vad går den ut på? Varför kommer såna här nyheter till er? Jag bor i Egypten. Jag arbetar med min dator. Jag häpnar över att ni kan ha vetskap om lagar som vi inte känner till.

Och sen är hon igång igen om global media och dess villfarelser.

Jag tror att vi alla i rummet inte först vill tro att denna frihetskämpe på ålderns höst försvarar en militärregim. Hon hör dåligt. Har knappt sovit. Kanske missförstår hon bara några av frågorna? Hon har rätt i att vi ser saker ur ett västerländskt perspektiv, att vi är alldeles för influerade av USA och Storbritannien. Månne har hon också rätt i att militären är att föredra framför Muslimska brödraskapet. Men att hon inte försvarar sina yngre kollegor som hon kämpade tillsammans med på Tahrirtorget 2011 och som idag sitter i fängelse, är svårt att svälja. Jag tänker på Aung San Suu Kyi och hennes undfallenhet i samband med den burmesiska statens omfattande förföljelser mot minoritetsgruppen rohingya. Jag tänker på Donald Trump och hans kritik mot media. Och jag försöker få ihop bilden med en av vår tids mest stridbara feminister.

 Anwar Sadat och hans efterträdare Hosni Mubarak förstörde Egypten ekonomiskt. Under dem avstannade utvecklingen av jordbruket och Egypten blev beroende av import från USA, säger Nawal El Saadawi. ”Idag importerar vi till och med apelsinjuice, trots att vi har den bästa apelsinjuicen i världen”.
Anwar Sadat och hans efterträdare Hosni Mubarak förstörde Egypten ekonomiskt. Under dem avstannade utvecklingen av jordbruket och Egypten blev beroende av import från USA, säger Nawal El Saadawi. ”Idag importerar vi till och med apelsinjuice, trots att vi har den bästa apelsinjuicen i världen”. Foto: Staffan Löwstedt

”Metoo är en väldigt bra rörelse men den är för sen. Jag sa samma sak på 1950-talet. Kvinnor i den arabisktalande världen tog kampen när amerikanska kvinnor var tysta. Vi skottade vägen, men det är som att vårt arbete inte räknas.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2

Anwar Sadat och hans efterträdare Hosni Mubarak förstörde Egypten ekonomiskt. Under dem avstannade utvecklingen av jordbruket och Egypten blev beroende av import från USA, säger Nawal El Saadawi. ”Idag importerar vi till och med apelsinjuice, trots att vi har den bästa apelsinjuicen i världen”.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 2