Annons

Guide: 48 timmars semester i Umeå

Guitars och Bildsmuseet är några av de kulturupplevelser som lockar till Umeå.
Guitars och Bildsmuseet är några av de kulturupplevelser som lockar till Umeå. Foto: Philip Avesand och Wilhelm Rejnus

Magnifika kulturhus, stilrena gastrobarer och världens bästa bildmuseum. En vinterhelg i Umeå bjuder på mycket att göra.

Under strecket
Publicerad

Efter en rejäl renovering har Stora Hotellet hittat tillbaka till den gamla skepparandan.

Foto: Stora hotellet

1 / 8

Skeppardröm

Efter en rejäl renovering har Stora Hotellet hittat tillbaka till den gamla skepparandan.
Efter en rejäl renovering har Stora Hotellet hittat tillbaka till den gamla skepparandan. Foto: Stora hotellet

Stora Hotellet
Storgatan 46
storahotelletumea.se

I slutet av 1800-talet lät sjöfartsstaden Umeå uppföra en ståtlig byggnad vid älven, vars syfte var att fungera som sjömanshus och stadshotell. Idag är det bara hotellverksamheten kvar, men efter en rejäl upprustning är den gamla skepparandan tillbaka. Allting på Stora Hotellet påminner om havet, från hotellrumsdörrarnas havshologram till marina detaljer i form av sjöhästar och snäckor.

Gotthards krog på nedervåningen serverar modern, nordisk mat och i bistrodelen kan man äta Asieninspirerade mellanrätter. Utöver lokala råvaror från småproducenter och grönsaker från egen odling, gör man ytterligare en insats för miljön genom att servera vegetariska luncher lagade på de råvaror som leverantören annars skulle slänga. Givetvis under rubriken svinngott.

Annons
Annons

I butiken Eljest finns ett fint urval av slöjd och design från Umeå med omnejd.

Foto: Philip Avesand

2 / 8

Lokal design

I butiken Eljest finns ett fint urval av slöjd och design från Umeå med omnejd.
I butiken Eljest finns ett fint urval av slöjd och design från Umeå med omnejd. Foto: Philip Avesand

Eljest
Skolgatan 57
eljestshop.com

Upprinnelsen till den här butiken var en presentshop där ägaren Ida Hillebjörk sålde egensydda barnkläder. Men sedan några år tillbaka ligger fokus på slöjd och design från Umeå med omnejd. Utbudet är brett och man kan hitta allt från svarvade skålar i ett enda exemplar till konstnären Marc Strömbergs hantverksläsk med norrländska smaker. Men så betyder eljest också annorlunda och lite udda.

En bit bort hittar man paret Sara och Karl Hardell Flagge och deras konsttrycksverkstad Artby. De säljer verk skapade av internationella konstnärer, etablerade och oetablerade, i upplagor på mellan hundra och tusen exemplar. Motiven får gärna vara otämjda och ambitionen är att även personer som sällan besöker gallerier ska få tillgång till bra konst.

Annons
Annons

3 / 8

Råbifftisdag

Köksbaren
Rådhusesplanaden 17B
koksbaren.com

Denna stilrena gastrobar i närheten av centralstationen är många Umeåbors favoritkrog. Majoriteten av råvarorna kommer från Västerbotten eller däromkring. Men man är inte obstinat, utan kan lika gärna köpa in olivolja eller fina blodapelsiner i säsong. I matsalen serveras lokala trotjänare som Västerbottensost, hjortron, åkerbär och björkrökt bacon i pigga kombinationer som gör traditionella smaker roliga igen.

Bland tilltuggen finns popcorn med brynt smör och Västerbottensost, samt grillade ostron med karamelliserad vassle och den japanska fröblandningen furikake. Allt kött är svenskt och hängmöras inne i restaurangköket, innan det grillas i träkolsugn. På tisdagar är det råbifftisdag, då den klassiska råbiffen får sällskap av en årstidsanpassad version.

Annons
Annons

Väven byggdes inför kulturhuvudstadsåret 2014.

Foto: Sebastian Davidsson

4 / 8

Kulturväv

Väven byggdes inför kulturhuvudstadsåret 2014.
Väven byggdes inför kulturhuvudstadsåret 2014. Foto: Sebastian Davidsson

Väven
Storgatan 46A
vaven.se

I samband med att Umeå utnämndes till kulturhuvudstad 2014 byggdes ett nytt kulturhus i staden, ritat av norska arkitektbyrån Snøhetta. Stadsbiblioteket flyttade in på våning två tillsammans med Kvinnohistoriskt museum, medan hela bottenplan ser ut som ett öppet inomhustorg. Här kan man fika och köpa surdegs- bröd hos Kulturbageriet, handla blommor i blomsterbutiken och köpa ätbara finprodukter hos tvillingbröderna som driver delikatessbutiken Duå. De säljer bland annat småskalig choklad smaksatt med älgört och rönnbär, traktens ostar, charkprodukter och kolasås kokad på getmjölk. På Väven arrangeras även utställningar, workshops och föredrag kontinuerligt under året och tillsammans bildar verksamheterna en väv av kultur och gemenskap.

Annons
Annons

Bildmuseet är en del av Konstnärligt campus som vuxit fram vid Umeälven.

Foto: Wilhelm Rejnus

5 / 8

Världsbäst

Bildmuseet är en del av Konstnärligt campus som vuxit fram vid Umeälven.
Bildmuseet är en del av Konstnärligt campus som vuxit fram vid Umeälven. Foto: Wilhelm Rejnus

Bildmuseet
Östra Strandgatan 30B
bildmuseet.umu.se

I den östra delen av Umeås innerstad, även kallad öst på stan, finns fortfarande mycket av den gamla arkitekturen bevarad, med pampiga patriciervillor och nyrenässanshus. Hitåt ligger även Konstnärligt campus, som innefattar Designhögskolan och Arkitekthögskolan. Samt Bildmuseet, som visar internationell konst på flera våningar.

Byggnaden är ritad av Henning Larsen Architects i samarbete med White och har utsetts till ett av världens vackraste museer av brittiska The Telegraph. Det finns ingen permanent samling, vilket gör att utställningarna ständigt känns aktuella och intressanta. Just nu visas bland annat Design matters, där en rad designers presenterar framtidens klimatsmarta formgivning, och Ann Edholms stora, färgmättade målningar där medeltida legender möter nutid.

Annons
Annons

6 / 8

Kaffekonnäsör

Costas of Sweden
Kungsgatan 46B
costasrosteri.se

Costas Pliatsikas är född i Grekland och har jobbat med kaffe sedan 90-talet. Redan 2006 blev han svensk mästare i latte art och strax därefter öppnade han sitt eget kafferosteri. Han var tidigt ute med den typen av ljusrostade bönor som serveras på varenda ambitiös kaffebar numera. På sin brokigt inredda bar serverar han bönor från bland annat Kenya, Costa Rica, Indonesien och Panama och han är även extremt pryl- och tekniknördig.

Be om att få någon komplicerad bryggmetod, så blir han glad. Eftersom fokus ligger på kaffe, finns det inget gigantiskt fikautbud, men man kan alltid hitta någon typ av bullar och kakor från bagerierna i staden. Här säljs även handgjord Umeå-tillverkad choklad från Norrlands enda chokladfabrik Vintage Plantations.

Annons
Annons

Museet Guitars har en av världens största samlingar av Gibson, Fender och Gretsch.

Foto: Philip Avesand

7 / 8

Gitarrnördar

Museet Guitars har en av världens största samlingar av Gibson, Fender och Gretsch.
Museet Guitars har en av världens största samlingar av Gibson, Fender och Gretsch. Foto: Philip Avesand

Guitars
Skolgatan 59
guitarsthemuseum.com

Bröderna Samuel och Michael Åhdén började samla på elgitarrer på 70-talet, men det var först för några år sedan som de bestämde sig för att visa upp dem för allmänheten. Nu driver de gitarrmuseet Guitars, med en av världens största samlingar av Gibson-, Fender- och Gretsch-gitarrer. Här kan man följa elgitarrens historia, titta på kändisägda instrument, se ett rubin- och gulddekorerat exemplar av raritetsgitarren Les Paul och ett imponerande antal Stringbender-gitarrer.

Även om man inte hyser ett lika nördigt gitarrintresse som tvillingarna, är det fascinerande att lyssna på deras anekdoter från rockhistorien. För något år sedan fick de ett erbjudande om att sälja samlingen till ett brittiskt auktionshus. De tackade nej.

Annons
Annons

8 / 8

Slabang

Nya konditoriet
Kungsgatan 57
nyakonditoriet.se

Namnet till trots är Nya Konditoriet allt annat än nytt. Det är faktiskt Umeås äldsta konditori, grundat redan 1927 och populärt hos ett både yngre och äldre klientel. Stora delar av den vackra originalinredningen finns kvar, medan bageri- och konditorisortimentet förändrats med tiden.

Det betyder inte att klassiska tårtor, wienerbröd och småkakor har försvunnit, utan att man numera även kan köpa modernt smaksatta praliner och kreativa bakelser. Surdegsbrödet har hängt med från start. Här kan man dessutom äta det lokala bakverket slabang, som är ett slags korsning mellan en chokladrulltårta och prinsesstårta, med en hel banan i mitten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons