Annons

Guide: 8 favoriter på semester i Höga Kusten

Vandring på Skuleberget är en av Höga kustens vackraste upplevelser.
Vandring på Skuleberget är en av Höga kustens vackraste upplevelser. Foto: Fredrik Lewander

Svindlande världsarv, lyxhotell i glesbygden och sensationellt god gin. Därför åker vi till Ångermanland i sommar.

Under strecket
Publicerad

Skuleskogen är en av Höga Kustens pärlor.

Foto: Fredrik Lewander

1 / 8

Bestiga Skuleberget

Skuleskogen är en av Höga Kustens pärlor.
Skuleskogen är en av Höga Kustens pärlor. Foto: Fredrik Lewander

Skuleskogens nationalpark
sverigesnationalparker.se

I linbanan uppför Skuleberget breder Skuleskogens nationalpark ut sig som om man såg den från en molnkant: ett väglöst och hjärtknipande vackert världsarv. Alla väderstreck är blå- och grönmålade, strösslade med röd rapakivigranit. Ullångerfjärden glittrar; det syns tydligt hur Höga kusten dramatiskt reser sig ur Bottenhavet. Vilket den också gör med en knapp millimeter i månaden, sedan inlandsisen för tio tusen år sedan släppte sin pressande omfamning och kuststräckan kompenserades med skärgård, klapperfält, skrevor och kalottberg.

Skuleberget går även att bestiga, välj mellan vajersäkrad klätterled eller vidunderliga Höga kustenleden. Utmed dess 128 kilometer har arkitekturstudenter designat unika vindskydd kallade ArkNat; en blandning av byggnads-innovation, konst och natur.

Annons
Annons

2 / 8

Höga Kustens enda gastrohotell

Ulvö Hotell
Ulvö hamngata 105, Ulvöhamn
ulvohotell.se

Bottenhavets pärla Ulvön var länge förknippat med surströmming. Men numera är kända producenten Röda ulven lokaliserad till fastlandet och kvar finns bara exklusiva Ulvö lilla salteri. Runt hamnens färgglada små boningar och fiskebodar doftar det således frisk tallskog och saltstänkt hav idag. I köket på Ulvöns gamla hotell, som efter upprustning blivit Höga Kustens enda gastrohotell, står Tobias Andersson.

– Vi befinner oss i en region som formligen flödar av lokala mathantverkare och bönder som med enorm passion producerar olika grödor och råvaror, säger han och dukar fram en skärgårdsbuffé som får oss att senare rulla till rummet. Ett av totalt 26 rum, som är ombonat, fint och har tassbadkar med utsikt. Ett stycke sällhet i den ljuva glesbygden.

Annons
Annons

Gårdsbutikens krog, butik och kafé har värnat om mat och hantverk från Höga Kusten i snart 30 år.

Foto: Gårdsbutiken

3 / 8

Lokalproducerat från Höga Kusten

Gårdsbutikens krog, butik och kafé har värnat om mat och hantverk från Höga Kusten i snart 30 år.
Gårdsbutikens krog, butik och kafé har värnat om mat och hantverk från Höga Kusten i snart 30 år. Foto: Gårdsbutiken

Gårdsbutiken
Själand 109, Nordingrå
gardsbutiken.net

Gårdsbutiken i Själand har knappt fyllt 30, men drivs redan av andra generationen. Att berätta om ursprung – vare sig det rör grundandet, maten eller hantverket – har blivit en viktig del av upplevelsen på den kombinerade krogen, butiken, kaféet och handelsträdgården.

– Det som är lokalproducerat blir allt mer populärt. Kött, fisk och allt annat vi säljer är från närområdet. Vi gör egna marmelader och safter, och ölen kommer från Hernö bryggeri, berättar Anna Nilsson som driver verksamheten tillsammans med maken David, vars mamma Berith ursprungligen slog upp dörrarna.

Menyn är svenskt så det förslår: strömmingsflundra, rårakor med löjrom, rårörda lingon och hembakat bröd. Enkelt och gott, inför en flott skogskuliss.

Annons
Annons

4 / 8

Besök Docksta Skofabrik

Docksta Skofabrik
Kartongvägen 2, Docksta
dockstasko.com

Vad kan lära dig mer om bekväma skor, än att gå? Det var precis vad grundaren av Docksta skofabrik, Ivar Königson, gjorde. Från Västerbotten halvvägs till Moskva, tillbaka längs kusten till Stockholm, och sen norrut igen. För barnbarnet Stefan är farfars historia en del av skofabrikens dna – och produktionen av skor har inte ändrats sedan 1923. Allt görs för hand och varje sko är unik; det är bara den höga kvaliteten och sköna passformen som alltid inlemmas. Modellerna doftar ofta retro à la tofflor och näbbstövlar. Företagsmodellen är däremot nyponfräsch, med fokus på hållbarhet och närproduktion i den lilla fabriken med tillhörande butik.

– Dessa val kostar lite mer, men vi tycker att det är värt det för att spara på miljön och ta vårt samhällsansvar på en liten ort, säger Stefan.

Annons
Annons

Lilla Hernö Gin tillverkar sin hyllade enbärsdryck i en 1700-talsgård i byn Dala.

Foto: Hernö Gin
Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB

5 / 8

Prova världens bästa gin

Lilla Hernö Gin tillverkar sin hyllade enbärsdryck i en 1700-talsgård i byn Dala.
Lilla Hernö Gin tillverkar sin hyllade enbärsdryck i en 1700-talsgård i byn Dala. Foto: Hernö Gin

Hernö Gin
Dala 152, Härnösand
hernogin.com

Det finns både styrka och skönhet i fullständig isolering. Men historien om Hernö gin, beläget i byn Dala mitt ute i det stora ingenstans, började i raka motsatsen; i Londons sus och dus.

Foto: Fotograf Andreas Nilsson AB

Där jobbade Jon Hillgren på 90-talet i bar och upptäckte gin. Enbärs­drömmen tog form, men det gick många år innan han och frun Johanna köpte en 1700-talsgård och öppnade vad som 2012 titulerades ”världens nordligaste destilleri”. Den titeln har sedermera passats vidare, men Hernö Gin har mer än en gång utnämnts till världens bästa, liksom prisbelönats för sådant som världens bästa gin & tonic och årets ginproducent. Så sent som i år upptogs Jon som ikon i The gin hall of fame. En tur till besökscentret inklusive provsmakning är en synnerligen god idé, i dubbel bemärkelse.

Annons
Annons

6 / 8

Paddla i Höga Kustens skärgård

Höga Kusten Surf
Båtmansgatan 36, Domsjö
hogakustensurf.se

Vi glider tyst ovan vattnet. Ytan är utan krusningar och solen färgar tillvaron rosenröd. Även om vi inte är ensamma är det alldeles tyst, förutom ljudet av vågskvalp runt paddeln. Visst är Stockholms och Göteborgs skärgårdar mer celebra, men Höga Kustens dito är extra spektakulär på grund av landkanten. Snirkla runt öar, hitta hemliga havsvikar, bada från röda klippor och mjuka hällar, skåda dramatiska stup och stanna till vid strandhugg, kanske till och med för övernattning.

Det går utmärkt att båtluffa runt i skärgården, flera dagliga turbåtar avgår från exempelvis Ullånger och Bönhamn. Men ett ännu vackrare och naturnära vis är att paddla; kajak eller SUP-bräda. Höga Kustensurf är en god början, de kan området och erbjuder även kurser.

Annons
Annons

På Häxmuseet berättas skickligt en sorglig och djävulsk del av svensk historia.

Foto: Häxmuseet

7 / 8

Museum om häxprocesserna i Ångermanland

På Häxmuseet berättas skickligt en sorglig och djävulsk del av svensk historia.
På Häxmuseet berättas skickligt en sorglig och djävulsk del av svensk historia. Foto: Häxmuseet

Häxmuseet
Folkhögskolevägen 5, Nyland
haxmuseet.se

”Tidens tro drabbar människan.” I det här fallet framför allt kvinnorna, som omkom i hundratal under Det stora oväsendet, häxprocessernas kulmen i slutet av 1600-talet. Sommaren 1675 skedde i Ångermanland den största svenska massavrättningen i fredstid, som såg var femte kvinna i Torsåker ledas till ett flammande bål. Platsen är i dag känd som Häxberget, ibland Bålberget, och ligger bara några kilometer från Hola folkhögskola.

Med interaktiv teknik, film och digitaliserade originalskrifter berättas på skickligt vis en spännande, sorglig och synnerligen djävulsk del av vår historia. Om förföljelser, skenrättegångar och avrättningar, hysterin som ogrundade anklagelser kan piska upp – och den desperation som fattigdom och utanförskap föder.

Annons
Annons

Ångermanälven upplevs bäst under en heldag ombord på en modern småflotte.

Foto: Westin Adventure

8 / 8

Flotte på Ångermanälven

Ångermanälven upplevs bäst under en heldag ombord på en modern småflotte.
Ångermanälven upplevs bäst under en heldag ombord på en modern småflotte. Foto: Westin Adventure

Westin Adventure
Slåttervägen 10, Sollefteå
westinadventure.com

Flottning – det vill säga timmertransport i strömmande vattendrag från inlandets skogar till sågverk och gruvor nerströms – är inte förknippat med frid. Tvärtom. Yrket var tungt och ofta farligt, och utfördes på Ångermanälven fram till 1979. Det är dock med frid i åtanke som det nuförtiden är möjligt att färdas längs samma vattenled ombord en modern småflotte som rymmer upp till tio personer.

Spana på bäver, fiska lax, ät en god picknick och kom nära den mytomspunna ”sagornas ådal” längs älvens lugna men mäktiga bågar från Forsmo till Granvågsniporna eller Sollefteå. Flärd byts mot frihet, storstadsstimuli mot landskapets sägner. Precis som på flottarnas tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons