Annons

Guide: Brexit kan skjutas upp – det här händer nu

Lämna EU helt utan avtal – eller skjuta upp brexit. Det blir parlamentets val om Mays brexitavtal underkänns igen, lovar Storbritanniens premiärminister.

SvD har rett ut vad som händer om utträdet skjuts upp.

Under strecket
Publicerad
Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

1 / 8

Utträdet kan skjutas upp i mars

Foto: Francisco Seco/AP

Theresa May har länge vägrat gå med på att skjuta upp utträdet. Men efter att åtminstone tre ministrar hotat att avgå för att förhindra en så kallad kraschlandning, att Storbritannien lämnar EU utan avtal, har premiärministern ändrat sig. Om hennes avtal inte får godkänt av parlamentet i mars får underhuset rösta om att skjuta upp utträdet eller att lämna EU utan ett avtal.

Bara en minoritet stöder en kraschlandning. Röstar parlamentet för en uppskjutning fortsätter förhandlingarna med Bryssel om de andra EU-länderna går med på fördröjningen. Det väntas de göra. Theresa May vill i så fall att utträdet skjuts upp till senast slutet av juni. Men tidtabellen ser nu ännu mer osäker ut än tidigare.

Annons
Annons
Foto: Xinhua/APBild 1 av 1

2 / 8

Sprickorna i parlamentet djupnar

Foto: Xinhua/AP

Theresa May har upprepade gånger skjutit upp viktiga brexitomröstningar i parlamentet – och sprickorna i parlamentet har djupnat.

Premiärministerns brexitavtal med EU röstades ner av en rekordstor majoritet i januari. Under februari har May försökt förhandla fram en ny version av avtalet, men EU har inte gått med på de förändringar hon hoppats driva igenom.

May anser att lösningen ligger i att skriva om den del av avtalet som garanterar att det inte uppstår en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Regeringen hoppas att det skulle få euroskeptikerna att rösta för avtalet. Något de hittills vägrat göra eftersom de anser att garantin knyter Storbritannien till EU:s regelverk under en obestämd tid.

Men även om förhandlingsperioden förlängs är det långt ifrån klart om EU skulle gå med på Mays krav, eller att ett nytt brexitavtal skulle få godkänt av parlamentet i juni.

Annons
Annons
Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

3 / 8

Kraschlandning i sommar – eller lång fördröjning

Foto: Frank Augstein/AP

May varnade parlamentet att ett uppskjutet brexit kunde leda till att risken för en kraschlandning i sommar ökar. Om utträdet skjuts upp väntas parlamentarikerna rösta om brexit igen kring midsommaren.

Men politiska experter i Storbritannien anser att utträdet kan skjutas upp igen om det inte finns majoritet i parlamentet för ett brexitavtal under sommaren.

EU-diplomater uppges ha diskuterat att skjuta upp utträdet ända fram till 2021.

Annons
Annons
Foto: Erik Johansen/TTBild 1 av 1

4 / 8

Inte säkert att EU går med på att skjuta upp

Foto: Erik Johansen/TT

Franska regeringskällor berättade nyligen för SvD:s Brysselkorrespondent att Theresa May inte kan räkna med en uppskjutning av brexit:

– Vi har länge hört att det värsta som kan hända är inget avtal. Men det är fel: det värsta som kan hända är ett dåligt avtal. Om ingenting är klart den 29:e mars så kan den bästa lösningen faktiskt vara en hård brexit – och det håller en majoritet av EU-länderna med om, sade en rådgivare i Elyséepalatset som talade mot löfte om att inte namnges.
– Om britterna kommer på EU-toppmötet den 21 mars och fortfarande inte har ett beslut (om brexitavtalet) i London, ja då tänker vi inte säga ”okej, men då får ni ett år till”.

– Vi ser ingen anledning att skjuta upp och skjuta upp om det inte finns en konkret plan, sade rådgivaren.

Annons
Annons
Foto: Virginia Mayo/APBild 1 av 1

5 / 8

Större chans för ny brexitomröstning

Foto: Virginia Mayo/AP

En uppskjutning av utträdet gör det mer sannolikt att Storbritannien kan hålla en andra folkomröstning om brexit. Oppositionen Labour har efter flera månader av interna strider nu gett sitt stöd till en ny folkomröstning. Partiet vill att britterna ska få rösta om landet ska lämna EU eller stanna kvar inom unionen.

En ny folkomröstning måste godkännas av parlamentarikerna. Just nu skulle en majoritet inte rösta för en ny brexitomröstning. Folkopinionen i Storbritannien håller däremot på att svänga. En smal majoritet av britterna stöder en andra folkomröstning och skulle rösta för att stanna kvar inom EU.

Annons
Annons
Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

6 / 8

Fler brittiska euroskeptiker till Europaparlamentet

Foto: Francisco Seco/AP

Om brexit skjuts upp med mer än tre månader är det möjligt att britterna måste delta i EU-valet i slutet av maj. Det innebär att de röstar in nya europaparlamentariker. Chansen är då stor att britterna skulle rösta för euroskeptiska kandidater och att Ukip, eller partiets förra ledare Nigel Farages nya brexitparti, skulle få ett rejält stöd. Det skulle i sådana fall ge euroskeptikerna i Europaparlamentet en boost.

En uppskjutet brexit har beskrivits som en mardröm för Europaparlamentet som redan börjat dela ut Storbritanniens platser till andra medlemsländer. Om Storbritannien inte deltar i EU-valet är det oklart vad som händer om landet bestämmer sig för att skjuta upp utträdet igen under sommaren.

Annons
Annons
Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

7 / 8

Nytt parlamentsval kan bli enda vägen

Foto: Frank Augstein/AP

Om dödläget i parlamentet fortsätter finns det ingen annan väg framåt än ett nytt parlamentsval. Brittiska medier har redan spekulerat att Theresa May överväger att hålla ett nytt parlamentsval på sommaren. Men efter att hon lett sitt parti till ett katastrofalt resultat i valet sommaren 2017 är det långt ifrån klart om de konservativa skulle låta henne sitta kvar som partiledare.

De konservativa leder över oppositionen Labour i de senaste mätningarna.

Annons
Annons
Foto: Francisco Seco/APBild 1 av 1

8 / 8

Osäkerheten fortsätter

Foto: Francisco Seco/AP

Theresa May har själv sagt att en uppskjutning av utträdet inte löser problemen. Just nu finns det inte majoritet för någon version av brexit i underhuset. Britterna kan inte heller enas kring hur utträdet ska se ut. Näringslivet ger Theresa Mays förhandlingstaktik hård kritik. “Varje dag utan ett avtal betyder mindre investering och färre jobb”, säger Confederation of British Industry som representerar 190 000 företag.

Om brexit skjuts upp fortsätter osäkerheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons