Annons

Toppkandidaternas viktigaste frågor

Demokratiska toppkandidaten Bernie Sanders.
Demokratiska toppkandidaten Bernie Sanders. Foto: Matt Rourke/AP

Höjd minimilön, betald föräldraledighet och skattehöjningar för de rikaste. Det är några av förslagen från Demokraternas toppnamn i kampen om vem som ska utmana president Trump. Här listar SvD toppnamnens viktigaste punkter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Senatorn från Minnesota, Amy Klobuchar, håller valnattsmöte i Concord, New Hampshire.

Foto: Robert F. Bukaty/APBild 1 av 5

Bernie Sanders vill införa en federal jobbgaranti.

Foto: Ola TorkelssonBild 2 av 5

Pete Buttigieg förespråkar ”sjukvård för alla”

Foto: Liu Jie/TTBild 3 av 5

Joe Biden anses vara en mittenkandidat.

Foto: Mary Altaffer/TT Bild 4 av 5

Elizabeth Warren tycks ha en plan för nästan allt.

Foto: Matt Rourke/APBild 5 av 5

6

Bloomberg: Vill höja skatten för sådana som honom själv

Michael Bloomberg är grundare av medie- och finanstjänstbolaget Bloomberg L.P. vilket gjort honom till miljardär flera gånger om. Han är före detta borgmästare i New York, men då som republikan. Han står till höger om det demokratiska partiets vänsterflygel och slåss om samma väljare som Biden, Buttigieg och Klobuchar.

Bloomberg vill höja skatten för de allra mest förmögna amerikanerna, det vill säga sådana som han själv. Han vill även höja bolagsskatten – men behålla den på en lägre nivå än vad den var före Trumps skattesänkningspaket 2017.

Han vill dramatiskt öka offentliga investeringar i ekonomiskt eftersatta områden och stödjer Pete Buttigiegs förslag om utbyggnad av snabbt internet i glesbygd. Han har också lovat att öka investeringarna i forskning och utveckling med över 100 miljarder dollar inom tillverkningsindustri och jordbruk.

Bloomberg har en ambitiös plan om minskade koldioxidutsläpp och vill förbjuda utbyggnaden av naturgasutvinning. 2028 ska 80 procent av all elektricitet komma från koldioxidfria energislag.

Han är motståndare till en genomgripande sjukvårdsreform för ett helt skattefinansierat system som Warren och Sanders förespråkar. Istället vill han behålla det nuvarande systemet där flera olika aktörer, främst försäkringsbolag finansierar sjukvården, men lägga till ett offentligfinansierat alternativ att välja på.

Han vill förbjuda halvautomatiska vapen och införa obligatoriska bakgrundskontroller för alla vapenköpare. När det gäller legalisering av marijuana tycker han att delstaterna fortsatt ska bestämma.

Annons
Annons

Senatorn från Minnesota, Amy Klobuchar, håller valnattsmöte i Concord, New Hampshire.

Foto: Robert F. Bukaty/APBild 1 av 1

5

Klobuchar: Kärnkraft och mer vapenkontroll

Senatorn från Minnesota, Amy Klobuchar, håller valnattsmöte i Concord, New Hampshire.
Senatorn från Minnesota, Amy Klobuchar, håller valnattsmöte i Concord, New Hampshire. Foto: Robert F. Bukaty/AP

Amy Klobuchar är sedan 2006 senator för Minnesota. Hon ses som en mittenkandidat i det demokratiska partiet.

Klobuchar är emot föreslag om offentligt finansierad sjukvård. Hon vill inte införa några nya skatter för de rikaste amerikanerna men däremot höja de existerande.

En av hennes stora löften är en infrastruktursatsning på 1 000 miljarder dollar. I detta ingår upprustning av vägar och broar men också satsningar på bredband i glesbygd och en rent-vatten-garanti.

Precis som flera andra kandidater vill hon höja minimilönen till 15 dollar/timmen och införa betald föräldra- och sjukledighet i upp till 12 veckor. Hon vill också legalisera marijuana.

När det gäller universitetsavgifter och studielån går hon inte lika långt som de mer vänsterinriktade kandidaterna Bernie Sanders och Elizabeth Warren. Klobuchar förespråkar två år på universiteten ska vara gratis och att redan befintliga program för avskrivning av studieskulder ska byggas ut.

Hon är tydligt för kärnkraft. Tillsammans med Warren och Sanders förespråkar hon statliga restriktioner som det bästa sättet att minska koldioxidutsläppen i stället för exempelvis en koldioxidskatt.

Hon vill kraftigt minska försvarsbudgeten och hon vill förbjuda halvautomatiska vapen och införa obligatoriska bakgrundskontroller för alla vapenköpare.

Annons
Annons

Bernie Sanders vill införa en federal jobbgaranti.

Foto: Ola TorkelssonBild 1 av 1

4

Sanders: Hög rikemansskatt och gratis skolmat

Bernie Sanders vill införa en federal jobbgaranti.
Bernie Sanders vill införa en federal jobbgaranti. Foto: Ola Torkelsson

Bernie Sanders kallar sig själv för demokratisk socialist, vilket innebär att han står längst ut till vänster av de demokratiska toppkandidaterna.

Sanders vill beskatta rika och superrika amerikaner hårdast.

Han vill även införa ett skattefinansierat sjukvårdssystem som omfattar alla amerikaner och en ”grön ny giv”. Denna innebär bland annat ett mål om 100 procent förnybar energi inom elproduktion och i transportsektorn senast 2030 och en helt koldioxidfri ekonomi senast 2050. Detta ska ske genom massiv expansion av sol, vind och geotermisk energiproduktion.

USA:s kärnkraftverk vill han stänga och frackning, en metod för olje- och gasutvinning genom att spräcka upp berggrunden, ska förbjudas över hela USA.

Sanders vill också införa en federal jobbgaranti där alla som vill och kan ska ha rätt till ett jobb med en ”rimlig lön”. Bland annat ska 20 miljoner jobb skapas i den gröna omställningen som Sanders förespråkar.

Universitetsstudier ska vara gratis och befintliga studielån ska strykas om Sanders får bestämma. Skolor ska erbjuda gratis skolmat.

Han vill att fångar ska få rösta medan de sitter i fängelse och vill legalisera marijuana.

Sander stödjer utökade bakgrundkontroller för nya köpare av vapen samt ”frivilligt återköp” av halvautomatiska vapen från ägare av sådana vapen.

Annons
Annons

Pete Buttigieg förespråkar ”sjukvård för alla”

Foto: Liu Jie/TTBild 1 av 1

3

Buttigieg: Ny stor plan för infrastruktur

Pete Buttigieg förespråkar ”sjukvård för alla”
Pete Buttigieg förespråkar ”sjukvård för alla” Foto: Liu Jie/TT

South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg anses vara en kandidat i det demokratiska partiets mittfåra. Han förespråkar ”sjukvård för alla” – men med tillägget att det gäller för dem som vill ha det. Till skillnad från Bernie Sanders är Buttigiegs plan att försäkringsbolagen ska få fortsätta att erbjuda sjukvårdsfinansiering för de amerikaner som vill, men att det också ska gå att välja ett offentligfinansierat alternativ.

Ett av hans huvudnummer är att investera 1 000 miljarder dollar i en ny infrastrukturplan som ska generera 6 miljoner välbetalda jobb i eftersatta områden.

Den ska också sänka vattenräkningen för 10 miljoner familjer och garantera rent dricksvatten, en fråga som uppmärksammats stort i och med vattenkrisen i Flint, Michigan.

Buttigieg vill ha koldioxidfri elproduktion 2035 och är öppen för att använda kärnkraft för att nå målet.

Han vill höja den federala minimilönen till 15 dollar/timme. I dag ligger den på 7,25 dollar, även om flera delstater på egen hand har satt den högre.

Buttigieg vill också införa betald föräldra- och sjukledighet i upp till 12 veckor.

Precis som Bernie Sanders stödjer han utökade bakgrundkontroller för nya köpare samt ”frivilligt återköp” av halvautomatiska vapen från personer som i dag innehar sådana vapen.

Han vill legalisera marijuana.

Annons
Annons

Joe Biden anses vara en mittenkandidat.

Foto: Mary Altaffer/TT Bild 1 av 1

2

Biden: Vill utveckla Obamacare och höja minimilönerna

Joe Biden anses vara en mittenkandidat.
Joe Biden anses vara en mittenkandidat. Foto: Mary Altaffer/TT

Barack Obamas vice-president Joe Biden anses vara en mittenkandidat. Bidens skattepolitik gentemot de rikaste amerikanerna bedöms vara betydligt närmare Donald Trumps än den är Warrens och Sanders.

Biden vill utveckla den lagstiftning som kallas ”Obamacare”. Denna är extremt omfattande men har främst inneburit att fler amerikaner omfattas av sjukförsäkringsskydd från privata bolag. Biden vill även att det ska finnas ett offentligt alternativ att välja på.

Biden vill ta emot fler flyktingar till USA och skapa snabbspår för arbetskraftsinvandrare.

Han vill höja den federala minimilönen till 15 dollar i timmen.

Biden vill avkriminalisera bruk av marijuana, men inte legalisera.

Han vill göra så kallade ”community colleges”, en slags yrkesutbildningar i offentlig regi, gratis.

Även Biden har en klimatplan som ska ge noll nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050. Detta ska åstadkommas genom högre kostnader för utsläpp och ökade satsningar på fossilfria alternativa energislag. Precis som Buttigieg ser Biden kärnkraft som den del av lösningen.

Annons
Annons

Elizabeth Warren tycks ha en plan för nästan allt.

Foto: Matt Rourke/APBild 1 av 1

1

Warren: Vill bryta upp Google och Facebook

Elizabeth Warren tycks ha en plan för nästan allt.
Elizabeth Warren tycks ha en plan för nästan allt. Foto: Matt Rourke/AP

Medan Biden har kritiserats för att ha allt för lösa och fluffiga förslag, har amerikanska humorprogram skojat om att Elizabeth Warren tycks ha en plan för nästan allt. Senatorn från Massachusetts placeras till vänster i det demokratiska startfältet, även hon vill exempelvis höja skatten för de rikaste – men mindre än Bernie Sanders.

Warren ställer sig bakom samma ”gröna nya giv” som Sanders i klimatfrågan. Hon vill förbjuda all oljeutvinning genom frackning.

Hon vill höja den federala minimilönen till 15 dollar/timmen, införa betald föräldra- och sjukledighet i upp till 12 veckor, göra universitetsstudier gratis och stryka studieskulder upp till 50 000 dollar med kriterier som skulle omfatta 95 procent av alla med studielån.

Hon vill införa bakgrundskontroller för vapenköp och helt förbjuda försäljning av halv-automatiska vapen.

Warren vill också ta hem utländska trupper och kraftigt minska försvarsbudgeten.

Hon vill legalisera marijuana.

Warren vill också bryta upp dominanta techbolag som Google, Amazon och Facebook och reglera dem betydligt hårdare än i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons