Annons

Så vet du att din hjälp till behövande når fram

Att donera pengar till jul blir allt vanligare – förra året skänkte vi över 7,8 miljarder kronor. Men det är lätt att gå vilse i donationsdjungeln, för samtidigt som skänkarglädjen har blivit större har nämligen valen blivit fler.

Vilka ska man egentligen ge till? Och hur mycket når fram?

Under strecket
Publicerad
Foto: Hani Mohammed/APBild 1 av 2
Foto: Gorm Kallestad/APBild 2 av 2

1 / 6

Foto: Hani Mohammed/AP

Så donerar du på rätt sätt

Foto: Gorm Kallestad/AP

För att ta reda på hur man på bästa sätt skänker pengar har SvD kontaktat Svensk Insamlingskontroll, den ideella förening som granskar de svenska välgörenhetsorganisationer som har ett så kallat 90-konto.

– Först och främst bör man bilda sig en uppfattning av hur situationen ser ut – var är behoven störst och vad vill man helst bidra till? tipsar kanslichefen Lena Hörnblad.

Kolla sedan om organisationen som arbetar med valda ändamål har ett 90–konto – något du kan göra här. Finns det ett 90-konto har nämligen en oberoende granskning av organisationens verksamhet gjorts, något som kan ses som en kvalitetsstämpel för organisationen.

Är organisationen oseriös om 90-konto saknas?

– Nej inte nödvändigtvis, men då måste du granska deras verksamhet själv, och det kan ibland vara svårt, säger Lena Hörnblad.

Kommer du inte på ett ändmål på rak arm har SvD nedan listat några av de svåraste internationella konflikterna, och hur man kan stötta befolkningen i länderna.

Du kan läsa mer om organisationernas arbete samt hur du donerar via länkarna i texten.

Annons
Annons
Foto: Hani Mohammed/APBild 1 av 1

2 / 6

Jemen – modern tids värsta humanitära katastrof

Foto: Hani Mohammed/AP

Situationen för befolkningen i Jemen beskrivs som den just nu värsta humanitära katastrofen i världen. Hela 12 miljoner människor – två av fem – står på randen till svält.

– Det finns inte en enda familj i Jemen som inte påverkas. Minst 10 000 civila har dödats de senaste tre åren och över två miljoner människor befinner sig på flykt inom landet, säger Fredrik Hammarbäck pressansvarig på svenska Röda korset.

På senaste tiden har dock världen fått upp ögonen för svältkatastrofen i Jemen och intresset att donera har vuxit – ett återkommande problem har dock varit att få organisationer har haft tillgång till det krigssargade landet. Vill du donera pengar till människorna i Jemen är de stora organisationerna därför ditt bästa kort.

Läkare utan gränser, Médecins Sans Frontières, bemannar till exempel en stor del av landets sjukhus. Just nu jobbar de intensivt för att stävja den allvarliga koleraepidemi som drabbar landets befolkning.

Andra organisationer på plats är FN-organen UNICEF, UNHCR, WFP samt hjälporganisationen Röda Korset.

Annons
Annons
Foto: Mstyslav Chernov/APBild 1 av 1

3 / 6

Syrien – fortsatt kritiskt i Idlib-provinsen

Foto: Mstyslav Chernov/AP

Kriget i Syrien har rasat i sju år, för civilbefolkningen har följderna varit katastrofala: Av landets 18 miljoner invånare beräknas nu över 13 miljoner vara i behov av humanitärt stöd.

– Hela städer är raserade, sjukhus har bombats och det råder brist på det mest grundläggande: mat, vatten, sjukvård. Miljontals barn går inte i skolan, säger Fredrik Hammarbäck pressansvarig på svenska Röda Korset.

Över sex miljoner människor befinner sig på flykt inom landet, fem miljoner har sökt sig över gränsen för skydd.

I grannländerna jobbar bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR samt UNRWA där de hjälper flyktingar med bland annat mat, hygienartiklar, uppbyggnad av vattensystem och vård av sjuka och skadade.

I provinsen Idlib, den sista provins som fortfarande kontrolleras av rebeller, är situationen synnerligen svår. Internationella hjälporganisationer som Röda Korset och Islamic Relief finns där på plats.

Den tidigare fredsprisnominerade frivilligbrandkåren Vita Hjälmarna har inte ett registrerat 90-konto, men kan trots det vara ett alternativ för den som vill stötta på plats.

Annons
Annons
Foto: Min Kyi Thein/APBild 1 av 1

4 / 6

Myanmar – ”skolboksexempel på etnisk rensning”

Foto: Min Kyi Thein/AP

I Myanmar pågår vad FN tidigare beskrivit som ”ett skolboksexempel på etnisk rensning” på den muslimska minoritetsgruppen Rohingya.

– Våldet har drivit över 700 000 människor över gränsen till Myanmars grannland Bangladesh, i vad som kommit att bli världens snabbast växande flyktingkris, säger Fredrik Hammarbäck pressansvarig på svenska Röda Korset.

Omkring 863 000 personer i delstaterna Rakhine, Kachin, Shan och Kayin i Myanmar är ännu i behov av nödhjälp, och stora hjälporganisationer och FN arbetar för att nå fram till dessa.

De flesta stora hjälporganisationer finns även på plats främst i Bangladesh där de bistår de som flytt med bland annat mat, vatten, hushållsföremål och sjukvård.

En grupp som är särskilt utsatt i flyktinglägren är kvinnor och unga flickor som löper risk att luras in i prostitution på grund av fattigdom.

Plan International är en av de organisationer som fokuserar på sårbara grupper som unga flickor, ensamkommande barn, små barn och gravida kvinnor. De erbjuder bland annat psykosocialt stöd och utbildning till flickor och kvinnor i flyktinglägren.

Annons
Annons
Foto: Torleif SvenssonBild 1 av 1

5 / 6

Sydsudan – en strimma av hopp för barn på flykt

Foto: Torleif Svensson

Ett fredsavtal för det krigshärjade Sydsudan skrevs under den 12 september i år. En strimma av hopp i det land som tvingat flest människor på flykt i Afrika.

– Sydsudan är världens yngsta land och födelsen blev blodig. Bara två år efter självständigheten från Sudan 2011 bröt inbördeskrig ut, säger Fredrik Hammarbäck pressansvarig på svenska röda korset.

Av landets 12,5 miljoner invånare befinner sig knappt två miljoner på flykt inom landet, 2,5 miljoner har flytt till omkringliggande länder.

– Över halva landets befolkning bedöms vara i behov av humanitärt stöd.

WFP, Röda Korset, UNHCR och Läkare utan gränser är några av dem som finns på plats.

Unicef är en annan av de viktiga aktörerna i det humanitära arbetet i Sydsudan.

Organisationens arbete är främst inriktat på barn och sker inom ett stort antal sektorer så som mat och nutrition, hälsovård, utbildning och skydd. Exempel på arbetet med barnskydd i Sydsudan är familjeåterföreningar, arbete mot sexuellt och könsbaserat våld och psykosocialt stöd till traumatiserade barn.

Annons
Annons
Foto: Mohammad Anwar Danishyar/APBild 1 av 1

6 / 6

Afghanistan – stort behov av stöd till flickors skolgång

Foto: Mohammad Anwar Danishyar/AP

Under 2018 kan Afghanistan komma att gå om Syrien som världens dödligaste konflikt. Dödssiffrorna har ökat kontinuerligt de senaste åren och nu har ett stundande parlamentsval förvärrat situationen ytterligare.

– Fler civila dödades under första halvåret 2018 i Afghanistan än under någon tidigare jämförbar period, säger Fredrik Hammarbäck pressansvarig på svenska Röda korset.

– Allt fler flyr sina hem och av landets 35 miljoner invånare är 7,4 miljoner i dag i behov av humanitärt stöd, fortsätter han.

Säkerhetsläget gör att många områden är svåra att nå för hjälporganisationer. Bland annat Röda korset och Svenska Afghanistankommitén (SAK) finns dock på plats i Afghanistan och arbetar bland annat med fångars rättigheter, sjukvård, medicinskt och humanitärt bistånd, vattentillgång och familjeåterförening.

I SAK:s skolor går nästan 70 000 barn och 62 procent av dem är flickor, vill man stötta kvinnor och flickors rätt till utbildning i en av världens mest ojämställda länder kan de därav vara ett bra alternativ.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons