Annons

Guide: Signalerna du inte får missa i rapportfloden

Mer näthandel på H&M. Fetare orderböcker i Volvo och Atlas Copco. Nyproducerade bostäder som går att sälja till höga priser. Det här är vad bolagen måste leverera i rapportfloden, enligt experterna.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1

1 / 7

Foto: TT

Rapportsäsongen står för dörren när det återigen blivit dags för de stora börsbolagen att bekänna färg och berätta hur mycket de sålt och hur mycket pengar de tjänat. Men ännu viktigare – vad de tror om den närmaste framtiden.

SvD guidar till signalerna du inte får missa i rapportfloden:

Annons
Annons

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Foto: Lars Schröder/TT Bild 1 av 1

2 / 7

Verkstadsindustrin – är en lågkonjunktur på väg?

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Lars Schröder/TT

Måndag, tisdag och onsdag nästag vecka blir viktiga dagar för svenska investerare. Då släpper Atlas Copco, SKF och Volvo sina årsrapporter.

– De är så stora att det de säger spelar roll för alla i industrin. Deras rapporter ger en bild av det större pusslet, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Han är inte ensam om att sätta verkstadsindustrin i fokus. De stora industriföretagen känner av världskonjunkturen och kan ge en fingervisning om vart konjunkturen för 2019 är på väg.

– Det blir framförallt intressant att höra vad verkstadsbolagens vd:ar säger. Det är innehållet i orderböckerna för det kommande året som är intressantast, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Verkstadsjätten Sandvik inledde rapportsäsongen redan för en vecka sedan och redovisade då en orderingång som låg i nivå med förväntningarna. Men i vd Björn Rosengrens kommentar fanns en skrivning om en svagare utveckling i Asien som skapade rubriker och oro.

Annons
Annons

Norra tornen i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

3 / 7

Går det att sälja nya bostäder?

Norra tornen i Stockholm.
Norra tornen i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Pressen att leverera starka rapporter är minst lika stor i byggbranschen och bostadsbolagen som i verkstadssektorn. Frågan som står i centrum är: Går det att sälja nyproducerade bostäder?

Både bygg- och bostadsbranschen brukar ha stark inverkan på konjunkturen. Byggjättarna Bonava, Peab och JM släpper sina rapporter de närmsta veckorna.

– Priserna på bostäder står stilla eller backar och det har varit svårt att få nyproduktion sålt. Det kan göra det tufft för mindre bolag med mer ensidiga portföljer som till exempel Oscar Properties i Stockholm. Större bolag som NCC och Peab brukar vara bättre rustade för att klara minskad försäljning, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

Annons
Annons

Butiksdöden hotar butikskedjorna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

4 / 7

Klarar butikskedjorna e-handeln?

Butiksdöden hotar butikskedjorna.
Butiksdöden hotar butikskedjorna. Foto: Tomas Oneborg

Klädjätten H&M är ett globalt företag och utgör lite av en värdemätare för detaljhandeln i stort. Bolaget släpper sin bokslutskommuniké den sista januari.

– Där vill man veta hur försäljningen gått och hur det går för e-handeln. Om försäljningen gått bra måste man också kolla till vilken vinstmarginal, säger Joakim Bornold.

Många klädkedjor som säljer i butik har haft svårt att möta konkurrensen frän e-handeln. Det gäller inte bara multinationella bolag som H&M.

– Det råder också stor osäkerhet kring mindre svenska företag som Kappahl och MQ, säger Maria Landeborn.

Både Kappahl och MQ, som återfinns på Stockholmsbörsens mid cap- och small cap-listor, har brutna räkenskapsår. De släpper därför nästa kvartalsrapport senare under våren. Även då lär e-handeln stå i centrum..

– Många av de här bolagen har ju investerat i sina digitala kanaler och som investerare vill man se att det fått effekt, säger Johanna Kull på Avanza.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

5 / 7

It-bolagen som kan växa

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När de stora butikskedjorna tappar kunder till e-handeln finns det andra bolag som tjänar på att näringslivet och resten av samhället digitaliseras.

De bolagen bör man hålla extra koll på i rapportfloden, enligt Christopher Lyrhem som är aktiestrateg på SEB.

– Företag som digitaliserar detaljhandeln eller näringslivet blir extra intressanta det närmaste året, säger han.

Det sätter it-konsulter som HiQ och Acando i fokus. Men också mätverkstygsföretaget Hexagon och it-återförsäljaren Dustin (som lämnar nästa rapport i april).

– De blir intressanta ur ett strukturellt tillväxtperspektiv, Christopher Lyrhem.

Annons
Annons

Birgitte Bonnesen och de andra storbanks-vd:arna måste leverera intäkter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

6 / 7

Bankerna blir ett lackmustest på konjunkturen

Birgitte Bonnesen och de andra storbanks-vd:arna måste leverera intäkter.
Birgitte Bonnesen och de andra storbanks-vd:arna måste leverera intäkter. Foto: Tomas Oneborg

Bankerna måste leverera intäkter för att göra investerarna nöjda.

– Resultaten kommer knappast att förskräcka marknaden. Men det finns signaler från den amerikanska marknaden att obligationshandeln gått ned under det senaste kvartalet. Där blir det intressant att se om vi fått en släng av samma slev även i Sverige, säger Jonas Olavi på Alfred Berg.

Samtliga svenska storbankerna och Nordea släpper sina rapporter innan februaris första vecka är till ända.

– Sedan är det också intressant att se vad som händer på bostadsmarknaden. Har utlåningen minskat eller ökat? Hur har marginalerna sett ut? Är det färre avslut på bostadsmarknaden? Det blir en viktig konjunkturindikator, säger Jonas Olavi.

Annons
Annons
Foto: Henrik MontgomeryBild 1 av 1

7 / 7

Hur mycket pengar delar bolagen ut?

Foto: Henrik Montgomery

Rapporterna för det fjärde kvartalet innebär att bolagen summerar helåret 2018. Då offentliggörs också hur mycket pengar bolagen vill dela ut till sina aktieägare i vår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons