Annons

Anders Lindblad:Guidettis iver både tillgång och hot för landslaget

John Guidetti surnade till rejält på träningen med tre dagar kvar till öppningsmatchen mot Irland. Han klagade på det mesta efteråt, var oerhört frustrerad och lugnade inte ner sig förrän U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson gav honom en kram. Är anfallsjokerns humör en belastning eller tillgång för truppen?

Under strecket
Publicerad

John Guidetti under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne.

Foto: Janerik Henriksson/TT

John Guidetti under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne.

Foto: Janerik Henriksson/TT
John Guidetti under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne.
John Guidetti under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne. Foto: Janerik Henriksson/TT

SAINT-NAZAIRE Det märkts att allvaret närmar sig. Den svenska träningen på fredagen i Saint-Nazaire var intensiv med flera hårda närkamper, missnöjt gestikulerande från några håll (inte minst Zlatan Ibrahimovic) och avslutades med att John Guidetti såg ut som om han hade hela världen emot sig.

Marcus Allbäcks order till Wettergren om att ”be dem hålla käften bara” hördes tydligt över hela planen.

Guidetti klagade på en av tränarna, Peter Wettergren, att han blåste av spelet för tidigt (spelarna var uppdelade i tre sjumannalag och spelade tvåmål på halv plan), han förde en het diskussion med en av ”motståndarna” Albin Ekdal om att ett av målen föregicks av hands och han gick runt med tydlig frustration för att söka stöd för sin irritation hos bland andra Andreas Granqvist, Pontus Jansson och Sebastian Larsson.

Annons
Annons

Marcus Allbäcks order till Wettergren om att ”be dem hålla käften bara” hördes tydligt över hela planen, liksom Mikael Lustigs uppmaning med adress Guidetti: ”snacka med ditt lag i stället”.

Allt inför öppen ridå, då hela träningen var öppen för media, vilket de kommande passen inte är.

Det är absolut inte första gången det hettar till på en landslagsträning. Det mest uppseendeväckande exemplet är bråket mellan Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg under VM 2002. De råkade i luven på varandra, men dåvarande förbundskaptenen Lasse Lagerbäck konstaterade avmätt efteråt att det bara var  ”a minor incident”.

I A-landslaget har 24-åringen fått veta sin plats den hårda vägen, och under uppladdningen tagit emot flera vassa armbågar i tuffa närkamper.

John Guidetti är en tillgång för vilket lag som helst med sin aldrig sinande energi, och jag hoppas att den tas tillvara också i Blågult. Han vill vinna till varje pris, brinner för det han gör. Det var just den smittande kraften som var en av anledningarna till U21-landslagets EM-guld i fjol och fick alla att dra åt samma håll.

I A-landslaget har 24-åringen fått veta sin plats den hårda vägen, och under uppladdningen tagit emot flera vassa armbågar i tuffa närkamper. Förbundskapten Erik Hamrén delade ut den som sved allra mest, då han vid en presskonferens deklarerade att han ser Marcus Berg som förstahandsalternativet som startspelare i anfallet bredvid Zlatan Ibrahimovic.

Guidetti svarade med att göra sitt första landslagsmål när han kom in i 76:e minuten i EM-genrepet mot Wales, men får räkna med att starta på bänken mot Irland. I sin iver att visa vad han går för (som matadoren i Tjuren Ferdinand, ni vet) finns en risk att den där elden som är hans främsta tillgång blir övertänd och sprider sig i den övriga truppen.

Det gäller att hålla den flammande lågan på rätt nivå. Då är John Guidettis inre eld en het tillgång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons