Annons

Guillou: Vågar inte längre krama kvinnliga bekanta

”En äldre man som jag är det mest motbjudande man kan vara nu för tiden.” Det säger författaren och journalisten Jan Guillou i en intervju med norska Aftenposten om #metoo.

Publicerad
”Man ska se upp för fysisk kontakt i dessa tider”, säger Jan Guillou.
”Man ska se upp för fysisk kontakt i dessa tider”, säger Jan Guillou. Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppropet #metoo, där kvinnor vittnar om mäns övergrepp och trakasserier, har tagit världen med storm. Under söndagskvällen stod 220 kvinnliga skådespelare på Södra teaterns scen i Stockholm och läste upp skrämmande vittnesmål, och liknande berättelser har förts upp i ljuset bland musiker, jurister och politiker. I en intervju med norska Aftenposten säger nu författaren och journalisten Jan Guillou att kampen som de här kvinnorna för är viktig.

– Det är hög tid att de här sakerna kommer fram. Trakasserierna har visat sig vara oändligt mycket större än man trodde, och de måste bort, säger han.

#Metoo-uppropet har satt sökarljuset på hur män i maktpositioner beter sig, inte minst i mediebranschen. Jan Guillou beskriver sig själv som en man med makt, och att det inte enbart är positivt i dessa tider.

Annons

– Är man en äldre man som jag så är man det mest motbjudande man kan vara nu för tiden. När jag träffar kvinnliga bekanta är jag plötsligt osäker på om jag kan ge dem en vanlig kram, säger han.

Man ska se upp för fysisk kontakt i dessa tider

I en intervju med Danmarks Radio säger han att #metoo har, ”måhända välförtjänt”, satt skräck i män.

– Man ska se upp för fysisk kontakt i dessa tider.

En fråga som har diskuterats flitigt, bland annat här i SvD, är om män har ett kollektivt ansvar för trakasserierna. Guillou säger till Aftenposten att han inte gillar tanken på att det skulle finnas en kollektiv manlig skuld.

– Det värsta en människa kan vara nu är en äldre man. Se bara hur #metoo-kampanjen startade med en typisk makthavare, Harvey Weinsten. Han är urtypen för det värsta som finns på vår jord nu.

Jan Guillou har själv anklagats i #metoo-uppropet. Författaren och debattören Katerina Janouch har på sin blogg beskyllt honom för att ha varit närgående och ha viskat ”slirigheter” i hennes öra i samband med förlagsfester. Guillou säger till Aftenposten att anklagelserna är grundlösa, och att liknande vittnesmål inte har kommit från annat håll.

– En man i min position som uppträder på det sättet skulle omedelbart få ett rykte, säger han.

Katerina Janouch skriver i en kommentar till SvD att ”han kanske blivit dement och glömt... det var år av kladdande, men jag är kvinna nog att säga ifrån till gamla gubbar. Men när han nu som bitter äldre man skriver ner mig för att han blivit avvisad så tappar han allt av manlighet, gentlemannamanér.”

Annons
Annons

”Man ska se upp för fysisk kontakt i dessa tider”, säger Jan Guillou.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons