Annons

Guillou hyllas – och får hård kritik: ”Tillrättalagt”

”Den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin”, skriver en kritiker om en av veckans nya titlar, medan en annan tycker att det blir redovisning snarare än gestaltning. Skrolla ner för att se boken som sålde näst bäst av alla men inte kom med på listan.

Under strecket
Publicerad

Jan Guillous nya bok delar kritikerkåren.

Foto: Thomas Winje Øijord/TT Bild 1 av 2
Foto: John Fry/Historiska Media Bild 2 av 2

1 / 18

Jan Guillous nya bok delar kritikerkåren.
Jan Guillous nya bok delar kritikerkåren. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

17. Om kriget som aldrig lämnar oss

”Arnhem. Tysklands sista seger” av Antony Beevor (14 vecka 31)

Historiska Media

Översättning av Kjell Waltman

Sakprosa

Foto: John Fry/Historiska Media

I september 1944 luftlandsattes 10 000 allierade fallskärmssoldater för att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem. Men Hitlers styrkor visade sig var betydligt större än man räknat med.

SvD:s Dick Harrisson läser en bok ”väl värd att rekommendera som motgift mot en alltför ljus och förvriden bild av andra världskrigets utdragna slutskede.”

”Antony Beevor har levererat ännu en brutalt bra bok om kriget som aldrig lämnar oss – helt enkelt för att det med sina långtgående politiska konsekvenser fortfarande griper in, och griper tag, i våra liv”, skriver Johan Croneman i DN.

Annons
Annons

Lena Andersson

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

2 / 18

16. Om det svenska folkhemmet

Lena Andersson
Lena Andersson Foto: Staffan Löwstedt

”Sveas son” av Lena Andersson (11 v 34)

Bokförlaget Polaris

Prosa

En berättelse om det svenska folkhemmet och en av alla de människor som förkroppsligade det och gjorde det möjligt – Sveas son Ragnar.

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Lena Andersson är ”en romanförfattare av rang: gång på gång trotsar hennes gestalter och letar sig fram till den spegel där de börjar prata med författarens egen stämma, utifrån ett starkt inre tvång.”

”En stram och fängslande historia om Sverige, Stockholm, klassamhället, folkhemmet och moderniteten med avstamp i början av förra seklet,” skriver Expressens Nina Lekander

Vare sig Sveriges radios eller Aftonbladets kritiker är särskilt imponerade och Jens Liljestrand skriver i DN att ”det saknas en konstnärlig växel”.

Annons
Annons
Foto: Natur och Kultur & TT Bild 1 av 1

3 / 18

15. Så blev Sverige svenskt

Foto: Natur och Kultur & TT

”Orden som formade Sverige” av Elisabeth Åsbrink (16)

Natur och Kultur

Sakprosa

Hur blev Sverige svenskt? Elisabeth Åsbrink går på upptäcksfärd genom den svenska idéhistorien och passerar citat, traditioner, modeord och sångtitlar som gett oss en bild av vårt arv och vår nation.

”Åsbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet”, skriver Expressens Anna Hellgren.

”Åsbrink skakar inte om grunden för svensk identitet men hon lösgör den i kanterna. Gräver omsorgsfullt upp rötterna och får oss att inse hur bräcklig denna skapelse är”, skriver DN:s gästkritiker Anders Rydell

SvD:s Håkan Lindgren är inte lika positiv, och skriver att ” Viktigare än enstaka faktafel – och svårare att vederlägga – är sådant som halvt förmedlas mellan raderna”.

Annons
Annons
Foto: TT & Albert Bonniers förlag Bild 1 av 1

4 / 18

14. Van Veeterens och Barbarottis första möte

Foto: TT & Albert Bonniers förlag

”De vänsterhäntas förening” av Håkan Nesser (15)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Ett gammalt pensionat brinner ner och flera människor omkommer. Kring detta fall möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti för första gången.

”Det är om inte oupphörligt så nästan oupphörligt spännande. Och mitt i all svärtan roligt, på ett nedtonat och avklarnat sätt…. Här finns falluckor och cliffhangers, dubbelgångare och återvändsgränder så det räcker och blir över, skriver Magnus Persson i SvD.

”Håkan Nesser är en sådan säker stilist, bättre än de flesta, och med en lagom knäpp underton som gör att man börjar skratta gång på gång”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Annons
Annons

Hans Rosling

Bild 1 av 1

5 / 18

13. Sålde mest av alla böcker

Hans Rosling
Hans Rosling

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (14)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”

Annons
Annons

Leif GW Persson

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

6 / 18

12. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

 Leif GW Persson
Leif GW Persson Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (13)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons
Foto: Piratförlaget och TT Bild 1 av 1

7 / 18

11. Politiskt laddat 70-tal

Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (ny)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

8 / 18

10. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (11)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

Magnus Västerbro

Foto: Johanna Hanno Bild 1 av 1

9 / 18

9. ”En fasaväckande wow-känsla ”

Magnus Västerbro
Magnus Västerbro Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (10)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Malin Lindroth

Foto: INES SEBALJ Bild 1 av 1

10 / 18

8. Vill ta tillbaka begreppet ”nucka”

Malin Lindroth
Malin Lindroth Foto: INES SEBALJ

”Nuckan” av Malin Lindroth (8)

Norstedts

Sakprosa

En personlig essä om den ofrivilligt ensamma kvinnan och ett återtagande av begreppet ”nucka”.

“En både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand, nödvändig”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

“Malin Lindroth talar utan piruetter och förbehåll – rakt in i läsarens egen skräckkammare”, skriver Kristina Lindquist i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är positiv.

Annons
Annons

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Foto: Josefin Bäckström Bild 1 av 1

11 / 18

7. ”Trollbindande roman”

Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Caroline Ringskog Ferrada-Noli Foto: Josefin Bäckström

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli (7)

Natur & Kultur

Prosa

Roman som spänner över hela 1900-talet och gestaltar tre kvinnors strävan att älska och överleva.

”Så fort jag vill nagla fast det särpräglade i "Rich boy" glider det mig ur händerna. Det är möjligt att det är just det som är så sugande, trollbindande med den här romanen”, skriver Therese Eriksson i SvD.

"En stor roman….Caroline Ringskog Ferrada-Nolis "Rich boy" kommer att få många läsare, och det är den värd. Den luktar August lång väg”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

Aftonbladets kritiker är positiv. Det är också Sveriges radios och DN:s kritiker men de har också invändningar.

Annons
Annons

Tessa Hadley

Foto: Mark Vessey Bild 1 av 1

12 / 18

6. ”Tänker på den varje dag”

Tessa Hadley
Tessa Hadley Foto: Mark Vessey

”Syskonen” av Tessa Hadley (6)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Amanda Svensson

Prosa

Nutid och dåtid möts och förändrar allt för fyra vuxna syskon som semestrar i sin barndoms sommarstuga.

”Jag visste inte att jag längtade efter Tessa Hadley förrän jag fick ’Syskonen’ i min hand”… ”fortfarande tänker jag på den någon gång varje dag”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Jag blir faktiskt så förtjust i Syskonen att jag omedelbart beställer tre andra romaner av Hadley, som jag också plöjer.”.. ”Tessa Hadley förstår det barn-jag som finns kvar i varje vuxen, hon skildrar tidens gång genom att fånga nuet”, skriver Sveriges radios Anneli Dufva.

Också DN:s och Expressens kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

13 / 18

5. Första heltäckande biografin över Moberg

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (4)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturkonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Ulf Lundell.

Foto: Fredrik Sanberg/TT Bild 1 av 1

14 / 18

4. En rockares dagbok

Ulf Lundell.
Ulf Lundell. Foto: Fredrik Sanberg/TT

”Vardagar” av Ulf Lundell (3)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons
Foto: TT & Natur och Kultur Bild 1 av 1

15 / 18

3. Två genier i ett äktenskap

Foto: TT & Natur och Kultur

”Geniet från Breslau” av Lena Einhorn (5)

Natur och Kultur

Prosa

Han är den judiske Nobelpristagaren som uppfann Zyklon B. Hon är Tysklands första kvinnliga doktorerade kemist. När de möts tycks de som skapta för varandra, men har ett äktenskap plats för fler genier än ett?

”En del historiska personers liv och gärning är alltför litterärt tacksamma för att inte omvandlas till fiktion… Elegant lyckas författaren ta sig an det dokumentära stoffet utan att förvandla skildringen till en fiktionaliserad historielektion, skriver Martin Lagerholm i SvD.

”Einhorns roman är en storslagen dokumentärroman, berättad med fiktionens narrativ. Hennes känsla för dramaturgi är känd sedan hennes tidigare böcker, och de över 500 sidorna är oupphörligt engagerande”, skriver Annina Rabe i Expressen.

Även Sveriges radios, DN:s och Aftonbladets kritiker är positiva.

Annons
Annons
Foto: Weyler & TT Bild 1 av 1

16 / 18

2. ”Intellektuellt i ordets bästa bemärkelse”

Foto: Weyler & TT

”Huset med de två tornen” av Maciej Zaremba (2)

Weyler

Biografier

Journalisten Maciej Zaremba har i sitt arbetsliv granskat det svenska samhället. I denna bok är det hans egen historia som står i fokus.

”Zaremba har en särskild förmåga att ge allt han skriver om en moralisk, avgörande laddning. Det räcker med att han berättar om att köpa en biobiljett”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Som han skriver, Maciej Zaremba; språkligt varierat, sofistikerat, med hänvisningar till mytologi, film och psykologi och med självdistans och sinne för dråpliga scener och detaljer. Det är intellektuellt, i ordets bästa bemärkelse, skriver Sandra Stiskalo för Sveriges radio.

Även DN, Aftonbladet och Expressen hyllar boken.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

17 / 18

1. ”Khemiris bästa roman”

Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (1)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons

18 / 18

Gardells nya inte på listan

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell

Norstedts

Prosa

Jonas Gardells nya bok har inte recenserats av SvD, DN, Expressen eller Aftonbladet och kan därför inte komma med på listan. För Sveriges radio skriver Ulrika Knutson att ”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker.”

Annons
Annons
Annons
Annons