Annons

Guldkornen på årets jazzfestival

Foto: TT

SvD:s Dan Backman vet vilka akter du inte får missa på Stockholm Jazz Festival: frisinnade Chigagomusiker, snabbfingrade gitarrister och verkliga original. Liksom stjärnorna Lisa Rylander Löve och Isabella Lundgren.

Under strecket
Publicerad

Famoudou Don Moye , Art Ensemble of Chicago.

Foto: TTBild 1 av 1

1 / 5

Art Ensemble Of Chicago

Famoudou Don Moye , Art Ensemble of Chicago.
Famoudou Don Moye , Art Ensemble of Chicago. Foto: TT

11 oktober, Dansens Hus

Art Ensemble Of Chicago kom mot slutet av 60-talet fram med en frisinnad och stilmässigt bred jazzmusik, öppen för konstmusik och performancekonst. Ansiktsmålade och iklädda utflippade kostymer, och med mängder av instrument att göra musik med, skapade de sig en egen nisch. Idag finns bara Roscoe Mitchell och Don Moye kvar i livet men med hjälp av ett gäng "gäster" håller de liv i gruppens motto "Great black music: Ancient to future".

Annons
Annons

Lisen Rylander Löve

Foto: KerstinEhrnlundBild 1 av 1

2 / 5

Lisen Rylander Löve

Lisen Rylander Löve
Lisen Rylander Löve Foto: KerstinEhrnlund

13 oktober, Scalateatern

Saxofonisten Lisen Rylander Löve kan höras med en mängd konstellationer. Med en bakgrund i electronicaduon Midaircondo kompletterar hon saxofonen med röst och live-elektronik, som på det i år utgivna albumet "Oceans". På scen tar hon hjälp av Donovan von Martens och Martin Öhman för att återskapa den suggestivt täta, dimmiga och drömska ljudbilden. Vackert svävande mellan det elektroniska och analoga och omöjlig att genrebestämma.

Annons
Annons
Foto: Renato Valterza /TTBild 1 av 1

3 / 5

Carla Bley Trio/Per Texas Johansson

Foto: Renato Valterza /TT

14 oktober, Fasching

Carla Bley är ett av jazzmusikens verkliga original. Genialt egensinnig och humoristisk. Förra året ställde den 83-åriga pianisten med den karaktäristiska page-frisyren in sin medverkan på jazzfestivalen men nu kommer hon med basisten tillika livskamraten Steve Swallow och saxofonisten Andy Sheppard. Faschingkvällen delas med träblåsaren Per Texas Johansson som med sin grupp kommer framföra musik från det lysande nya albumet "Stråk på himlen och stora hus".

Annons
Annons

Isabella Lundgren

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TTBild 1 av 1

4 / 5

Isabella Lundgren

Isabella Lundgren
Isabella Lundgren Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

16 oktober, Södra Teatern

Isabella Lundgren slog igenom med känsliga tolkningar av den amerikanska sångbokens tidlösa melodier. Med tiden har hon inte bara breddat och fördjupat sitt konstnärliga uttryck utan också profilerat sig med personliga reflexioner kring musiken och livet. Det har gett henne en särställning på den svenska jazzscenen. Till jazzfestivalen kommer hon med sin trio och albumaktuella tolkningar av idolen Bob Dylans låtskatt.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

5 / 5

John McLaughlin & The 4th Dimension

Foto: TT

17 oktober, Cirkus

The 4th Dimension är inte lika spännande och nyskapande, och har inte blivit lika omtalade, som John McLaughlins tidigare grupper Mahavishnu Orchestra och Shakti. Men den snabbfingrade brittiska gitarristen spelning på jazzfestivalen är ändå en av de mest lockande. Meriter från Miles Davis grupper på 70-talet och ikonstatus som en av fusionjazzens arkitekter väger tungt men också att Sverigebesöken är sällsynta. Hoppas bara att det blir lite Mahavishnu-låtar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons