Annons

Gülenist: "De som grips nu är demokratiförkämpar"

Efter kuppförsöket i Turkiet den 15 juli har mängder av journalister, militärer och domare gripits eller stängts av. Baris förstod genast att Erdogan skulle skylla kuppen på Gülen-rörelsen. Han har bott i Sverige i många år och bland annat arbetat ideellt med läxläsning i en Gülen-inspirerad förening. Nu får Baris ta emot meddelanden via sociala medier där han anklagas för att vara en terrorist och landsförrädare.

Under strecket
Publicerad

Regimtrogna demonstranter attackerar turkiska journalister i Ankara dagen efter kuppförsöket.

Foto: Ali Unal/APBild 1 av 2

President Recep Tayyip Erdogan har pekat ut den religiöse ledaren Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket.

Foto: APBild 2 av 2

Regimtrogna demonstranter attackerar turkiska journalister i Ankara dagen efter kuppförsöket.

Foto: Ali Unal/APBild 1 av 1
Regimtrogna demonstranter attackerar turkiska journalister i Ankara dagen efter kuppförsöket.
Regimtrogna demonstranter attackerar turkiska journalister i Ankara dagen efter kuppförsöket. Foto: Ali Unal/AP

När Baris kom hem från sin kvällspromenad den 15 juli surfade han in på Twitter, som blivit hans främsta källa till nyheter från Turkiet sedan många regeringskritiska medier har tystats av regimen.

”Stridsplan i luften”, tweetade en journalist i Ankara. Ett kuppförsök, förstod Baris snart. Och några timmar senare: Att det hade misslyckats.

– Det var många olika svårbegripliga känslor, säger Baris, som egentligen heter han något annat.

Av oro för sin familj i hemlandet vill han vara anonym. Baris är ”hundra procent emot en militärkupp”, men lättnaden över att den hade misslyckats överskuggades av en stark oro.

– Jag tänkte på nära och kära och hundratusentals Gülen-inspirerade människor. De kommer att få det svårt, tänkte jag.

Baris blev inte förvånad när president Erdogan pekade ut Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppen, kallade Gülen-rörelsen för en terroristorganisation och inledde massgripanden av dess anhängare. Det har resulterat i tiotusentals gripna och avskedade lärare, domare, journalister med flera.

Annons
Annons

President Recep Tayyip Erdogan har pekat ut den religiöse ledaren Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket.

Foto: APBild 1 av 1

Gülens idéer handlar om islams universalitet. För honom finns inget vi och dem, det finns bara vi som människor.

Erdogan har också begärt att USA ska lämna ut Fethullah Gülen, som sedan 1999 lever i självvald exil i Pennsylvania. USA har svarat att man i så fall behöver konkreta bevis på hans inblandning i kuppförsöket.

För Baris finns det inte på kartan att några sådana skulle kunna finnas.

– Gülens idéer är inte beslöjade, han är ingen mystisk människa, utan har hela tiden varit bland människor och skrivit massor av böcker. Han har alltid varit emot militärkupper och liknande.

Baris kom i kontakt med Fethullah Gülens idéer genom vänner på universitetet, han började läsa böckerna och kände sig hemma.

– Gülens idéer handlar om islams universalitet. För honom finns inget vi och dem, det finns bara vi som människor.

President Recep Tayyip Erdogan har pekat ut den religiöse ledaren Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket.
President Recep Tayyip Erdogan har pekat ut den religiöse ledaren Fethullah Gülen som hjärnan bakom kuppförsöket. Foto: AP

Till Sverige kom Baris för många år sedan, först som besökare, men han mötte kärleken och blev kvar. Snart började han jobba ideellt för en Gülen-inspirerad organisation, som handledare i engelska, matematik och turkiska.

Inom Gülen-rörelsen är vikten av utbildning central och i Turkiet har hundratals skolor grundats av Gülen-sympatisörer, skolor som nu stängts ned. Men det är fel att bara prata om förföljelse av Gülen-sympatisörer, menar Baris. Det som nu sker i Turkiet är större.

Annons
Annons

– De som grips nu är människor som kämpar för demokrati, men alla är inte knutna till Gülen-rörelsen, menar han.

Jag ser inget ljus i den nära framtiden. Men som troende person hoppas jag att det kommer att ske ett mirakel.

Bland de gripna och avskedade finns flera av hans vänner. Han berättar också om vännen som blivit av med sitt hyreskontrakt. Och han som är tandläkare och nyligen blev uppringd av en arg patient som anklagade honom för kuppförsöket.

– Min vän sade: ”Men hallå, jag är din tandläkare, vad håller du på med? Du ringer och skyller på mig?” Nu känner han att det är dags att lämna Turkiet.

Han är inte den enda, berättar Baris. Men att lämna landet kan bli svårt, den som försöker riskerar att stoppas av polisen, tror han.

Själv har Baris och flera av hans vänner fått ta emot meddelanden på sociala medier från turkar i Sverige som kallar honom för terrorist och landsförrädare. För egen del är han ändå inte särskilt orolig för situationen här.

Hur ser du på framtiden i Turkiet?

– Jag ser inget ljus i den nära framtiden. Men som troende person hoppas jag att det kommer att ske ett mirakel, säger Baris.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons