Annons

Edvard Hollertz:Gulla inte med djurrättsaktivister

Jägarnas jakttorn attackeras av aktivister.
Jägarnas jakttorn attackeras av aktivister. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det finns inga förmildrande omständigheter för de militanta djurrättsaktivisternas organiserade brottslighet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Militanta djurrättsaktivister ska inte hanteras med silkesvantar, utan med handbojor.

Under sommaren har hundratals jakttorn runt om i landet vandaliserats, från Kalix i norr till Kristianstad i söder. Bakom brotten verkar en så kallad aktionsgrupp mot jakt ligga. På hemsidan skriver organisationen: ”Vi skyr inga medel för att skydda djuren.”

Vad som är gruppens motiv är ganska ointressant. Fokus bör vara handlingen. Och att det är ett brott, som ska bestraffas.

Den här utgångspunkten är viktig, då det finns starka tendenser att släta över de kriminella handlingarna. Till och med företrädare för jägarnas organisationer drar sig för starka formuleringar när de intervjuas.

Allt för ofta framhålls motiven till djurrättsaktivisternas brott. De förklaras och problematiseras. Grupperna som har gjort inbrott i ladugårdar eller slagit sönder jakttorn ges utrymme att berätta. Men landets redaktioner bör söka Polisen, inte aktivisterna. Man ringer sällan upp stöldligor och ber om deras perspektiv.

De militanta djurrättsaktivisternas brott får konsekvenser. Oro för att bli utsatta får bönder och jägare att isolera sig, både i sitt verkliga och digitala liv. I en del fall går livsdrömmar upp i rök, när rädsla gör att verksamheter läggs ner eller aldrig startas.

På det här viset sluter sig många gårdar. Något som går emot den politiskt formulerade idén om hur den nationella livsmedelsproduktionen ska klara konkurrensen från andra länder, trots Sveriges höga skatter och fördyrande regler. Öppenhet är grundförutsättningen.

Tanken är att konsumenterna ska vara beredda att betala mer för exempelvis svenskt kött, när det går att se hur djuren håller landskapet öppet och det finns gårdsbutiker att besöka. De krångliga reglerna för jägarnas hantering av viltkött ska kompenseras av att konsumenten glatt öppnar plånboken. Men om militanta djurrättsaktivister skrämmer jägare och bönder vågar de inte skylta med sina verksamheter eller produkter.

Det finns inga förmildrande omständigheter för de militanta djurrättsaktivisternas organiserade brottslighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons