Annons

Gulliksen: ”Vi måste kunna glömma att vi är män”

Han är själv succéförfattare, dessutom Karl Ove Knausgårds förläggare och förste läsare. I SvD:s monter på Bokmässan pratade Geir Gulliksen om att attraheras av någon man föraktar, hur det är att vara ihop med en mycket yngre kvinna, och den berömda ”mjölkstockningsscenen”.

Under strecket
Publicerad

Geir Gulliksen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2
Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 2

Geir Gulliksen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1
Geir Gulliksen.
Geir Gulliksen. Foto: Staffan Löwstedt

Norske Geir Gulliksen är sedan många år förläggare till kända författare som Linn Ullmann och Karl Ove Knausgård. Han gjorde även själv succé med sin egen roman ”Berättelse om ett äktenskap”. I ett samtal på Bokmässan berättade Gulliksen för SvD:s idé- och debattredaktör Elsa Westerstad om sin nya bok ”Se på oss nu”, ännu en undersökning av medelklassen, mannen och moderniteten.

Samtalet kretsade kring attraktion och åldersskillnader i förhållanden. Elsa Westerstad undrade om vi skulle tolka Gulliksens författarskap som att det pågår en kris för den moderna mannen.

– Den moderna mannen, han har det svårt, sa Geir Gulliksen. Det har hänt enormt mycket med kvinnor de senaste hundra eller två hundra åren, på vad kvinnor anser är möjligt för dem, och hur kvinnor ser på sig själva. Men det har inte hänt med män. Män ser på sig själva som de gjorde för femtio, sextio, sjuttio, åttio år sedan. Det är ju en kris för männen.

Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

I ”Se på oss nu” träffar Hans som är 50 år en kvinna som är 25.

– Han vill vara modern man, ändå gör han något av det mest traditionella man kan göra. Jag har alltid haft ett hemligt förakt för män som blir tillsammans med yngre kvinnor, sett det som en svaghet, eller gammelmodigt. Men samtidigt så är det ju jag – jag är gift med en kvinna som är 18 år yngre än jag.

Elsa Westerstad påpekade att Hans och Harriet i boken inte är särskilt imponerade av varandra till en början. Hans tycker att Harriet är ganska jobbig och högljudd.

– Och Harriet har ett lätt förakt för Hans, sa Geir Gulliksen. Men i det föraktet eller avskyn som man kan känna instinktivt för en person, blir man också intresserad av vad som händer på nära håll. I det där kan ligga en våldsam attraktionskraft. Du kan bli förälskad i en människa du tycker illa om. Tänka, att: aldrig, inte med honom. Men så förvandlas allt det du tänkte ”vilken idiot” om till: ”vilken fantastisk man”. När det sen tar slut gör det heltom igen och du tänker “Hur kunde jag”.

Foto: Staffan Löwstedt

Hans och Harriet möts i boken på ett bröllop och hamnar snart tillsammans på en handikapptoalett i en dråplig scen som redan blivit mycket omskriven, där han hjälper henne med hennes mjölkstockning. Mjölken sprutar och Hans får erektion.

– Hans tänker att, vore han kvinna och 50 och hade haft barn hade det ju varit helt naturligt att han hjälpte en yngre kvinna med mjölkstockningen. Så han tycker att han kan göra likadant, han glömmer att han är en man.

– Det blir ju komiskt, för han glömmer det i en situation där han inte borde det. Men jag tycker att vi måste kunna fungera så, vi måste kunna glömma att vi är män.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons