Annons

Gunilla Carlsson får toppjobb inom FN

Tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson (M) får ett topjobb inom FN.
Tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson (M) får ett topjobb inom FN. Foto: TT

Tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson har fått en toppost inom FN. Hon blir ny biträdande chef vid FNs program för att bekämpa hiv/aids, UNAIDS. Det meddelades på tisdagskvällen.

Under strecket
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres gick på tisdagskvällen ut med utnämningen av den tidigare svenska biståndsministern till biträdande chef för FNs program mot hiv och aids. Organisationen arbetar mot spridning av hiv och aids, och ger stöd till drabbade och deras familjer. UNAIDS grundades 1996 och har högkvarter i Genève, med maliske Michel Sidibé som chef.

– Gunilla Carlsson är en stark ledare för global hälsa och utveckling. Hon har bland annat varit medlem i en UNAIDS-kommission samt arbetat med FNs post-2015 utvecklingsagenda. Hon kommer att tillträda sin post 2018, skriver UNAIDS i ett uttalande där de välkomnar svenskan.

Gunilla Carlsson är i dag seniorrådgivare vid afrikanska utvecklingsbanken. Hon sitter också i styrelsen för Gavi som är en allians mellan regeringar, läkemedelsindustrin och civilsamhället för att öka tillgången till vacciner.

Under åren 2006–2013 var Gunilla Carlsson svensk biståndsminister i regeringen Reinfeldt. Då fick hon både ris och ros för sina försök att reformera det svenska biståndssystemet, samt klandrades för otydlig ledning. Själv har hon betonat att man måste söka nya vägar i en reformprocess.

Hon har tidigare även varit ledamot av Europaparlamentet, samt riksdagsledamot för moderaterna och partiets talesperson i utrikesfrågor.

UNAIDS inledde nyligen ett samarbete med Internationella migrationsorganisationen (IOM) för att minska spridning av hiv och aids bland migranter, flyktingar och människor i humanitära kriser. Bland annat ska man satsa på bättre vård, prevention och minskad stigma och diskriminering av drabbade. Gunilla Carlsson lär spela en roll i utvecklingen av detta samarbete.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons