Annons

Gunilla Carlsson tvingas lämna kritiserat FN-organ

Under tiden som biståndsminister stoppade Carlsson svenskt stöd till en internationell organisation efter korruptionsavslöjande. Arkivbild.
Under tiden som biståndsminister stoppade Carlsson svenskt stöd till en internationell organisation efter korruptionsavslöjande. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

SvD AVSLÖJAR | Svenska toppchefen tvingas bort från FN-tjänsten. Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson måste lämna sin post inom Unaids efter att hon försökt rensa upp i det skandalomsusade FN-organet. ”Märkligt”, säger en svensk ambassadör till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt med biståndsministern Gunilla Carlsson.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 2

Tidigare Unaids-chefen Michel Sidibé fick förkrossande kritik för att ha tillåtit sexuella trakasserier och maktmissbruk breda ut sig i organisationen. Han vägrade avgå.

Foto: Erlend Aas/TTBild 2 av 2

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt med biståndsministern Gunilla Carlsson.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

GENÈVE Gunilla Carlsson har sedan 2018 varit biträdande generaldirektör för FN-organet Unaids, som stärker och stödjer globalt arbete mot hiv och aids. Hon är en av de högst uppsatta svenskarna inom hela FN-systemet. Sverige är också näst största bidragsgivare till Unaids med omkring 300 miljoner kronor varje år. Sedan 2009 har Sverige betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen.

När den kontroversielle generaldirektören Michel Sidibé hastigt lämnade sin post i maj i år klev Gunilla Carlsson in som högsta chef för hela organisationen, tills den tidigare Oxfamchefen Winnie Byanyima nyligen utsågs till ny generaldirektör.

Men nu tycks spelplanen ha ändrats i hast. Gunilla Carlssons förordnande har upphört, vilket betyder att hon måste lämna posten om tre månader. Det är FN:s generalsekreterare António Guterres som i sista hand beslutar om posten.

– Ja, det stämmer att mitt förordnande inte förnyats av FN:s generalsekreterare, säger Gunilla Carlsson till SvD.

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt med biståndsministern Gunilla Carlsson.
Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt med biståndsministern Gunilla Carlsson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Sveriges ambassadör för global hälsa, Anders Nordström, säger till SvD att man från Sveriges sida är förbluffad över beslutet att svenskan tas bort efter så kort tid.

– Vi är väldigt förvånade. Detta är ett mycket märkligt beslut. Gunilla Carlsson har gjort ett bra jobb och har stor integritet. Det är mycket som inte fungerat inom FN-organet och Gunilla har jobbat väl med att förbättra läget, säger Anders Nordström.

Även Sveriges biståndsminister Peter Eriksson är besviken.

– Gunilla Carlsson har gjort ett bra jobb i en svår situation. Hon har drivit på för en reformering med samma inriktning som jag och UD gjort och som varit nödvändigt för att återskapa förtroendet för Unaids. Jag beklagar därför att hon inte får fortsätta, säger han till SvD.

Under tiden som Gunilla Carlsson arbetat vid Unaids har organisationen genomgått sin värsta kris någonsin med svidande rapporter om sexuella trakasserier, maktmissbruk och utbredd mobbning. Unaids har blivit hela FN-systemets svarta får. Generaldirektören Sidibé har fått förödande kritik av oberoende utredare för att ha låtit ”en kultur av trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbing och maktmissbruk” breda ut sig. Utredarna har beskrivit atmosfären inom organisationen som ”giftig”.

Kritiken var så allvarlig att Sverige i december 2018 beslutade att frysa stödet till organisationen så länge som Sidibé satt kvar på högsta posten.

– Sverige ansåg att Sidibé borde ha tydliggjort att han tog ansvar för situationen. Det hade varit lämpligt och rimligt att han lämnade organisationen, säger Anders Nordström.

Annons
Annons

Tidigare Unaids-chefen Michel Sidibé fick förkrossande kritik för att ha tillåtit sexuella trakasserier och maktmissbruk breda ut sig i organisationen. Han vägrade avgå.

Foto: Erlend Aas/TTBild 1 av 1

Flera andra länder utövade också påtryckningar för att han skulle lämna. Men istället insisterade Sidibé att han skulle reformera organisationen och självmant avgå sex månader senare. Till sist slutade han ändå i förtid och blev hälsominister i hemlandet Mali.

Tidigare Unaids-chefen Michel Sidibé fick förkrossande kritik för att ha tillåtit sexuella trakasserier och maktmissbruk breda ut sig i organisationen. Han vägrade avgå.
Tidigare Unaids-chefen Michel Sidibé fick förkrossande kritik för att ha tillåtit sexuella trakasserier och maktmissbruk breda ut sig i organisationen. Han vägrade avgå. Foto: Erlend Aas/TT

Gunilla Carlsson uppges ha fortsatt med reformarbetet och hårdnackat ha drivit igenom en handlingsplan för att eliminera en kultur av trakasserier och maktmissbruk inom FN-organet. Hon lär också ha tagit sig an ett antal känsliga fall med anställda som rapporteras ha uppfört sig på olämpligt sätt och fått lämna organisationen.

Om det är dessa hårda nypor som ligger bakom att Gunilla Carlsson blivit impopulär inom FN-organet är oklart. Som svensk biståndsminister visade hon liknande hårdhandskar när hon 2010 beslutade att strypa ett bidrag på 1,5 miljarder kronor till den Globala Fonden som bekämpar aids, malaria och tuberkulos efter att korruption påträffats i fyra mottagarländer. Stödet återupptogs efter att organisationen rensat upp i korruptionsträsket.

Men det kan också vara så att Gunilla Carlsson betraktas som den omstridde Sidibés bundsförvant, och inte tillräckligt tydligt har kritiserat honom när han satt kvar på posten trots den förkrossande kritiken. Möjligen är skälet till hennes avpollettering att det gamla gardet måste bort när en nystart ska göras.

Själv säger Gunilla Carlsson till SvD att hon gärna hade stannat kvar för att fortsätta reformarbetet. Men hon konstaterar att Unaids är på väg in i en ny fas.

– Winnie Byanyima kommer att behöva bygga sitt eget lag med allt vad det innebär. Med tanke på de utmaningar som organisationen står inför är det ett helt naturligt beslut. Samtidigt som det känns tråkigt är jag tacksam för två erfarenhetsår där jag och mina kolleger ställts inför många svåra uppgifter och utmaningar, säger Gunilla Carlsson diplomatiskt.

– Framförallt känner jag mig otroligt stolt över att i en turbulent tid ha kunnat göra nytta i en organisation som uträttar mycket. Men det finns sannerligen en del kvar att göra för att återta förtroende som gått förlorat. Jag hade velat fortsätta med det arbetet.

SvD har sökt Sveriges Winnie Byanyima för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons