Annons

Gunther stödjer Forssmed i KD-kampen

Även Penilla Gunther drar tillbaka sin kandidatur till partiledarposten i Kristdemokraterna. Nu återstår bara två - kanske tre - huvudkonkurrenter i kampen om att leda KD.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Penilla Gunther, riksdagsledamot och partiledarkandidat (KD)

Foto: PER FRYKNERBild 1 av 1

Penilla Gunther, riksdagsledamot och partiledarkandidat (KD)

Foto: PER FRYKNERBild 1 av 1
Penilla Gunther, riksdagsledamot och partiledarkandidat (KD)
Penilla Gunther, riksdagsledamot och partiledarkandidat (KD) Foto: PER FRYKNER

– Jag hade inte tillräckligt med nomineringar, antar jag. Det är min egna slutsats efter samtalet med valberedningen. Men jag är en fighter och det är klart att det hade varit spännande att få vara med på måndagens utfrågning, säger Penilla Gunther.

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren vill inte gå in på innehållet i de olika samtalen med partiledarkandidaterna.

– Vi ger en viss liten info till dem men vad som sägs mellan oss är inget vi diskuterar offentligt. I det här fallet var det helt Penillas val att inte kandidera, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Sedan partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson i torsdags kastade in handduken återstår två namn som uttalat att de vill ta över efter nuvarande partiledaren Göran Hägglund: Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, och partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed. Penilla Gunther ger sitt stöd till Forssmed.

– Han sitter i riksdagen och har bred politisk erfarenhet på hög nivå. Det avgör för mig, säger Penilla Gunther.

En joker i leken är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som först sade nej men som nu verkar fundera ännu ett varv. Enligt den tidigare TV-journalistens pressekreterare Martin Källstrand förändrar Penilla Gunthers avhopp inget för Lars Adaktussons eventuella kandidatur.

– Hans inställning är fortsatt att ligga lågt. Han kommer att lämna någon form av besked innan måndag, säger Martin Källstrand.

På måndag hålls en sluten utfrågning för partidistrikten med kvarvarande kandidater till partiledarjobbet. Ny partiledare och partistyrelse väljs vid det extra rikstinget i Stockholm den 25 april.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons