Annons

Sjukhus utanför Damaskus utslagna: ”Fasansfullt”

Margot Wallström beskriver situationen i Syrien som fasansfull efter de senaste dagarnas eskalerande våld i östra Ghouta, strax nordost om Damaskus. Mer än 100 civila har dödats under tisdagen i luftanfall som pågått i två dagar i rad. Flera sjukhus har slagits ut i bombningarna.

– Det är ett stort misslyckande för FN, säger utrikesministern.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Minst 250 ska ha dödats och nära 1 000 skadats i Ghouta sedan i söndags, enligt SOHR.

Foto: TT/NTB Scanpix
Efter reklamen visas:
Hundratals döda i bombangrepp mot Ghouta

Wallström hoppas på att en FN-resolution antas som skulle innebära 30 dagars eldupphör.

– Vi har jobbat hårt tillsammans med Kuwait för att få till stånd en resolution som åstadkommer ett eldupphör för att få dit humanitär hjälp. Som alla kan se från bilderna i går så är det ju helt fasansfullt. Det här måste vi åstadkomma, säger hon till TT:s utsända i OS-staden Pyeongchang.

Nu väntar man på besked om resolutionen läggs fram i dag eller annan dag den här veckan.

– Syrien är vårt stora sorgebarn i FN-sammanhang och det är ett stort misslyckande för FN. Samma aktörer sätter sig emot varje sådan här resolution, men låt oss ändå försöka. Samarbetet har varit gott och ett stort antal länder verkar backa upp oss den här gången, säger hon.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar alla sidor att upprätthålla grundläggande principer för humanitär rätt, inklusive skydd av civila, rapporterar Reuters.

FN:s koordinator för humanitär hjälp i regionen, Panos Moumtzis, kallar det som sker i östra Ghouta för en "mardröm".

– Det outsägliga lidandet är oacceptabelt och invånarna har ingen aning om huruvida de kommer att leva eller dö. Den här mardrömmen i östra Ghouta måste få ett slut och det nu, säger han till AFP.

Annons
Annons

Minst 250 ska ha dödats och nära 1 000 skadats i Ghouta sedan i söndags, enligt SOHR.

Foto: TT/NTB Scanpix

Minst åtta sjukhus attackerades under tisdagen i östra Ghouta, vilket innebär att totalt 13 sjukhus attackerats på 48 timmar, enligt UOSSM, som är en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer. Flera av dem är förstörda, vilket gör det ännu svårare att ge vård åt skadade civila.

Enligt rapporter utfördes över 127 attacker i området under tisdagen med ett stort antal döda och skadade som följd. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterar att 106 personer, varav 19 barn, dödades.

"Det finns ett okänt antal offer som fortfarande är fast under ruinerna av raserade byggnader. Tusentals civila, mestadels kvinnor och barn, har sökt skydd i dåligt utrustade underjordiska skyddsrum med lite eller inget rent vatten eller livsmedelslager", säger läkaren Ghanem Tayara, talesperson för UOSSM, i ett uttalande.

Enligt UOSSM har olagliga tunnbomber – oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot – använts i attackerna.

Minst 250 ska ha dödats och nära 1 000 skadats i Ghouta sedan i söndags, enligt SOHR.
Minst 250 ska ha dödats och nära 1 000 skadats i Ghouta sedan i söndags, enligt SOHR. Foto: TT/NTB Scanpix

SOHR räknar till minst 250 döda och nära 1 000 skadade civila sedan i söndags, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det är det högsta antalet döda på 48 timmar i östra Ghouta sedan gasattacken i augusti 2013.

Bombningarna av området – som sedan 2013 står under regimens belägring – är de värsta på tre år, enligt SOHR, som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien. Enligt SOHR är det ryska bombplan som ligger bakom bombningarna.

Omkring 400 000 människor bor i östra Ghouta. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen till en större miltär markoperation från regimens sida, skriver den regimvänliga tidningen Al-Watan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons