Annons

GW Persson: Min dotters bok bäst i alla kategorier

”Hade han levt idag hade jag gett honom Nobelpriset”. Fem högaktuella författare ger i samband med SvD:s Bokens dag tips om vilket litterärt verk du inte får missa 2016.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson, Lina Wolff och Jonas Gardell tipsar om omistlig litteratur.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 6

Peter Englund.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 6

Lina Wolff.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 6

Lena Einhorn.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 6

Jonas Gardell.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 6

Leif GW Persson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 6

Leif GW Persson, Lina Wolff och Jonas Gardell tipsar om omistlig litteratur.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Peter Englund.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Leif GW Persson, Lina Wolff och Jonas Gardell tipsar om omistlig litteratur.
Leif GW Persson, Lina Wolff och Jonas Gardell tipsar om omistlig litteratur. Foto: Tomas Oneborg

”Jag hade gett honom Nobelpriset”

Peter Englund.
Peter Englund. Foto: Tomas Oneborg

Peter Englund menar att det finns en bok man aldrig kan tröttna på: ”Livet en bruksanvisning” av den franske författaren och filmskaparen George Perec.

– Han var ett geni och skriver mycket speciellt. Boken handlar om ett enda hus i Paris där författaren går igenom rum för rum och historien utvecklas allt eftersom den beskriver alla människor som bor i dessa rum.

– Man ska läsa den för att det verkligen är en bok som visar att alla begränsningar bara finns i författarens huvud. Man kan göra precis vad som helst med en berättelse. Dessutom är han väldigt rolig. Han dog alldeles för tidigt. Hade han levt idag hade jag gett honom Nobelpriset.

Annons
Annons

Lina Wolff.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Lena Einhorn.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

"Den är hypnotisk"

Lina Wolff.
Lina Wolff. Foto: Tomas Oneborg

Lina Wolff vill rekommendera en bok av den argentinska författaren Samanta Schweblin, ”Räddningsavstånd”.

– Det är en bok som jag själv har översatt från spanska till svenska. Boken är kort, bara 120 sidor, men den är helt magisk. Jag läser en hel del spansk och latinamerikansk litteratur, men den här boken sticker ut även i det sammanhanget.

– Den handlar om en mor och dotterrelation som spetsas till. De blir förgiftade av besprutningsmedel på ett sojafält som de arbetar på. Det blir lite som ett delirium. Jag har varit i närkamp med texten då jag översatt den och den har verkligen ett fantastiskt språk, man blir som i trans när man läser den. Den består enbart av ett enda kapitel och det är kanske lika bra det, för man kan ändå inte lägga den ifrån sig. Den är lite hypnotisk.

”Komplexiteten gör den bra”

Lena Einhorn.
Lena Einhorn. Foto: Tomas Oneborg

Lena Einhorn vill verkligen rekommendera ”The pitty of it all” av den israeliske journalisten och författaren Amos Elon.

– Det är en faktabok om den tyska judenhetens historia. Det är en kärlekshistoria, mellan judarna och Tyskland som spänner från Moses Mendelssohn till nazismens utbrott. Boken visar verkligen på vilken komplex historia judarna har haft med Tyskland och det var först när jag läste boken som jag insåg hur komplex denna relation var. Det är komplexiteten som gör boken så bra.

Annons
Annons

Jonas Gardell.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Leif GW Persson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

– Jag läser mycket i jobbet och mest faktaböcker. Nöjesläser gör jag bara på semestern. För mig definieras semester av att sitta i en stol i solen med bokbladen i min hand. Just denna läste jag på semester i Tel Aviv. Det var också där jag hittade den i en bokhandel.

Väljer bok han inte läst än

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Tomas Oneborg

Om Jonas Gardell bara får välja en bok så vill han rekommendera en bok han själv inte har läst än, men som han är ”helt säker på kommer vara fantastiskt bra”: ”Stormen” av den svenske journalisten och författaren Steve Sem-Sandberg.

– Jag var oerhört förtjust i hans tidigare böcker, ”De utvalda” och ”De fattiga i Lódz”. Han levandegör en extremt viktig del av 1900-talshistorien som vi måste hålla vid liv. Inte minst i denna tid högerpopulism och lögner.

”Kunde ge henne Augustpriset direkt”

Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Tomas Oneborg

Leif GW Persson säger att den bästa boken han kan rekommendera just nu faktiskt är hans dotters bok, ”Störst av allt” av Malin Persson Giolito.

– Den är verkligen bäst alla kategorier. Det är en stenhård rättegångsthriller och ett inkännande porträtt av en ung människa. Det är en skitbra bok. Den ska ni läsa. De hade kunnat ge henne Augustpriset direkt. Det är sättet hon berättar historien som gör den så bra, närvaron.

– Det är det bästa jag läst på länge. Det enda som stör mig är att det är min dotter som har skrivit den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons