Annons

Leif GW:s dystra slutsats: ”Släpp insiderhandeln fri”

Åtalad för insiderbrott. Men Leif GW Persson tror inte att Johan Carlström, som under tisdagen väntas bli ny ordförande i Fingerprint Cards, kommer att dömas. ”Den sanning som tillämpas inom juridiken vid ekonomiska brott är långt ifrån alltid densamma som vid alla andra mänskliga sammanhang”, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Leif GW tror inte att Johan Carlström kommer fällas för insiderbrott.

Foto: TT & Lars Pehrson

Leif GW tror inte att Johan Carlström kommer fällas för insiderbrott.

Foto: TT & Lars Pehrson
Leif GW tror inte att Johan Carlström kommer fällas för insiderbrott.
Leif GW tror inte att Johan Carlström kommer fällas för insiderbrott. Foto: TT & Lars Pehrson

Han står åtalad för grovt insiderbrott på sju punkter kopplat till handel i Fingerprintaktien – affärer som han gjorde då han var vd för bolaget. Trots det väntas storägaren Johan Carlström under tisdagen väljas in som ordförande i bolaget. Och han är segerviss.

– Jag kommer aldrig att bli dömd för något. Det är jag 100 procent säker på, sade han nyligen till SvD inför tisdagens bolagsstämma.

Även Leif GW Persson, professor emeritus i kriminologi, tror på en friande dom.

– Åklagarna förlorar en hög andel mål. Om du blir åtalad för ett våldsbrott är det mer än 90 procents chans att du blir dömd. Men så är det inte med ekonomiska brott. Då är i stället chansen 50–50, trots att straffet kan vara väl så långt.

Om jag ska sätta pengar på något, så blir både Ola Rollén och Fingerprints Johan Carlström friade.

Annons
Annons

Förra veckan fällde hovrätten två av Carlströms medåtalade för grovt insiderbrott. Johan Carlström hävdade i intervjun med SvD att hans handel med aktien inte har något att göra med de övrigas.

– I dystra stunder tror jag att man ska släppa insiderhandeln fri, så att aktörer på marknaden blir klara över konsekvenserna. Till slut förlorar marknaden trovärdighet och då är det kört, säger Leif GW Persson.

Fingerprint rusade 1 500 procent 2015. Men då var få aktieägare med. Numera står aktiekursen 95 procent lägre än sin högsta nivå. De flesta av dagens 67 000 aktieägare klev på efter drömrusningen och ligger därmed troligtvis på minus.

– De som håller marknaden under armarna är alla småsparare som är med via fonder. Men de får aldrig vara med när det smäller och skenar rakt upp, säger Leif GW Persson.

Även Hexagons vd Ola Rollén står åtalad för insiderbrott eftersom han ska ha köpt aktier i norska Next Biometrics via börsen samtidigt som han förhandlade om en nyemission i bolaget till en högre kurs. Han friades i Oslos tingsrätt, men fallet ligger nu i nästa instans, lagmansretten, alltså hovrätten.

Inspelningar av Ola Rolléns konversation med sin aktiemäklare när han lade köpordern visar att han vid det tillfället kände till den planerade storleken och kursen på nyemissionen.

– Onekligen bestickande och ett insiderbrott bekräftat med egna ord – från hästens egen mun – men jag tror ändå inte att han kommer att dömas. Den sanning som tillämpas inom juridiken vid ekonomiska brott är långt ifrån alltid densamma som den sanning som gäller i alla andra mänskliga sammanhang, säger Leif GW Persson.

Ändå tror han inte att Ola Rollén kommer att få fortsätta som vd i Hexagon.

– Jag har en bestämd känsla av att han kommer att åka ur Hexagon. Att han fått sitta kvar beror på (huvudägaren, reds anm.) Melker Schörlings ohälsa.

Professorn emeritus i kriminologi fortsätter:

– Om jag ska sätta pengar på något, så blir både Ola Rollén och Fingerprints Johan Carlström friade. Men om det är rätt och rimligt är jag inte lika säker på, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons