Annons

Leif GW Persson: Tror på oförändrad dom

Flera nya vittnen ska höras när mordet på Lisa Holm nu tas upp i hovrätten. Enligt Leif GW Persson talar det mesta dock för att livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius står fast.

– Allt annat skulle göra mig förvånad, säger Persson till TT.

Under strecket
TT
Publicerad

Leif GW Persson.

Foto: Adam ihse/TTBild 1 av 1

Leif GW Persson.

Foto: Adam ihse/TTBild 1 av 1
Ny rättegång om Lisa Holm-mordetljsp.lwcdn.com

Leif GW Persson fanns bland åhörarna när hovrättsförhandlingarna drog i gång. Den kände kriminologiprofessorn följde inte rättegången i tingsrätten på plats, men vill nu själv bilda sig en uppfattning om de inblandade, inte minst den morddömde 35-åringen och hans advokat Inger Rönnbäck.

– Jag är nyfiken, jag har aldrig sett honom förut. Jag är naturligtvis också nyfiken på hans advokat, det är en intressant kvinna. Vi kanske inte delar samma syn på processrätten men det blir spännande att se vilket bevistema hon kommer att driva, säger Persson.

Han bedömer det samtidigt som i praktiken uteslutet att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten.

Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Adam ihse/TT
Annons
Annons

– Om du vill veta hur det går så skulle allt utom att hovrätten fastställer tingsrättens dom göra mig mycket förvånad.

Det har gått sju månader efter det uppmärksammade mordet.

Den livstidsdömde Nerijus Bilevicius nekar fortfarande till brottet och hoppas på en friande dom i Göta hovrätt. Bland dem som hans försvarare Inger Rönnbäck har kallat som expertvittnen finns Pål Johansson, pensionerad Palme-utredare, som i eftermiddag ska ge sina synpunkter på hur polisens förhör med den misstänkte 35-åringen gått till.

Polismannen är ett av få nya vittnen. I övrigt kommer Göta hovrätt under de sex planerade rättegångsdagarna till stor del att lyssna på inspelningar av de förhör som hölls i Skaraborgs tingsrätt. I morgon ska hovrätten dock åka till Kinnekulle och titta på platsen där 17-åriga Lisa Holm mördades i juni.

Rättegången hålls av praktiska skäl i tingsrättens lokaler i Skövde. För Lisa Holms anhöriga innebär detta en ny prövning, som de dock varit beredda på.

– De var införstådda med att en fällande dom skulle överklagas, men är ganska förvissade om att domslutet inte kommer att ändras, sade familjens målsägandebiträde Tore Brandtler till TT inför rättegångsstarten.

Hovrätten ska till stor del lyssna på inspelningar av de förhör som hölls i tingsrätten. Då tänker flickans familj inte vara med i rättssalen. Men de är på plats under måndagens inledning.

– De har ett litet hopp om att den dömde ska erkänna. Då kanske de får en förklaring till varför detta hände, sade Brandtler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons