Annons

Hade hjärnan bakom S-strategin helt fel?

Socialdemokraternas valledare John Zanchi presenterar valkampanjen och visar Socialdemokraternas valaffischer.
Socialdemokraternas valledare John Zanchi presenterar valkampanjen och visar Socialdemokraternas valaffischer. Foto: Stina Stjernkvis/TT

Uppdraget var tydligt: att få fler väljare än 2014. Frågan var bara hur. Valgeneralen John Zanchi låg bakom Stefan Löfvens ifrågasatta helomvändning. Nu avgörs hans framtid av om S-ledaren sitter kvar eller inte.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och valledare John Zanchi presenterar valkampanjen. Zanchi beskrivs internt som omtyckt, men inte inställsam.

Foto: Stina Stjernkvis/TT

John Zanchi har skandalen kring Transportstyrelsen att tacka för sitt jobb.

Statsminister Stefan Löfven behövde någon med erfarenhet och tyngd som kunde kastas in direkt. I den rockad som följde skandalen stod Socialdemokraterna utan valgeneral sedan Nils Vikmång tagit över efter statssekreteraren Emma Lennartsson som avgått.

John Zanchi, då partiets kommunikationschef, tackade ja till uppdraget.

Tidigare hade han varit partiets opinionsansvarige. Det kan låta som ett intetsägande, lite perifert uppdrag, men det är på sätt och vis tvärtom. Med posten följer ”direktlina” till partiledningen, en förmån som många andra politiska tjänstemän saknar. Men som någon säger: att vara opinionsanalytiker är att vara ”partiledningens våta finger i luften hos väljarna”.

SvD:s politiska analytiker Göran Eriksson kallade uttalandet uppseendeväckande.

När John Zanchi presenterade Socialdemokraternas valstrategi tillsammans med partisekreteraren Lena Rådström Baastad, var han tydlig. Socialdemokratin är visserligen en bred rörelse men skulle, konstaterade han, framför allt rikta in sig på dem som står och väger mellan S och Allianspartierna och mellan S och SD. Huvudmotståndarna: Moderaterna och Sverigedemokraterna, som med Zanchis ord vill ”avveckla den svenska modellen och ta Sverige långt ut på högerkanten”.

Annons
Annons

John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Men det var framför allt ett citat som de politiska reportrarna fastnade vid.

– Vi har en politisk dagordning i dag som i någon mening är auktoritär. Det finns i väljarkåren en önskan efter någon som tar kontroll över samhällsutvecklingen, sade Zanchi.

John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral.
John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral. Foto: Janerik Henriksson/TT

SvD:s politiska analytiker Göran Eriksson kallade uttalandet ”uppseendeväckande”. I Expressen gick S-debattören Daniel Suhonen ut och sade sig vara skakad från djupet av sitt arbetarklasshjärta. Valstrategin var, förklarade han, feltänkt och en ”pyttipanna” på Tony Blairs valstrategi från 1997.

Många tyckte likadant: socialdemokratin förlorar på att röra sig åt höger eftersom väljare åt höger hellre röstar på originalet och väljare åt vänster får svårt att överväga S som alternativ. I Aftonbladet sade sig snart källor vilja byta ut valgeneralen.

Andra sympatiserade med vad Suhonen kallade ”Zanchiplanen”. Partiet befann sig i det svåraste läge det varit i, och det var inte rätt tillfälle att skälla på valgeneralen som egentligen bara kommit med ”ärliga insikter”. Partiet blödde väljare till Sverigedemokraterna och något behövde göras.

Strategin gick ut på att gå hårt ut i början, prata om brott och straff, förbud mot religiösa friskolor, och understryka partiets svängning i migrationsfrågan, för att i slutspurten koncentrera sig på den ideologiska striden.

Annons
Annons

Den var i och för sig knappast otydlig, Stefan Löfvens helomvändning. Från brandtalet ”Mitt Europa bygger inte murar” som rev ner applåder i regnet på Medborgarplatsen 2015, till EU:s strängaste asylregler på i praktiken nolltid. Men inom delar av partiet fanns ändå en oro att väljarna inte uppfattat budskapet fullt ut. Det skulle därför inskärpas.

Zanchi har funnits i partiboken länge, och gjort sig känd som ”högersosse”.

Tonen var hård. Inte minst i tiggerifrågan. På partiets valkonferens i Solna sa statsminister Stefan Löfven att tiggeriet ”måste få ett stopp” och finansminister Magdalena Andersson avrådde i Aftonbladet människor från att ge pengar i bössorna.

Civilminister Ardalan Shekarabi hade bara hösten tidigare öppnat för ett tiggeriförbud och mött kraftig kritik internt. Nu blev det infekterat igen.

I stället för att införa det förbud som låg i luften, växlade partiet snabbt över till valstrategins andra del – att prata jobb och välfärd. Helt rätt beslut av Zanchi, menar flera. Partiet hade inte klarat ännu en splittring i valrörelsens slutskede. I stället kan det koncentrera sig på de ideologiska skillnaderna mellan den egna politiken och Alliansens.

Efter reklamen visas:
MELLAN RADERNA Avgår Löfven efter valet?

I förra valet fick Socialdemokraterna 31 procent av rösterna. När John Zanchi och partisekreteraren Lena Rådström Baastad presenterade valstrategin tillsammans i januari var målet att slå valresultatet 2014. Sedan dess har målbilden reviderats neråt. Efter en tid låg den på 27 procent. I opinionsmätningarna innan valet pendlade partiet runt 25. Det slutliga valresultatet blev bättre än väntat: 28,4 procent.

Annons
Annons

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och valledare John Zanchi presenterar valkampanjen. Zanchi beskrivs internt som omtyckt, men inte inställsam.

Foto: Stina Stjernkvis/TT

Ett av Zanchis första tyngre jobb var som pressekreterare åt Carin Jämtin, under hennes tid som biståndsminister i början av 00-talet. Med andra ord har Zanchi haft centrala roller i partiet en längre tid, även om han gjort avstickare till pr-branschen. Genom åren har han jobbat både som presskontakt på Skatteverket och med public affairs på Andreassson PR och Prime.

Zanchi har funnits i partiboken länge, och gjort sig känd som ”högersosse”. Epitetet lever kvar sedan 90-talet, som var en följetong av infekterade SSU-strider. Zanchi var ombud i Stockholms läns partidistrikt och kampanjade för Mikael Damberg som förbundsordförande för SSU.

Bland partikamrater finns en vana att kramas när man möts, men Zanchi hälsar helst med ”en handskakning eller nickning”.

En indignerad motståndare från den tiden beskriver honom som rollkaraktären Doug Stamper i ”House of Cards”. I den politiska thrillerserien agerar Doug uppassare åt huvudkaraktären Frank Underwood. Det påminner källan om John Zanchis förhållande till Mikael Damberg. Enligt uppgift dikterade Zanchi vem ombuden skulle rösta på – nämligen Damberg.

De flesta inom partiet verkar dock ha lagt den tiden bakom sig.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och valledare John Zanchi presenterar valkampanjen. Zanchi beskrivs internt som omtyckt, men inte inställsam.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och valledare John Zanchi presenterar valkampanjen. Zanchi beskrivs internt som omtyckt, men inte inställsam. Foto: Stina Stjernkvis/TT

Andra menar att epitet som höger- eller vänstersosse är förenklade och passé. Om något, invänder en, skulle man kunna kalla John Zanchi för ”ambitiös gråsosse”: det ska vara ordning och reda på finanserna men finnas utrymme för reformer.

Annons
Annons

De som arbetat med John Zanchi säger att han är smart, snäll och strategisk. Även motståndare berömmer honom som ”skicklig” och ”respektingivande”.

Som valgeneral, med inflytande över både politik och kommunikation, beskrivs John Zanchi snarast som pragmatisk. Det har blivit eftergifter både åt det i opinionen sällsynt framgångsrika Vänsterpartiet och de väljare som överväger Sverigedemokraterna.

Internt beskrivs han som omtyckt, men inte inställsam. Bland partikamrater finns en vana att kramas när man möts, men Zanchi hälsar helst med ”en handskakning eller nickning” och enligt en bekant i arbetarrörelsen refererar Zanchi ofta till fotboll, kläder och mat och pratar gärna om sitt italienska påbrå. Sitt kaffe, har en i rörelsen lagt märke till, dricker han i ”ett hål i väggen strax norr om Sveavägen 68”.

När John Zanchi tog över rollen som valgeneral var uppdraget tydligt: att vinna valet åt Socialdemokraterna.

En valgeneral avgår, som posten antyder, i regel efter valet. Om det nu inte blir extraval. Men Zanchis framtid inom partiet avgörs av om Löfven sitter kvar eller inte.

Sedan handlar inte allt om siffror, utan om hur siffrorna framstår.

Lyser strålkastarljuset bakifrån eller framifrån? Framstår du som en vinnare eller förlorare?

Efter reklamen visas:
4 sätt att undvika parlamentariskt kaos
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons