Annons

Hadzialic: M:s utspel liknar amerikanskt system

Stockholms oppositionsråd Aida Hadzialic (S).
Stockholms oppositionsråd Aida Hadzialic (S). Foto: Yvonne Åsell

Moderaterna vill inte förstatliga sjukvården – de vill privatisera och nedmontera den svenska modellen som gett oss en sjukvård i världsklass. Det hävdar Aida Hadzialic (S) med anledning av det moderata utspelet om att avskaffa dagens 21 regioner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD berättade i veckan om debattboken ”Jag vill avskaffa mig själv” som Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) skrivit. Där säger hon att hon vill att all sjukvård ska beställas på nationell nivå och inte av regionerna. Hon tycker att staten antingen ska ta över finansieringen av sjukvården eller införa en obligatorisk försäkringslösning på samma sätt som i Nederländerna och Schweiz.

Kritiken är massiv från oppositionen. Främst går den ut på att Moderaterna egentligen är ointresserade av att förstatliga sjukvården, det viktiga är att privatisera den.

– De har styrt Stockholmsregionen i 13 år och gått längst med privatiseringar och misslyckats med att skapa en jämlik vård. Nu vill de öppna för försäkringslösningar och privatiseringar i hela Sverige och ta de första stegen mot ett sjukvårdssystem som är mer likt det amerikanska, säger Stockholms oppositionsråd Aida Hadzialic (S).

Hon bedömer att majoriteten av svenskarna vill ha kvar en gemensamt finansierad vård.

– Som finns där i ur och skur, stark och stadig, och som är i världsklass.

Aida Hadzialic är öppen för ett större statligt ansvar för finansieringen av en jämlik sjukvård och att ha större och färre regioner. Men frågan om att helt avskaffa dem vill inte hon inte svara på.

Jonas Lindberg (V) menar att Irene Svenonius gärna får avskaffa sig själv genom att avgå. Enligt honom krattar nu Moderaterna i Stockholm manegen för mer privata lösningar i hela landet.

– Att Nederländerna och Schweiz skulle vara en förebild är märkligt med tanke på den kritik som finns mot deras vårdsystem med bristande samordning kring patienterna. De har dessutom en tudelad vård med en basförsäkring som gäller alla och tilläggsförsäkringar som man kan köpa om man har råd, säger Jonas Lindberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons