Annons

Krigslyckan vänder i Libyen – Haftar tappar

Protest mot militäroffensiven i Libyen, Tripoli 17:e maj 2019.
Protest mot militäroffensiven i Libyen, Tripoli 17:e maj 2019. Foto: Xinhua / TT

Regeringssidan vinner mark i Libyen. I torsdags intogs en strategiskt viktig stad. Bilderna på tillfångatagna legosoldater från Tchad och Sudan kan leda till sänkt stridsmoral hos motståndarsidan.

Under strecket
Publicerad

Nyheten om att trupper lojala den FN-stödda regeringen i Libyen lyckats erövra staden Gharyan är det första tecknet på att general Haftar är på väg att misslyckas med att ta makten i landet.

Staden ligger några mil sydväst om huvudstaden Tripoli och anses ha stor strategisk betydelse. Den intogs den 2 april av general Haftars trupper, de så kallade Libyens nationella armé, LNA. Två dagar senare inleddes anfallet mot huvudstaden Tripoli från Gharyan, som sedan dess utgjort högkvarteret för LNA:s stridsledning.

General Haftar hade inledningsvis framgång, men snart körde offensiven fast i Tripolis förorter. Trots ett inflöde av pengar och vapen från de länder som stöder honom – Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Ryssland – har han inte kunnat avancera vidare.

Även regeringssidan har fått vapenleveranser, men från Turkiet och Qatar. Att FN:s säkerhetsråd beslutat om vapenembargo mot landet har inte spelat någon roll.

Att nu regeringssidans trupper – som består av olika miliser – lyckats återta kontrollen över Gharyan efter bara 24 timmar strider kan innebära en vändpunkt i kriget.

Annons
Annons

Påståenden från general Haftars LNA om att de genomfört en ”taktisk reträtt” och inte alls tappat kontrollen motsades av klipp på sociala medier som påstods visa hur dess soldater i ilfart flydde från staden. Andra klipp och bilder visade beslagtagna vapen från Förenade arabemiraten och ett dussintal tillfångatagna LNA-soldater, varav flera kom från Sudan och Tchad.

Om förlusten av staden sänker stridsmoralen hos general Haftars trupper kan nog bilderna på de tillfångatagna också göra det. Det är lätt att tänka att de utländska legosoldaterna lämnades kvar när deras libyska officerare i LNA flydde.

Mustafa al-Mejii, talesperson för den FN-stödda regeringen i Tripoli hyllade framgången och sade sig nu förvänta en kollaps för general Haftars styrkor.

För samtidigt som Gharyan erövrats uppges LNA även ha förlorat strategiska positioner i Tripolis södra förorter, som den gamla internationella flygplatsen och kvarteren Sin Zara och Khallat Farjan.

Frågan är vad som händer nu. General Haftar, som haft siktet inställt på att ta över kontrollen över hela Libyen, har upprepade gånger avvisat olika politiska kompromisslösningar som presenterats.

Fayez Sarraj, som leder den FN-erkända regeringen i Tripoli, föreslog för två veckor sedan att alla landets alla politiska, sociala och politiska rörelser skulle samlas i ett gemensamt forum och diskutera hur man kan lösa den pågående konflikten.

Haftars ”brutala offensiv” var dömd att misslyckas, enligt Sarraj, och enda vägen framåt vore att enas om en ”fredlig och demokratisk lösning”. I ett förslaget ingick också om att enas om att hålla president- och parlamentsval före årets slut.

Kanske kan Sarrajs förslag i dag – efter förlusten av Gharyan – framstå som mer intressant för general Haftar än det gjorde för två veckor sen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons