Annons

Haftar säger nej till eldupphör i Libyen

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar säger nej till eldupphör. Här lämnar han ett möte med Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom på onsdagen, utan att synas själv på bilden.
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar säger nej till eldupphör. Här lämnar han ett möte med Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom på onsdagen, utan att synas själv på bilden. Foto: Fabio Cimaglia/LaPresse via AP/TT

Krigsherren Khalifa Haftar säger nej till omvärldens uppmaningar om eldupphör och avser slutföra den offensiv som hans östlibyska styrkor gör mot Libyens huvudstad Tripoli.

Under strecket
TT
Publicerad

Libyen kan bli stabilt och återuppta en politisk process först när "terroristgrupper har utrotats" och den internationellt erkända Tripoliregeringens styrkor har upplösts, meddelar Haftar via en talesperson.

Turkiet och Ryssland – som stödjer varsin sida i Libyenkonflikten – uppmanade på fredagen gemensamt till eldupphör, när ländernas respektive presidenter träffades i Istanbul. Den 12 januari ville de att vapnen skulle läggas ned.

Tripoliregeringens ledare Fayez al-Sarraj välkomnade Turkiets och Rysslands uppmaning. Fler parter har försökt pressa parterna till ett eldupphör. al-Sarraj och Haftar har träffat europeiska och nordafrikanska ledare de senaste dagarna för överläggningar.

FN-sändebudet Ghassan Salamé har upprört krävt att alla parter som lägger sig i det som sker i Libyen ska dra sig tillbaka.

Khalifa Haftars östlibyska styrkor företräder en alternativ regering i staden Tobruk i öst och anfaller den internationellt erkända regeringen, som har sitt säte i Tripoli i väst.

Turkiet har börjat skicka soldater till Libyen för att strida för Tripoliregeringen, medan Ryssland under en längre tid har anklagats för att ge militärt stöd till de östlibyska styrkorna. Offensiven mot Tripoli inleddes i april och härom dagen meddelade öststyrkorna att de intagit den strategiskt viktiga kuststaden Sirte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons