Annons

44 procent av amerikanerna vill ställa Trump inför riksrätt

44 procent, lite mindre än hälften av amerikanerna, vill att USA:s president Donald Trump ställs inför riksrätt, enligt en opinionsundersökning från Public Policy Polling.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Andrew Harnik /APBild 1 av 1

Donald Trump.

Foto: Andrew Harnik /APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Andrew Harnik /AP

Opinionsundersökningen visar att 53 procent har en negativ bild av Donald Trump, medan kongressens talman, Paul Ryan, ligger ännu sämre till, med 68 procent som har en negativ bild av honom.

Misslyckandet med att få bort Obamacare har inte varit bra för Trumps och Ryans stöd i opinionen. Donald Trumps försök att ersätta Obamacare misslyckades efter en dramatisk period i slutet av mars. Debatten lyfte istället Obamacares popularitet, till 52 procent.

Debaclet gjorde också Paul Ryan till landets mest impopuläre politiker. Vid början av Trumps administration fick Ryan stöd av 33 procent av befolkningen, medan 43 procent ansåg att han gjorde ett dåligt jobb. Nu har Ryan stöd av 21 procent och han ogillas av 61 procent.

Annons
Annons

Inom andra områden ser det inte heller bra ut för Trump. Nästan hälften av väljarna, 44 procent, säger att de skulle ge sitt stöd för att åtala presidenten, medan 45 procent säger att de inte skulle stödja ett åtal mot honom. Elva procent var osäkra när det gällde frågan. 44 procent av de tillfrågade tror dessutom att Trumpkampanjen hade kontakter med Ryssland innan valet.

”Väljare är benägna att tycka att Trump borde avgå om bevis framkommer om direkt koordination mellan hans kampanjteam och Ryssland. Det är knappast förvånande att han vill att frågan ska försvinna”, skriver Public Policy Pollings ordförande Dean Debham.

Undersökningen visar också att 50 procent av de tillfrågade anser att Trump är en ”lögnare”, medan 44 procent menar att han är ärlig.

Vidare tycker en överväldigande majoritet av amerikanerna, 61 procent, att Trump borde lämna in sin självdeklaration.

Donald Trumps chanser att bli omvald 2020 ser inte heller bra ut, han har exempelvis 40 procent av väljarstödet jämfört med Joe Bidens 54 procent. Jämfört med Bernie Sanders har Trump 41 procent och Sanders 52 procent. Den demokratiske senatorn Al Franken skulle om det vore val idag få 46 procent av rösterna, jämfört med 41 procent för Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons