Annons

Katarina Wennstam:Märkligt att så många hatar just Hagamannen

Få har väl missat att den dömda våldtäktsman som kallas Hagamannen inom en vecka är fri efter avtjänat straff, och ska återvända ut i samhället trots att Kriminalvården bedömer att det finns risk för återfall.

Under strecket
Publicerad

Få gärningsmän har genom åren fått så mycket uppmärksamhet som just Hagamannen och de fruktansvärda övergrepp han utsatte kvinnor i Umeå för, vilket är fullt förståeligt. Att han inte också blev en man med flera kvinnors liv på sitt samvete var ren tur, och det eskalerande övervåldet han använde under våldtäkterna kan få vem som helst att känna rysningar utmed ryggraden inför att han snart ska vandra på Umeås gator igen.

En snabb genomläsning av kommentarer på sociala medier visar på den skräck som många känner inför hans stundande frigivning, blandat med direkta uppmaningar från framför allt män om att ”någon” borde ta lagen i egna händer och slå ihjäl honom om han vågar visa sig ute. Risken för brott mot Hagamannen torde vara minst lika stor som nya brott begångna av honom.

Ändå är det märkligt att så många riktar allt sitt hat inför våldtäktsmän mot just Hagamannen. Det är ju inte så att inga andra våldtäkter har begåtts i Umeå under de år då han har suttit i fängelse. Kvinnor har misshandlats, brutits ner psykiskt och utsatts för övergrepp i såväl Umeå som i andra delar av Sverige under åren då vi visste exakt var just Hagamannen befann sig.

Annons
Annons

Han är inte heller den första, eller den sista, sexualförbrytare som lämnar en anstalt efter avtjänat straff och fortfarande bedöms ha ett riskbeteende. Många är de våldtäktsmän som under åren bakom lås och bom kommer till liten eller ingen insikt alls om det lidande de har orsakat sitt eller sina offer. Som lämnas över till Kriminalvården med en gräslig eller i bästa fall grumlig kvinnosyn, och som går ut genom fängelsegrindarna ett antal månader eller år senare och tycker precis lika illa om kvinnor som de gjorde när det begav sig. Som i djupet av sitt hjärta tycker att hon får skylla sig själv.

Det är så lätt att hata Hagamannen. Det är lätt att tänka att han är ett monster. Att han borde ha försuttit alla sina chanser till att leva ute bland folk. Men det blir betydligt svårare om vi börjar tänka på att det finns många fler som han.

Det finns många andra våldtagna kvinnor som en vacker dag tvingas möta sin gärningsman i snabbköpet, som inte ens informeras av Kriminalvården om att den man som gjort dem illa är ute i det fria. Det finns många anhöriga till mördade kvinnor som inte har ett dugg att säga till om när mannen som tog deras mamma eller dotter från dem släpps ut i förtid på grund av gott uppförande.

Jag har full förståelse för det kollektiva trauma som Hagamannen orsakade Umeås kvinnor under många år, i synnerhet de som mötte honom de där nätterna då han gick hem från firmafester, på jakt. Men ingen ska tro att vare sig gator eller hem skulle vara trygga miljöer för kvinnor om bara just han satt kvar i en cell till tidens ände.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons