Annons

Hägglund: ”Bra att KD exponeras”

På söndagen håller Göran Hägglund ett avskedstal som partiledare på partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro. Han hoppas på en efterträdare med gott omdöme. ”Det kommer ofta ur att man i tidigare sammanhang har visat ett dåligt omdöme och har förmåga att lära sig av det”, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TT

Vad ska du tala om?

– Eftersom det är mitt sista stora tal kommer det att bli en tillbakablick på de 11 år som jag har varit partiledare. De politiska vinster vi har skördat men också det som har varit tufft. Jag kommer också att blicka framåt och peka på ett antal utmaningar där jag tycker att KD har en särskild roll att spela, säger Göran Hägglund.

Hur känns det att hålla det här talet?

– Det är både inspirerande och vemodigt. Vemodigt för att det är sista gången jag får möjlighet att göra bland det roligaste jag vet. Och i lokalen kommer det att finnas så många personer som jag har jobbat och slitit med i den speciella gemenskap som ett politiskt parti blir.

Har du några planer på vad du ska göra efter att du lämnar som KD-ledare?

Annons
Annons

– Nej, helt enkelt för att jag vill göra ett bra avslut på den här perioden. Mitt mandat sträcker sig fram till den 25 april då partiet väljer en ny ordförande och jag vill vara fokuserad på det. Sedan finns det tid för eftertanke och planer för framtiden.

Det är stort medialt fokus på KD just nu. Vad innebär det för partiet?

– Det är en möjlighet. Delvis blir fler ansikten kända för svenska folket, men inte minst ges det möjlighet att belysa olika politiska frågor utifrån olika synvinklar. Jag tror att exponering är bra, och i samband med ett partiledarskifte är det väldigt bra. Det skapas ett intresse och det är bra för KD.

Vilka egenskaper är viktiga hos den som tar över?

– Kunskap är viktigt. Men det som är allra viktigast är ett gott omdöme. Ett gott omdöme kommer ofta ur att man i tidigare sammanhang har visat ett dåligt omdöme och har förmåga att lära sig av det.

Ser du de egenskaperna hos de kandidater som finns?

– Ja, det är kunniga och omdömesgilla personer som samtliga skulle göra ett bra jobb tror jag. Samtidigt är det väldigt svårt att förutse hur det går för enskilda personer. Det har tillkommit partiledare under min tid som jag trodde hade fantastiska förutsättningar men där det inte gått så bra, medan andra där jag har varit tveksam men som det har gått lysande för. Man vet först när personen finns i den funktionen hur väl det fungerar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons