Annons

Hägglund uppmanar till förnyelse

Det var en vemodig Göran Hägglund som höll sitt sista tal som partiledare inför drygt 700 lokalpolitiker som hade samlats i Örebro på söndagen. Innan han lämnar partiledarskapet pekade han ut de utmaningar som han menar att partiet måste ta sig an.

Under strecket
Publicerad

I elva år har han lett Kristdemokraterna. Göran Hägglund var med om att bilda ”Allians för Sverige” år 2004, det som i dag kallas Alliansen. Och i åtta år satt han som socialminister i alliansregeringen.

I slutet av januari kom beskedet om att han lämnar som partiledare. På partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro i helgen höll Hägglund sitt avskedstal.

– Det känns både inspirerande och vemodigt. Vemodigt för att det är sista gången jag får möjlighet att göra bland det roligaste jag vet. I lokalen kommer det att finnas så många personer som jag har jobbat och slitit med i den speciella gemenskap som ett politiskt parti blir, sade Hägglund till SvD inför talet.

Efter talet var det en märkbart tagen partiledare som mötte journalister på plats.

– Det känns konstigt. Skönt men vemodigt, sade han och fick samla sig lite innan han kunde svara på frågor.

I talet lyfte Hägglund fram KD:s framgångar under de senaste tio åren, som han beskrev som partiets mest framgångsrika. Han lyfte särskilt fram reformer inom familje- och sjukvårdspolitiken.

Annons
Annons

Men han delade också ut några kängor. Inte bara mot den nuvarande regeringen, utan även mot FP som tillsammans med de rödgröna vill slopa vårdnadsbidraget – en hjärtefråga för KD.

Han talade också om hur politiken är fylld av konflikter, inte bara med andra partier utan även inom ett parti.

Partiledarfrågan bubblar för fullt och kampen hårdnar mellan de fyra kandidater som vill ta på sig ledartröjan. Hägglund underströk att det finns ett behov av förnyelse och han efterfrågade en ny profil för att locka fler väljare.

– Om väljarna inte väljer oss, trots att vi har de bästa förslagen, så måste vi fundera på vad vi kan göra bättre, sade han.

Svårigheterna med att nå väljare har varit en käpphäst under hela hans partiledarskap, förklarade Hägglund efter talet.

– Jag tror fortfarande att det finns en del förutfattade meningar om Kristdemokraterna och de som menar att ”jag är inte kristen, det här är inget för mig” och väljer bort oss.

**Den psykiska ohälsan **för unga och migration lyfter han fram som särskilt viktiga områden för partiet nu. I julas lade KD fram flera förslag på integrations– och migrationsområdet. Det är ett arbete han vill ska fortsätta. Men han underströk att asylrätten ska vara vägledande.

– Annars är risken uppenbar att morgondagens asylpolitik formas av de som vill resa murar i stället för att erbjuda en fristad, jobb och integration, sade han i talet.

Den 25 april väljs en ny KD-ledare och då är det den personen som får sätta sin agenda i partiet. Hägglund vill inte ta ställning för någon av de fyra kandidater som har trätt fram.

– Det är kunniga och omdömesgilla personer som samtliga skulle göra ett bra jobb tror jag. Samtidigt är det väldigt svårt att förutse hur det går för enskilda personer. Jag har sett partiledare som jag trodde hade fantastiska förutsättningar men där det inte gått så bra. Och så har det funnits andra där jag har varit tveksam – men som det har gått lysande för, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons