Annons

Hagströmer om HQ:s trading: ”En cancer”

HQ Banks tradingverksamhet var en cancer, som åt upp firman inifrån. Det säger finansmannen Sven Hagströmer, som grundade HQ tillsammans med Mats Qviberg. På onsdagen mötte han för andra gången på ett år sin tidigare parhäst i rättssalen.

Under strecket
Publicerad

Sven Hagströmer.

Foto: Lars Pehrson

Sven Hagströmer.

Foto: Lars Pehrson
Sven Hagströmer.
Sven Hagströmer. Foto: Lars Pehrson

Efter ett djupt andetag och en snabb titt i sin egen spegelbild i säkerhetsglaset kliver Sven Hagströmer, ordförande i Avanza Bank, in i Stockholms tingsrätt tidigt på onsdagsmorgonen för dag 54 i den andra HQ-rättegången.

– Jag kan lämna en kommentar i pausen om jag överlever, säger Sven Hagströmer med ett snett leende, innan han försvinner upp för trapporna mot den pampiga Magistratsalen, där den gigantiska finansrättegången hålls.

Några minuter senare dyker Mats Qviberg, tidigare ordförande i HQ, upp i säkerhetskontrollen med telefonen limmad mot örat. Han sträcker ut armarna och ger en av säkerhetsvakterna en stor kram. ”Jag måste ju arbeta också, kan inte bara sitta här hela dagarna”, säger han till vakten och fortsätter prata i telefonen.

Annons
Annons

De båda finansmännen var tidigare kompanjoner och grundade HQ tillsammans. Sedan kraschade banken 2010. I dag är de inte längre vänner.

Bakgrunden är bland annat bankens handel med optioner. När optionsportföljen minskade i värde beslutade ledningen att göra sig av med tradingverksamheten, vilket ledde till enorma förluster och ett indraget banktillstånd.

– Jag har kallat banken för ett kasino och det står jag för, säger Sven Hagströmer i rättegången.

Han är kallad som vittne av både Mats Qviberg och hans motpart HQ AB, resterna av det forna HQ. Det är HQ AB som stämt bankens tidigare styrelse, revisor och ägaren (Öresund AB) på flera miljarder kronor.

Totalt handlar det om minst 3,2 miljarder kronor i skadestånd.

– Det var i grunden en bra firma. Men tradingen var en cancer som höll på att äta upp den inifrån, säger Sven Hagströmer.

Rättegången pågår fram till midsommar. Sven Hagströmer är försiktig när det gäller att spekulera om utgången.

– Det vill jag inte säga. Det är upp till rätten att avgöra, säger han till SvD efter rättegången.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons